Om Ukrainaringande Ryssar I SvD

2023-01-30
" ”Jag är rädd för att bli mobiliserad i Ryssland, vad behöver jag göra?”
”Jag är på ukrainskt territorium. Jag vill kapitulera.”
25-åriga Oksana är en av dem som tar emot samtal till den så kallade ”jag vill leva”-linjen. Hon berättar för The Guardian att alla samtal är olika, men att de ger henne hopp om att den ryska krigsmakten håller på att försvagas.
– De är rädda och vet inte vad de ska göra, säger hon till tidningen.
Sedan mitten av september har den ukrainska jourlinjen varit öppen för ryska soldater. Över 6 500 samtal har kommit in och många av dem direkt från fronten, uppger Ukrainas departement för krigsfångar till The Guardian.
”Jag vill leva”-linjen lanserades kort efter att Rysslands president Vladimir Putin meddelade att landet inför delvis allmän mobilisering och att 300 000 reservister kan komma att kallas in till kriget.
Bara under december besökte över 2 miljoner telefonlinjens hemsida, varav 1,6 miljoner från Ryssland.
För en månad sedan flyttades kontoret där operatörerna sitter från Kiev till en hemlig plats, eftersom de är rädda att träffas av ryska raketattacker.
Intresset för telefonlinjen varierar över tid och återspeglar hur situationen på slagfältet ser ut, enligt Vitaly Matvienko, talesperson för Ukrainas departement för krigsfångar.
– När befrielsen av Cherson pågick fick linjen samtal från ryssar som sa: ”Rädda våra själar för vi har fastnat någonstans i leran, vår bataljon har fullständigt kollapsat, vi har tio soldater kvar, snälla ta oss bort från den här röran”, säger Vitaly Matvienko till The Guardian.
Det första steget för den som vill överlämna sig är att ringa och berätta att de vill kapitulera, samt lämna sina personuppgifter och tjänstenummer.
– Efter att soldaten nått ukrainskt territorium är han skyldig att ringa igen och säga: ”Jag kommer att överlämna mig” och ukrainska operatörer hjälper honom då att komma till en säker plats där han möter ukrainska specialstyrkor, säger Vitaly Matvienko.
De som väljer att kapitulera erbjuds sedan att bli del av ett framtida fångutbyte mellan Ryssland och Ukraina, eller så kan de sitta frihetsberövade med en möjlighet att senare stanna kvar i Ukraina eller emigrera, enligt Matvienko.
Totalt har 1 646 ukrainska krigsfångar släppts av den ryska regeringen som en del av sådana fångutbyten. Den senaste utväxlingen inträffade den 8 januari då 50 personer på varje sida utbyttes.
Matvienko vill inte uppge hur många ryska soldater som hittills valt att överlämna sig.
I artikeln skriver The Guardian att de inte har kunnat verifiera uppgifterna från Ukrainas departement för krigsfångar av oberoende källor."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram