Minsann om vi inte kommer tillbaka till Herrgårdsallén i Bomhus - Gävle...
Minsann också om inte det ligger gamla handlingar som berör Kreuger som riskerar att börja röra sig....
Så Red Bee-influerat...

" Cristina Stenbeck har i det tysta lämnat Sverige. Ny adress är London. Johan Klingspor, från en av Kinneviks grundarfamiljer, utesluter inte att dynastin Stenbeck är på upphällningen.
Cristina Stenbeck har i tysthet lämnat Sverige
Handläggaren på Skatteverkets telefonupplysning behöver inte lång tid på sig.
En sökning på Cristina Stenbecks personnummer ger napp:
– Nu ska vi se… Cristina Stenbeck. Hon är utvandrad ser jag. Till Storbritannien. Flytten anmäldes 2021-12-01. Hennes nya adress ligger i London, säger handläggaren.
Uppgifterna ger en helt annan bild av läget än det Cristina Stenbeck själv sade för åtta år sedan. Då, 2015, förkunnade hon med buller och bång att hon skulle flytta till Sverige efter många år utomlands. Hon köpte en lägenhet på Östermalm i Stockholm och satte sina barn i svenska skolor. Men nu går alltså flyttlasset åt andra hållet.
Cristina Stenbeck tar i och med flytten från Sverige – som avslöjas i SvD:s nya poddserie Dynastin – ytterligare ett steg bort från kärnan i det industriimperium som skapades av hennes farfar, det Stockholmsbaserade börsnoterade investmentbolaget Kinnevik.
Under en period av bara några år har Cristina Stenbeck lämnat ordförandeposten, därefter styrelsen och sedan valberedningen. Nu har hon också lämnat den stad och det land där Kinnevik har sitt säte.
Vad håller på att hända i ett av Sveriges mest framgångsrika familjeimperium?
Johan Klingspor öppnar dörren till sin herrgård i rödmålat trä.
– Välkommen till Biby gård!
Johan Klingspor är en adelsman på 69 år, ledigt klädd med ett långt grånat hårsvall. På gårdsplanen står byggnadsställningar uppställda.
Vi befinner oss i Gillberga socken några mil väster om Eskilstuna och Johan Klingspor visar runt i det stora huset med en huvudbyggnad från 1600-talet.
Johan Klingspor har ägt aktier i Kinnevik i hela sitt liv. Nu är han bekymrad.
– Jag saknar engagemanget i styrelsen från en aktieägare av kött och blod. Jag upplever att något av idén med det aktiva ägandet har gått förlorat. Det har ju varit lite av av Kinneviks själ, säger han.
Familjen Klingspor är central i Kinneviks historia och tillhör en av de tre grundarfamiljerna.
Det var Wilhelm Klingspor – bror till Johan Klingspors farfar – som var med och bildade bolaget 1936. Han gjorde det tillsammans med Robert von Horn och Hugo Stenbeck, Cristina Stenbecks farfar.
De tre familjerna formade genom decennierna ett slags allians, där von Horns och Klingspors fanns i bakgrunden medan representanter från familjen Stenbeck ledde Kinnevik.
Johan Klingspor är oroad över Cristina Stenbecks många reträtter de senaste åren.
– Det är en tråkig utveckling när Cristina Stenbecks engagemang minskat så mycket. Det förvånar mig att hon inte mer tydligt har förklarat varför hon har dragit sig tillbaka.
– För mig har aktierna i Kinnevik alltid varit familjesilvret. Men nu vet jag inte längre...
”Dynastin”, SvD:s nya poddserie, berättar historien om familjen Stenbeck. Fokus är inte på Jan Stenbeck utan på hans barn, arvtagarna: Cristina, Hugo, Sophie och Max. Och så Felix, den så kallade okände sonen.
Johan Klingspor har själv varit engagerad i Stenbecksfären. Han var ordförande i bolaget Invik under ett par år i början av 2000-talet. Det beskrevs ofta som Stenbecks maktbolag innan det slogs ihop med Kinnevik.
I dag äger han aktier för 120 miljoner kronor. Det innebär att han har plats nummer 12 på Kinneviks ägarlista, räknat i antal röster. Cristina Stenbeck har plats nummer 1 med 25 procent av rösterna.
Johan Klingspor minns hur Jan Stenbeck ofta betonade hur viktigt det var att Kinnevik skulle vara ägardrivet.
