Efter sju år som generaldirektör har Mikael Ribbenvik i dag berättat för sina anställda att han inte får förlängt förordnande på sin post. Själv har han vetat sedan i december. Under ett möte med en statssekreterare fick han veta att i och med den stora omläggningen av politiken så löper Mikael Ribbenviks förordnande ut.
– Då vill man ha en ny generaldirektör och överdirektör. Man vill ha en ny myndighetsledning på Migrationsverket.
I en intervju med SVT:s 30 minuter i november förra året uttalade sig Mikael Ribbenvik bland annat om regeringens vilja att permanenta uppehållstillstånd ska omvandlas till tillfälliga – och hur det påverkar människor.
– Det hade jag blivit orolig för, sa Mikael Ribbenvik då.
SD gick sedan ut och kallade hans uttalande för ”olyckligt”. Själv säger Mikael Ribbenvik att det är fakta att folk blivit oroliga.
– Det var många som ringde till oss och frågade vad det innebär och det är det fortfarande folk som gör. Det är mer fakta än att man ska hoppa på den som redovisar fakta.
SD:s kritik säger dock Mikael Ribbenvik att han inte hört något av i sin dialog med regeringen. Den har flutit på utan några som helst schismer, enligt den avgående generaldirektören.
Kan SD:s kritik ha något att göra med att du inte får förlängt förordnande?
– Det har jag ingen aning om, jag vet inte hur diskussionen går mellan regeringen och stödpartiet.
Mikael Ribbenvik säger att han hellre sett att han fått stanna kvar på sin post.
– Det är ett extremt både stimulerande och ovanligt jobb. Sedan är det är klart att det finns nackdelar, man får kritik från alla håll.
Hans efterträdare står inför stora utmaningar. Migrationsverket behöver, med den politiska omläggningen och allt som pågår i omvärlden, nu ”förändras till något helt annat”, enligt Mikael Ribbenvik. Rådet han vill skicka med är att vara beredd på ständig förändring och konstant kritik.
– Och att inte låta kritik och låta protester styra. Stå stabilt och genomföra regeringens politik i enlighet med lagarna.
Något Mikael Ribbenvik är självkritisk till är att han inte satte ner foten tydligare efter 2015.
– Jag ångrar att jag var för lydig när de stora budgetneddragningarna kom efter flyktingkrisen. Det går inte att dra ned i den takten. Tyvärr är det alla de som väntar på sitt beslut som får betala priset för det Hade vi fått behålla bara delar av budgeten hade vi kunnat nollställa köerna.
Mikael Ribbenvik har arbetat på Migrationsverket i 24 år och kommer att sitta kvar på sin generaldirektörspost till den sista maj. Sedan vet han inte vad som väntar.
– Oftast när man slutar på ett ställe så får man ett förordnande på ett annat, men så har det inte varit i det här fallet. Nu för jag en dialog med regeringen om hur de kan ha användning för mig i de internationella frågorna. Det är något jag själv är intresserad av.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till TT att ”Ibland behövs det nya ögon för att ta sig an ett uppdrag med en förändrad inriktning”. Hon hoppas att Mikael Ribbenviks långa erfarenhet kommer att tas tillvara och berömmer honom för hans insatser på Migrationsverket.
Regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna har inte varit delaktigt i beslutet, berättar partiets migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling.
– Nej, det har vi inte varit, säger han.
– Regeringen gör uppenbarligen bedömningen att han inte är rätt person att leda myndigheten, och att den behöver en nystart. Det välkomnar jag, eftersom det tyder på att man tar bristerna på allvar som den förra regeringen inte gjorde, fortsätter han.
Han vill inte svara på om Sverigedemokraterna kommer att delta i tillsättandet av Ribbenviks efterträdare.
– Jag säger inte att vi inte kommer att ha en roll i det, men det är en fråga som vi får återkomma till. "