Nu växlar man upp folkbildningen i det moderna kriget.

"Flera personer deltog i en fredsdemonstration till stöd för Ukraina på Odenplan i Stockholm under söndagen. Budskapet var att nå en fredlig lösning på Rysslands krig i Ukraina. Arrangörer var bland andra Svenska Freds, Kvinna till Kvinna och Olof Palmes Internationella Center. Klimataktivisten Greta Thunberg var en av dem som deltog och bland talarna fanns Pussy Riot-medlemmen Lusine Djanyan.
Kadyrov vill starta en egen Wagnermilis
Den ryska delrepubliken Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov sade på söndagen att han planerar att starta ett eget privat militärföretag i stil med Wagnergruppen.
Han meddelar i sociala medier, enligt Reuters, att han "på allvar" planerar att tävla mot "vår käre bror", Wagnerledaren, Jevgenij Prigozjin.
"Jag tror att det kommer att lösa sig", skriver Kadyrov.
Privata Wagnergruppen strider på Rysslands sida i kriget i Ukraina med tusentals legosoldater.
Kristersson i Financial times: Planerar inte för att Finland går före
Ulf Kristersson (M) varnar för att splittra på Sverige och Finland i Natoprocessen, i en intervju med Financial Times. De båda ansökningarna borde ratificeras samtidigt av strategiska skäl, enligt Sveriges statsminister.
– Det mycket tajta militära samarbetet mellan Sverige och Finland innan Natomedlemskapet skulle kompliceras mycket om vi separerades som medlemmar, säger till amerikanska Financial times.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg öppnade tidigare i februari för att det bästa skulle kunna vara att Finland gick före in i Nato. Men Kristersson insisterar att de båda länderna bör stå fast vid den tidigare planen och fortsätta tillsammans.
– Vi startade processen tillsammans och vi har genomfört den tillsammans, och vi vill slutföra den tillsammans. Det finns väldigt, väldigt goda skäl för att ratificera oss samtidigt före Vilnius (där Natotoppmöte hålls i juli reds. anm.), säger han till Financial times.
I helgen har Kristersson och många andra ledare deltagit i säkerhetskonferensen i München. På lördagen hölls ett samtal mellan finska företrädare och USA:s vicepresident Kamala Harris. På plats i München sade statsministern att det finns ett ”enormt starkt stöd bland ledare i EU och även bland Natoallierade” för de två ländernas gemensamma anslutning.
På frågan om hur han skulle reagera om Finland väljer att inte vänta på Sverige utan gick med på egen hand svarade han:
– Jag planerar inte riktigt för det, men varje land måste fatta sina egna beslut
Även från finskt håll har det kommit signaler om att landet ämnar gå in i Nato före Sverige, som stoppas av Turkiet och president Erdogan hittills utan en tinande relation i sikte. Även om socialdemokratiska statsministern Sanna Marin hittills har hållit fast vid att länderna går framåt tillsammans.
Bara Turkiet och Ungern har inte ratificerat den svensk-finska ansökan. För att bli medlem måste ansökan ratificera av alla 30 medlemmar.
Från ungerskt håll har löften kommit om att en omröstning ska hållas, men datumet har skjutits upp flera gånger med ett senaste bud om ”de kommande veckorna”. Turkiet har öppnat för att ge Finland förtur in i försvarsalliansen.
Jonson: Ingen förväntar sig tillbakadragen ansökan
Försvarsminister Pål Jonson (M) kommenterar nu president Sauli Niinistös ord om att Finland inte kan dra tillbaka sin Nato-ansökan, om Turkiet ratificerar den men inte Sveriges:
– Det är naturligtvis ingen som förväntar sig att Finland eller Sverige skulle dra tillbaka sina ansökningar. Men det här visar ju ytterst på att det här är nationella beslut i både Ankara och Budapest som kommer att avgöra formerna för om Sverige och Finland kan fortsätta gå tillsammans eller ifall de vill dela på oss, säger Jonsson till TT och Ekot på säkerhetskonferensen i München.
Försvarsministern vill inte beskriva det som finsk otålighet.
– Det här är resultatet av att Turkiet har större invändningar mot den svenska ansökan än mot den finska.
Jonson fick också frågan om hur han ser på Finlands utrikesminister Pekka Haavistos uttalande om att Turkiet nu tycker att Finland uppfyllt kraven i trepartsavtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet.
– Jag har inte fört några direkta samtal med Haavisto här, jag konstaterar att Haavisto i samma intervju sade att man kan ibland få olika besked från Ankara. Så det återstår att se, säger försvarsministern.
Ryssland förnekar brott mot mänskligheten
Rysslands USA-ambassadör Anatolij Antonov förnekar att landet gjort sig skyldigt till brott mot mänskligheten i Ukraina.
"Vi ser den här typen av insinuationer som ett nytt försök att demonisera Ryssland under det hybridkrig som vi är utsatta för", skriver Antonov i ett inlägg på meddelandeappen Telegram, enligt The Guardian, och tillägger:
"Det råder inget tvivel om att Washingtons syfte med dessa angrepp är att rättfärdiga sina egna handlingar för att ge bränsle åt Ukraina-krisen".
Den amerikanska vicepresidenten Kamala Harris anklagade Ryssland för att ha begått omfattande människorättsbrott i Ukraina i det tal hon på lördagen höll under den pågående säkerhetskonferensen i München.
Harris räknade bland annat upp ihållande attacker på civila, deportationer av barn och tortyr som exempel på att Ryssland gjort sig skyldigt till brott mot mänskligheten.
– Jag vill säga till alla som har utfört dessa brott och till deras överordnade att de kommer att ställas till svars, sade hon i sitt tal.
Storbritannien: Ryssarna använder spionballonger i kriget
Det är sannolikt att Ryssland använder spionballonger i kriget mot Ukraina. Antagligen är det en ny taktik för att bland annat samla information, skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste uppdatering av underrättelseinformation från kriget.
Den 15 februari sköt det ukrainska försvaret ner minst sex ballonger över Kiev. Tidigare har sådana siktats över Dnipropetrovsk. Ballongerna är sannolikt ryska och används troligen för att spionera på ukrainska luftförsvarsställningar. Ett annat syfte är att öda ukrainsk ammunition, enligt departementet.
Den 14 februari stängde Moldavien sitt luftrum ett par timmar efter att ett ballongformat föremål kommit in. Det rörde sig troligen om en rysk ballong som kommit på avvägar. "