– Jan var oerhört noga med det. Att det handlade om familjerna von Horn, Klingspor och Stenbeck. I dag finns ingen av familjerna representerad i styrelsen. Därmed ökar risken för att det ska bli ett bolag styrt av tjänstemän, säger Johan Klingspor.
Kinnevik är en av de mest populära aktierna på Stockholmsbörsen med över 190 000 aktieägare, man är en så kallad folkaktie. Sannolikt har många aktieägare investerat just på grund av familjens Stenbecks roll i företaget. Bolaget är starkt kopplat till familjen.
Kinnevik gör själv en poäng av det. På sin hemsidan talar man om “ett entreprenöriellt investmentbolag med 80 års historik”. Och längre ner ”Kinnevik grundades 1936 av familjerna Stenbeck, Klingspor och von Horn”.
Men nu har alltså Cristina Stenbeck avvecklat sitt engagemang så mycket att en medlem från en av de andra grundarfamiljerna undrar om hela tanken med ett aktivt ägande från familjens sida har gått förlorat.
Allt började 2016. Då meddelade Cristina Stenbeck plötsligt att hon skulle lämna ordförandeposten i bolaget efter att i princip ha lett styrelsens arbete i över 15 år. Det var framgångsrika år, bolagets börsvärde mer än fördubblades och man investerade i e-handelsbolaget Zalando som blev Europas snabbast växande e-handelsbolag.
I tv-programmet Skavlan förklarade Cristina Stenbeck sitt beslut med att hon ville göra nåt annat efter så många år i Kinneviks styrelserum. Hon beskrev sig själv som en entreprenör som längtade efter en friare roll där hon kunde hjälpa andra företagare att växa och utvecklas. Hon hänvisade även till familjen, att hon ville få mer tid för sina barn.
Fredrik Skavlan ställde frågan om hon fortfarande såg Kinnevik som ett familjeföretag. “Absolut”, svarade Cristina Stenbeck då.
Ramsay Brufer var en viktig person i Kinneviks valberedning under de åren, som representant för pensionsbolaget Alecta. Han minns när beskedet kom.
– Vi blev lika överraskade allihopa. Mer eller mindre ställda. Vem ska leda det här nu? Och varför lämnar hon? Det var tankar som for genom huvudet då, säger han.
Avhoppet fick stor uppmärksamhet men tonades också ner av vissa. De påpekade att Cristina Stenbeck fortfarande satt kvar som vanlig ledamot i styrelsen och var ordförande i valberedningen. Det räckte för att kunna utöva sin makt.
Dessutom hade hon då nyligen flyttat till Stockholm med sin familj. Det tog många som intäkt för att hon hade ett långsiktigt engagemang för Kinnevik.
Men det dröjde inte länge förrän Cristina Stenbeck tog nästa steg. I januari 2019 meddelade familjeöverhuvudet att hon tänkte lämna styrelsen helt och hållet. Två år senare avgick hon även från valberedningen.
– Först lämnar hon ordförandeposten. Sedan lämnar hon styrelsen och sedan valberedningen. Det klart det känns som en reträtt helt och hållet. Det måste man ju säga.
I dag har Cristina Stenbeck inga formella uppdrag alls i det bolag som hon röstmässigt är överlägset största ägare i. Det går emot intentionen i den svenska ägarmodellen.
Där betonas vikten av en aktiv ägarfunktion. Kinnevik leds idag av en styrelse där inte någon från de tre grundarfamiljerna finns representerade. Ordförande är britten James Anderson.
Cristina Stenbeck har i tidigare intervjuer antytt att hon har fortsatt spela en roll i bakgrunden i Kinnevik, även efter hon lämnat styrelsen. Bolagets kommunikationschef Torun Litzén skriver till SvD att Cristina Stenbeck inte har “tillgång till insiderinformation om bolaget eller styrelsens arbete”.
Men Litzén tillägger: “Med det sagt är hon en viktig källa till kunskap, inspiration och med ett globalt kontaktnät som vi sätter stort värde på.”
Cristina Stenbecks möjligheter att i någon väsentlig mening styra Kinnevik i bakgrunden är dock små. Styrelsen eller ledningen får inte ta mer hänsyn till en aktieägare framför en annan. Det är tjänstemännen i styrelsen, och bolagets vd, som styr Kinnevik i dag.
