Förklaringssaknande Thedéen

2023-02-01
"Thedéen saknar förklaring till svaga kronkursen
Nye Riksbankschefen Erik Thedéen bekräftar problemen med den svaga kronan och flaggar för nya besked i nästa vecka.
Kronfallet har nu nått riksdagen där S-toppen Mikael Damberg uppmanar både Riksbanken och regeringen att undersöka vad som kan göras för att stärka kronan
Erik Thedéen gjorde på tisdagen sitt första offentliga framträdande som ny riksbankschef, då han deltog i en utfrågning i riksdagens finansutskott.
En stor fråga inför utfrågningen var den svaga kronan och Erik Thedéen gjorde klart att han inte är nöjd med utvecklingen.
”Kronans utveckling under de senaste åren med den trendmässiga försvagningen på senare tid är inte välkommen när det gäller att bekämpa inflationen”, säger han.
”Exakt hur vi ser på det vill jag återkomma till när vi presenterar räntebeslutet nästa torsdag.”
Samtidigt anser Erik Thedéen att man måste vara försiktig med att komma med enkla förklaringar till vad som händer på finansmarknaden, i synnerhet på valutamarknaderna.
”De har en tendens att ibland leva sitt eget liv”, säger han och fortsätter:
”Det råder genuint stor okunskap om vad som driver valutor åt olika håll.”
Den 9 februari ska Erik Thedéen lämna sitt första räntebesked, men han var fåordig när Di efter utfrågningen bad honom utveckla sitt resonemang om försvagningen av kronan.
”Den är inte välkommen från ett inflationsperspektiv och det är ju vårt huvudsakliga uppdrag att hålla ett stabilt penningvärde. Det är klart att en svagare krona indirekt spär på inflationen och därmed är det inte välkommet att den är svag”, säger han.
Mikael Damberg säger i en intervju med Di efter tisdagens utfrågning att han ser problem med kronfallet.
”Jag blir bekymrad när vi varje gång vi har ett osäkert läge i omvärlden hamnar i att den svenska kronan tappar ganska mycket i värde”, säger han.
Den tidigare finansministern tar fasta på den dubbla bild som marknaden tycks ha av Sverige, där förtroendet för de svenska statsfinanserna är grundmurat samtidigt som kronan tappat i värde under en lång tid.
”Då måste vi göra vår hemläxa i Sverige och fundera igenom vad det här beror på, om det finns verktyg att använda”, säger Mikael Damberg.
”Jag tycker ändå att det var lite anmärkningsvärt att Riksbankschefen säger att det finns en genuin okunskap om vad som påverkar valutavärderingar”, fortsätter han.
Hemläxan skickar han till både Riksbanken och regeringen.
”Man bör fundera på om inte Riksbanken ska gå till botten med det, men också om regeringen ska ge ett antal myndigheter i uppdrag att göra en studie eller kunskapsöversikt för att identifiera vilka områden vi kan jobba med för att vi inte ska hamna här igen”, säger Mikael Damberg.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger att han inte har några synpunkter på kronkursen. Han passar sig för att kommentera penningpolitiken.
”Det vi i politiken kan göra för kronkursen är att ha ordning och reda i offentliga finanser, överskottsmål, utgiftstak och att vi ser till att vi har en tillväxtkraft i ekonomin”, säger han.
Är det ett problem för finanspolitiken att kronkursen är så svag?
”Skulle det leda till att man får kraftigt minskade skatteintäkter så påverkar det såklart möjligheten att finansiera olika verksamhetsområden, men det får vi ta när vi har de utfallen.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram