Globalt Ericssonsportande Säpo-Chef

2023-01-27
Man kan säga att det där blev så dyrt för Investor att alla kan nu öppet se honom i denna artikel och förstå vad detta egentligen innebär.

Den som nu inte förstår vad som sker...

Mannen som portade Ericsson globalt vid behov.

" Vi ska ta bilder till intervjun och dimman ligger tät över Frihamnen i Göteborg som vore den hämtad ur en John le Carré-thriller.
Där står Säpochefen som bara reste sig och gick. Vart? Varför? Han, som omtalats som möjlig ny rikspolischef.
Den som rört sig på stan den senaste tiden har kunnat få syn på honom – på tennisbanan, eller i mer oväntad mundering, med Stadsbudskårens skärmmössa, under försäljning av soppa eller på julmarknad till förmån för föreningen Help Ukraine Gothenburg.
– Det var några herrar där som drev frågan och frågade och jag kände att det där är ändå något man vill göra när man har tid, säger Klas Friberg.
Klas Friberg är 62 år och det förordnande han fick som chef för Säkerhetspolisen gällde till och med februari 2024. Men redan den 26 augusti 2021 kallade dåvarande inrikesministern Mikael Damberg (S) till presskonferens för att meddela att Friberg bara en månad senare skulle sluta, och ersättas av Charlotte von Essen.
Många har nog undrat, vad var det som hände?
– Jag och uppdragsgivaren var överens om att ange ”privata skäl”, säger Klas Friberg.
– Och det var ju bra för regeringen, tror jag, och det var bra för mig.
Han säger att han brukat tala med sina medarbetare om några krav han haft på dem. Om att i första hand prioritera sin egen hälsa, i andra hand sin familj och i tredje hand jobbet.
– Och gör man inte det så kommer det inte att gå bra på jobbet heller, långsiktigt. Så jag hade slarvat med min egen hälsa under ganska många år.
Han var inte och är inte sjuk, säger han. Men:
– Däremot hade jag en massa smååkommor både i mitt yttre och inre som jag inte hade tagit hand om på rätt sätt. Och då kände jag, är det värt att offra?
Han kom fram till att det inte var det.
Frihamnen ligger vid utloppet av Göta älv i Göteborg.Frihamnen ligger vid utloppet av Göta älv i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson
Arbetet som Säpochef innebar många resor, kvällsjobb och veckopendling från familjen till jobbet i Stockholm. Dessutom opererade han ett knä i samma veva och behövde rehabträna. Det slet på honom.
– Till saken hör att jag hade två bröder och min äldste bror Hans, tolv år äldre, han gick bort när han var 63 år. Han jobbade stenhårt hela livet och hade otur med lite sjukdomar, men fick aldrig bli pensionär. Då kände jag att… nej.
– Och det var egentligen inte pendlandet, som jag själv valt, utan den här dagliga belastningen, säger Klas Friberg.
Hösten innan han gick till ministern och sa att han ville sluta fattade Klas Friberg ett av sina mest uppmärksammade beslut som Säpochef. Han rekommenderade staten att säga nej till att ge kinesiska mobiloperatören Huawei plats i det nya 5G-nätet.
Den 20 oktober 2020 gick Post- och telestyrelsen ut offentligt med att de avslagit Huaweis och ZTE:s ansökningar efter att Säpo och Försvarsmakten yttrat sig.
I debatten har det framförts att regeringen togs på sängen och i Dagens industri hävdades att Friberg skulle ha struntat i att informera utrikesministern, i strid med grundlagen. Kort därpå yttrade Jacob Wallenberg, vice ordförande i Ericsson, ovanlig kritik och sa i DN att det absolut inte var bra att stoppa dem.
Klas Friberg är visserligen född i Karlstad men är uppvuxen i Göteborg där han bodde även under tiden då han pendlade till Säpochefsjobbet.Klas Friberg är visserligen född i Karlstad men är uppvuxen i Göteborg där han bodde även under tiden då han pendlade till Säpochefsjobbet. Foto: Tomas Ohlsson
Klas Friberg säger i dag:
– Jag känner mig helt trygg med hur Säpo hanterade frågan i enlighet med regelverket, och Säpo lämnade ett underlag till beslutande myndighet, i det här fallet PTS.
Var Säpos ställningstagande i remissen känt för regeringen?
– Ja, det var känt för regeringen då.
Så till den som säger att ni ställde regeringen inför en svår situation svarar du?
– Vi har hanterat det enligt regelboken.
Under Klas Fribergs tid som Säpochef lyftes förutom Kina även Iran och Ryssland fram som de största säkerhetshoten i årsberättelserna.
Har vi som land ändå underskattat det ryska hotet?