Och nu har Cristina Stenbeck alltså flyttat från Sverige.
Flytten har ägt rum i det tysta. Inga pressmeddelanden har gått ut och Cristina Stenbeck själv har inte berättat något.
SvD har flera gånger sökt Cristina Stenbeck för en intervju men hon har avböjt. SvD har även skickat skriftliga frågor till Cristina Stenbeck. Inte heller de har fått något svar.
Frågorna har handlat om varför hon har flyttat från Sverige, hur hennes kontakter med Kinnevik ser ut i dag och om hon fortfarande ser bolaget som en “family business”?
Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, menar att det som hänt i Kinnevik är unikt.
– Det är extremt ovanligt att en huvudägare lämnar walk over på det här sättet, säger han.
Ingen av de andra kända svenska finansfamiljerna har gjort något liknande.
– Det är fortfarande familjen Persson som styr i H&M. Det är fortfarande Wallenberg som styr i Investor och familjen Lundberg som styr i den sfären. Men här har vi en situation där det av någon anledning har blivit så att Cristina Stenbeck har tagit ett steg tillbaka. Det är problematiskt.
Vad står Kinnevik för i dag?
– Jag vet ärligt talat inte. Kinnevik är så oerhört förknippat med familjen Stenbeck. När de blir allt mer osynliga blir det som ett förarlöst flygplan. Det kan landa lite var som helst, säger Joacim Olsson.
Cristina Stenbecks farfar, Hugo Stenbeck, styrde Kinnevik i 30 år. Jan Stenbeck styrde bolaget i 20 år. Cristina Stenbeck i över 15 år. Vem styr Kinnevik i dag?
– Det är en oerhört väsentlig fråga. Tyvärr har jag inget svar på det.
Efter reträtten från Kinnevik har Cristina Stenbeck byggt upp en egen portfölj med privata investeringar. Hon har bland annat gjort flera investeringar i kvinnliga startups, gått in i elsparkcykelbolaget Voi, blodtestbolag Werlab samt Babyshop.
Cristina Stenbeck har även ett investeringsbolag tillsammans med Susanna Campbell, tidigare vd i Ratos och styrelseledamot i Kinnevik.
Utöver det har hon satsat pengar i batteritillverkaren Northvolt och H2 Green Steel, som planerar att tillverka fossilfritt stål i norra Sverige. Där agerar hon i par med Spotifys vd Daniel Ek.
Investeringarna i Northvolt och H2 Green Steel är komplicerade tycker Aktiespararnas Joacim Olsson.
– Båda de här bolagen är spännande investeringar som även Kinnevik skulle kunna ha gjort. Men här uppstår en märklig situation. Är det så att Kinneviks styrelse och Cristina Stenbeck i vissa situationer konkurrerar om att få investera i ett enskilt framtidsbolag? Då börjar det bli kladdigt och konstigt.
I en intervju med Dagens Industri i januari 2019, när Cristina Stenbeck fortfarande satt i valberedningen, pressades hon på hur hon kommer att välja mellan investeringar framöver. Vad som hamnar i Cristina Stenbeck-korgen och vad som hamnar i Kinnevik-korgen?
Hon svarade då: ”Jag kommer att ha en regelbunden dialog med Kinnevik och jag vet vad de är intresserade av och jag kommer att kunna ta verksamheter som närmat sig mig till Kinneviks vd.”
Anders Oscarsson är aktiechef på pensionsbolaget AMF, en av Kinneviks största ägare, han bekräftar att Cristina Stenbeck har flyttat till London. Det var Anders Oscarsson som tog över som ordförande i Kinneviks valberedning efter Cristina Stenbeck lämnat. Han medger att det är ovanligt med en huvudägare som vare sig sitter i styrelsen eller valberedningen.
– Jag håller med om att det är en udda lösning. Men Cristina har sagt att hon har gjort sin värnplikt med alla sina år i styrelsen och att hon vill göra andra saker nu. Inte behöva engagera sig i olika bolagsstyrningsfrågor som man måste göra när man sitter i en styrelse, säger Anders Oscarsson.
Är Cristina Stenbeck på väg bort från Kinnevik?
– Det vet jag inte, jag tror inte det. Jag har inte några sådana indikationer. Hon har 11 miljoner A-aktier och de har aldrig varit till salu, mig veterligen. Den Cristina jag möter är fortfarande engagerad i Kinnevik och ställer hela sitt nätverk till förfogande när det gäller rekryteringen av nya ledamöter och har idéer om vilka man skulle kunna kontakta.
I DI-intervjun från 2019 gjorde Cristina Stenbeck en tydlig åtskillnad mellan sina syskon, Sophie och Hugo, och sina egna barn (hon har fem):
”Ur mitt perspektiv kan jag för första gången representera mitt eget ägarintresse och inte längre en familj, syskon eller någon gruppering. I dag har jag 25 procent av rösterna och i dag jobbar jag för mina barn,” sade hon då.
Personer som står Cristina Stenbeck nära berättar att den inställningen kvarstår idag. Fokus är hennes egen familj och sina barn. Hon ska ha uttryckt en trötthet, till och med irritation, över att hon så länge har fått bära hela ansvaret för familjeimperiet, enligt källor till SvD.
I poddserien Dynastin uttalar sig systern Sophie Stenbeck om familjens engagemang. Hon är Jan Stenbecks yngsta dotter och röstmässigt näst största ägare i Kinnevik tillsammans med sin bror, Hugo Stenbeck.
– Det är helt klart ett annat läge nu jämfört med när min pappa hade kontroll över varenda detalj i gruppen.
– För mig är Kinnevik fortfarande ett familjeföretag, även om det sköts av en oberoende ledning. Det är så man bäst skapar värde för aktieägarna. Min syster Cristina kommer även framöver att vara en oerhört inflytelserik person inom Kinnevik, säger Sophie Stenbeck.
Samtidigt driver Sophie Stenbeck, precis som sin storasyster, en investeringsverksamhet utanför Kinnevik. Hon äger investeringsfonden Max Ventures, som investerar i nordiska och amerikanska startups.
På frågan om hon kan tänka sig växla upp och ta ett förtroendeuppdrag för Kinnevik framöver skakar Sophie Stenbeck på huvudet.
– Jag är nöjd med den roll jag har i dag, vilket är en intresserad och aktiv aktieägare.
Samtidigt har hennes bror, Hugo Stenbeck, fått en ny roll. På sommaren 2018 meddelade investmentbolaget att han blir ny ledamot i bolagets valberedning.
Beskedet överraskade vissa. Hugo Stenbeck har haft en stökig bakgrund och i svenska medier mest blivit omskriven för krogbråk och en fängelsedom för grovt rattfylleri 2017.
I dag är han den enda i familjen Stenbeck som har ett formellt uppdrag i Kinnevik. SvD har sökt Hugo Stenbeck, som också driver en egen investeringsfirma, men även han tackar nej till intervju.
Per Andersson, författare till en bok om Jan Stenbeck – en biografi över en framgångsrik affärsman – har följt sfären länge.
Är Stenbecks affärsimperium på upphällningen?
– Det är onekligen så det ser ut, säger han.
Per Andersson menar att Cristina Stenbeck har lyckats med det som pappa Jan aldrig lyckades med – att behålla sin tystnad omkring sig.
– Det är knappt någon som vet vad som rör sig i hennes huvud eller vad hon har för planer. Jan försökte också vara fåordig men det gick liksom inte. Det fanns så mycket kommunikation i honom att det alltid kom ut nåt intressant resonemang.
Per Andersson pekar på en annan skillnad mellan Jan och Cristina.
– Under Jans tid var det så oerhört viktigt att vara annorlunda, att vara en avvikare. Nu är det precis tvärtom. Nu försöker Kinnevik göra allt de kan för att vara ett bolag som alla andra.
På Biby gård har Johan Klingspor slagit sig ner i biblioteket i den gamla huvudbyggnaden. Även han är rädd för att familjen Stenbecks tid vid makten i Kinnevik går mot sitt slut.
– Jag hoppas verkligen inte det. Men det är ju tyvärr en del som i min värld pekar mot att så är fallet.
Johan Klingspors familj har varit en del av Kinnevik i snart 90 år. Han har aldrig sålt aktier, bara köpt.
Men den senaste tiden har han funderat på om det är dags att ompröva det beslutet, det vill säga att sälja aktier:
– Ja, det läget kan närma sig. Jag måste ju fråga mig om det här engagemanget som jag så länge har känt för Kinnevik verkligen gynnar mina arvingar."