En bra grundförutsättning är nog att förstå vad det är som saker och ting handlar om i grunden..

Kommunikationsexperten Paul Ronges tips till Sundsvall är öppenhet och transparens. "Har media redan börjat borra i brister? Har slapphet gjort att man blivit en transitort? Den sortens frågor måste man vara beredd på", säger han.
En pågående gängkonflikt om kontrollen över drogmarknaden i Sundsvall sägs ligga bakom våldsvågen i Stockholm. Genom den påstådda kopplingen till huvudstaden har också Sundsvall, där en stor polisinsats häromveckan tros ha stoppat såväl mord som sprängdåd, hamnat i centrum för intensiv bevakning.
Staden mellan bergen beskrivs i riksmedia dessutom som ett nav för en mycket bredare narkotikahandel. Enligt ST:s uppgifter slussas knark härifrån till norra Sverige, Norge och Finland.
En av landets mest kända pr-konsulter, Paul Ronge, utesluter inte att den senaste tidens händelser kan få konsekvenser för bilden av Sundsvall.
– Nu måste man gå på offensiven och handgripligen visa upp vad man gör för att öka tryggheten i Sundsvall och bekämpa den här typen av brottslighet. Det gör man genom att peka på faktiska handlingar, säger han.
Han bedömer att det går att undvika att det så kallade platsvarumärket tar skada:
– Absolut, det är i stans händer. Det handlar om hur Sundsvall hanterar det här och om det finns brister i det.
Vårt fokus handlar om att bistå polisen
Att Sundsvall just nu förknippas med rubriker om knark och gängkriminalitet är inte önskvärt. Det medger kommunalrådet Bodil Hansson (S).
– Men fokuset för oss just nu är inte varumärkesfrågor, hur vi uppfattas. Vårt fokus handlar om att bistå polisen med hjälp och stöd, dels att fortsätta med förebyggande och trygghetsskapande arbete och dels att vidta nya åtgärder utifrån den dialog vi har med polisen, säger hon.
Är det inte viktigt att nå ut till allmänheten, inte bara i Sundsvall, om insatser här och nu?
– Som alltid, när det är svåra frågor att hantera, försöker vi att vara så öppna och transparenta vi bara kan gällande vilka åtgärder som vi avser att vidta. Det har vi försökt vara i den här processen och vi kommer fortsätta med det. Jag tänker att det är vad vi gör som räknas.
Flera medier har publicerat uppgifter om att våldsvågen i Stockholm ska ha koppling till narkotikamarknaden i Sundsvall. "Varumärkesarbete bygger på vad vi kan leverera och vårt fokus är att jobba brotts- och drogförebyggande", säger kommunalrådet Bodil Hansson (S).
Kommunen satsar skattepengar på att locka hit allt från turister till nya invånare och företagsetableringar. En brännande fråga i sammanhanget är om den senaste tidens händelseutveckling kan få följder för Sundsvall.
– Den värsta bilden som kan sätta sig är att Sundsvall inte har resurser för att bekämpa den här sortens brottslighet, säger Paul Ronge.
Bodil Hansson understryker att kommunens trygghetsskapande arbete fortsätter med oförminskad styrka.
– Vi har de senaste åren valt att prioritera ganska stora resurser inom området, det kommer vi fortsätta med även framåt och de insatser vi sätter in bygger på forskning om vad som är mest effektivt, säger hon och redogör exempelvis för att delar av socialtjänsten har utlokaliserats till Bredsand och Nacksta och att det skett en utökning av så kallade brobyggare som arbetar som länk mellan skola, unga och deras föräldrar.
Har din bild av Sundsvall förändrats?
– Nej, vi har sett att gängkriminalitet som finns i storstäder spridit sig efter kusten i norra Sverige. I Sundsvall är det ett antal rötägg som ägnar sig åt den här typen av brottslighet. Samhället måste tillsammans kraftsamla för att motverka det.