" Det var i fredags som Bosch, i ett knapphändigt pressmeddelande, uppgav att man tagit en storpost på cirka 12 procent i trädgårdsutrustaren Husqvarna. Nyheten fick Husqvarnaaktien att rusa tvåsiffrigt. Ingen säljare nämns i pressmeddelandet, men huvudägarna Investor och Lundbergs har förnekat att man är delaktig i affären.
Fortfarande på måndagen orsakar nyheten stor förvirring på aktiemarknaden.
”Alla jag har pratat med kliar sig fortfarande i huvudet och undrar vad Bosch vill och vad det här betyder för Husqvarna”, säger Christer Magnergård, analyschef på DNB.
Av allt att döma har den tyska storbanken Deutsche bank den senaste tiden dammsugit marknaden på knappt 5 procent av aktierna å Bosch vägnar, enligt ägardatatjänsten Holdings. På fredagen meddelade Bosch att man ingått ett avtal som ger bolaget rätt att förvärva ytterligare 7 procent av Husqvarnas aktiekapital, under förutsättningen att affären får ett godkännande från den brasilianska konkurrensmyndigheten.
”Det är jättekonstigt var de här sista 7 procenten kommer ifrån. Det är också märkligt att Bosch inte har kontaktat huvudägarna och varför ska brasilianska myndigheter ha synpunkter på om Bosch köper 12 procent av ett svenskt gräsklipparbolag”, säger en analytiker som vill vara anonym.
Däremot ifrågasätter analytikern Bosch egen förklaring att Brasilien är det enda landet som har konkurrensrättsliga regler som kräver en rapportering när ägarandelen är så här låg.
Bosch förklarar intåget i Husqvarna som ett steg i att stärka den batteriallians som bolagen bildade 2020. Men den redan existerande alliansen reser ytterligare frågetecken, enligt Christer Magnergård.
”Det är svårt att se att någotdera av bolaget får ut mer synergier av det här. Och Investor och Lundbergs kommer knappast att släppa in Bosch i styrelsen givet att de faktiskt är en konkurrent. Bosch har alltså tagit en storpost utan möjlighet till inflytande eller extra synergier”, säger han
Det är dock inte första gången Bosch köper in sig i ett partnerföretag. Sedan tidigare äger Bosch drygt 11 procent av svenska bränslecellsbolaget Powercell och knappt 18 procent av brittiska vätgasbolaget Ceres Power. Enligt årsredovisningen för 2021 har Bosch även ett ägande i ellastbilsuppstickaren Nikola och den kinesiska fordonsleverantören Weifu.
En annan stor fråga är dock när Bosch avser att flagga för innehavet då reglerna för flaggning gäller även för finansiella instrument som optioner och swappar.
”Vi kan inte ge förhandsbesked om flaggningsskyldighet i enskilda fall”, skriver Finansinspektionens presstjänst till Di och uppger att flaggning ska ske tre handelsdagar efter avtal om förvärv eller överlåtelse av aktier eller andra finansiella instrument.
Att Bosch i närtid skulle lägga ett bud på Husqvarna anses dock som uteslutet av analytikerna. Bland annat har inte minoritetsposterna i Powercell och Ceres Power lett till bud, men framför allt anses huvudägarna Investor och Lundbergs ointresserade av att sälja givet det senaste årets svaga kursutveckling.
”Med hygglig sannolikhet kommer det inte att hända någonting på ganska lång tid”, säger Christer Magnergård.
En troligare förklaring är att posten har köpts för att hindra andra aktörer från att lägga ett bud på Husqvarna.
”Vill man vara baissig kan man säga att det inte alls är positivt för aktien för nu har Bosch lagt in ett hinder för ett utköp”, säger en analytiker.
Husqvarna-aktien stängde upp 0,74 procent på måndagens nedåtgående börs. "