– Ja, det har vi. Och det gäller såväl Ryssland som Kina och Iran. Mitt budskap är att det på ett sätt inte är förvånande, det som sker i Ukraina, och det är fruktansvärt. Men jag oroar mig fortfarande lika mycket över Kinas aktiviteter, och jag är rädd för att de just nu glöms bort, mot bakgrund av en naturlig fokusering på det som händer i Ukraina. Men jag hoppas att samhället och regeringen inte underskattar Kina.
De nyligen omskrivna kinesiska så kallade polisstationerna i Sverige och andra västeuropeiska länder är ett uttryck för Kinas ambitioner, menar Friberg, och han sätter olika rubriker på ländernas hot.
– Man kan sammanfatta det som att Ryssland är en strategisk utmaning för Västvärlden, och Kina är en existentiell utmaning för Västvärlden. Och det kan väl säga något om komplexiteten i frågorna.
Det har snart gått ett och ett halvt år sedan Klas Friberg lämnade rampljuset.Det har snart gått ett och ett halvt år sedan Klas Friberg lämnade rampljuset. Foto: Tomas Ohlsson
Friberg ser likhetstecken med utvecklingen inom många av de västerländska säkerhetstjänsterna och regeringarna med 11 september-attackerna i USA för drygt 20 år sedan som startpunkt.
– Om inte förr, så var attackerna 2001 ett uppvaknande om vad terror kunde åstadkomma. Och då gick väl ungefär samma direktiv ut till alla, att ”ni måste bli bättre på kontraterrorfrågorna och förhindra den här typen av terrordåd”.
Enligt Friberg gjorde förflyttningen mot terrorbekämpning att Västvärlden tappade kontraspionagefrågorna i rätt stor omfattning. För något tal om extra resurser var det inte.
– Det skedde ju i samband med retoriken om att kalla kriget är slut och nu ska vi tro på varandra och så vidare. Det där har vi alla burit med oss.
Det har snart gått ett och ett halvt år sedan Klas Friberg lämnade Säpotjänsten och klev ut ur rampljuset. I dag beskriver han sig som ”delvis pensionär”. Han är engagerad i bostadsrättsföreningen och i tennisklubben. Tillvaron är en annan.
Blir du inte rastlös över att inte ha en full kalender?
– Man får jobba med sig själv. Jag ägnar mig åt ganska olika uppdrag en 20-30 procent i veckan. Men jag har försökt hålla en röd tråd i det jag gör. Jag har egentligen släppt polisen även om jag är involverad en aning i ledarskapsfrågor där.
Han har uppdrag i två bolagsstyrelser. Det ena jobbar med att förebygga fusk i byggbranschen. Det andra bygger drönare.
– Tyvärr är den marknaden enormt dominerad av kinesiska produkter, och jag tycker inte att vi ska ha kinesiska produkter som flyger omkring och kan förmedla information till uppdragsgivaren i Kina, säger Klas Friberg.
Vid sidan av sina styrelseuppdrag jobbar han även med att bilda en stiftelse i Göteborg tillsammans med några personer som han ännu inte vill namnge.
– Övergripande ska den syfta till att ge alla skolungdomar samma möjligheter till ett bra liv, säger Klas Friberg.
En stiftelse för att hjälpa fler barn att klara skolan och en bok om ledarskap står på Klas Fribergs nya dagordning.En stiftelse för att hjälpa fler barn att klara skolan och en bok om ledarskap står på Klas Fribergs nya dagordning. Foto: Tomas Ohlsson
Länge har han stött på olika föreningar och stiftelser som mot slutet av året hört av sig och undrat om han ”har något käckt” som de kunnat lämna pengar till.
– Och det har ju varit vällovligt, men kanske lite dålig framförhållning och väldigt projektartat. Ett syfte med det här är en långsiktig stiftelse, inget projekt, där vi förhoppningsvis kan bilda en organisatorisk kropp här i Göteborg där vi inte ska hitta på en massa nya saker i våra utsatta stadsdelar, utan skala upp sådant som redan är bra.
På senare tid har företag som Stena, Volvo, Willhem, Balder och Saab slutit avtal med Göteborg kommun om just upprustning av ”förorten”.
– Men vi ser att det finns många fler i näringslivet som skulle vilja vara med och bidra långsiktigt bara de vet att det blir någonting av det på riktigt. Så vi vill hitta något som är tilltalande som handlar om att ge ungar samma möjligheter, säger Klas Friberg.
Den röda tråden är att ”fler måste göra mer” säger han.
– De allra flesta i de här områdena vill göra bra saker, vill ha jobb och betala skatt. Det är de som ska hjälpa oss att göra rätt saker.
Tillvaron som ”delvis pensionär” är alltså långt ifrån sysslolös. Klas Friberg beskriver i dag sitt beslut att lämna Säpo som relativt odramatiskt, och säger sig ha mött stor förståelse för sitt agerande.
Gjorde du rätt?
– Ja, jag gjorde rätt, och jag mår bättre både fysiskt och mentalt, eftersom jag inte går omkring med dåligt samvete hela tiden.
– Och nu har jag kunnat börja spela tennis igen, men det har tagit sin tid."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram