Sju EU-länder motsätter sig "radikala" förändringar på energimarknaden
En grupp på sju EU-medlemsländer uppmanar Europeiska kommissionen att tänka två gånger innan de föreslår en större översyn av EU:s energi- och elmarknadssystem, med hänvisning till oro för att förändringar i "krisläge" kan försvaga den inre marknaden och avskräcka investeringar i förnybar energi.
"Alla reformer som går utöver riktade justeringar av det befintliga ramverket bör underbyggas av en djupgående konsekvensanalys och bör inte antas i krisläge", skrev Danmark, Tyskland, Nederländerna, Estland, Finland, Luxemburg och Lettland i ett brev till Europeiska kommissionen sett av Reuters .
Förra månaden lanserade EU-kommissionen ett offentligt samråd om reformen av EU:s elmarknadsdesign med syftet att "bättre skydda konsumenter från överdriven prisvolatilitet, stödja deras tillgång till säker energi från rena källor och göra marknaden mer motståndskraftig."
De sju EU-medlemsstaterna som motsätter sig "krisläge"-lagstiftning på lång sikt hävdar att systemet och EU-marknaden måste fortsätta att stimulera investeringar i förnybar energi, vilket blocket anser vara avgörande för att minska beroendet av importerade fossila bränslen och deras inverkan på energiräkningen .
Idén att förlänga en tillfällig oväntad skatt på icke-gasgeneratorer kan undergräva investeringar i förnybar energi, sa länderna.
Elindustrigruppen Eurelectric har också uttryckt oro över hasade krisingripanden som kan få långsiktiga konsekvenser på EU-marknaden.
“ Radikala designförändringar mitt i en kris skulle vara skadligt på lång sikt. Potentiellt för försörjningstryggheten, och definitivt för investerarnas förtroende.
En dåligt utformad reform kan orsaka en flerårig svacka i en tid där investeringar behövs mer än någonsin.
Därför föreslår vi att man gör riktade tillägg till den nuvarande marknadsdesignen”, sa Eurelectric i december i ett brev till Europeiska rådet om energiförsörjning och priser i Europa.
"Det är av största vikt att skilja mellan nödåtgärder och en strukturell reform av marknaden", sa gruppen.