Ja man får väl anta att samarbetet med SEC och DoJ då har ansetts tillfyllest ur fler perspektiv som innehåller penningtvätt och amerikansk inrikespolitik kopplat till Ukraina, givet då att inte mer skall fram om domen överklagas....
BTW så påstår Ryssland att man har Geofencat Ukraina sedan 2007
" Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen frias från anklagelserna om grovt svindleri och röjande av insiderinformation. ”Det är en jättestor framgång för Birgitte Bonnesen att tingsrätten har friat henne på bägge punkterna. Hon är jättelättad”, säger hennes advokat Per E Samuelsson.
Bonnesen frias efter penningtvättshärvan
Åtalet har handlat om huruvida Birgitte Bonnesen mörkade att Swedbank hade problem med att motverka penningtvätt i Estland 2007–2015. Åtalet har inte handlat om huruvida det de facto förekom penningtvätt i storbanken under denna period.
Brottsrubriceringarna var grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation samt röjande av insiderinformation.
Åklagaren hade yrkat på minst två års fängelse vid en fällande dom för grovt svindleri och ”omkring ett år” om domen skulle gälla grov marknadsmanipulation.
De byggde sitt åtal på att Swedbank hade interna rapporter som visade att banken hade problem med att motverka penningtvätt i Baltikum 2007–2015. Något som de hävdar att Birgitte Bonnesen visste, men mörkade i offentligheten hösten 2018 och i början av 2019.
Tingsrätten bedömer dock att Bonnesens uttalanden – bland annat i SvD och Di – har varit otydliga och ofullständiga, men att de samtidigt varit allmänt hållna och ”såvitt framkommit i huvudsak korrekta”, särskilt hon hon inte påstått att Swedbank varit befriade från problem i sitt arbete mot penningtvätt.
Chefsrådmannen Malou Lindblom konstaterar att svindleribrottet är en form av bedrägeri mot allmänheten. För att dömas räcker det inte att någon lämnar oriktiga uppgifter eller utelämnar central information, utan det krävs en vilseledande uppgift för att påverka mottagaren i en viss riktning.
Birgitte Bonnesen frias därför från anklagelserna.
– Domstolen har gått igenom samtliga uttalanden och har kommit fram till att det som har sagts har legat inom det tillåtnas gräns, antingen för att uttalandena i strikt mening har varit korrekta, eller för att de har saknat den konkretion som krävs, säger rättens ordförande chefsrådmannen Malou Lindblom i en kommentar.
Åtalet om att hon röjt insiderinformation handlar om att Bonnesen berättade för storägarna om Uppdrag gransknings första program om banken två dagar innan det sändes, vilket vid tillfället inte var offentliggjord information.
Tingsrätten motiverar här sin friande dom med att Birgitte Bonnesen endast lämnat allmänna upplysningar om det hon trodde skulle framkomma i programmet.
”Enligt tingsrätten har det som sades på ägarmötet varit alltför oprecist för att kvalificera sig som insiderinformation. Åtalet har därför även i denna del lämnats utan bifall”, skriver Stockholms tingsrätt.
I februari 2019 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Swedbank inte lyckats motverka penningtvätt i Estland till fullo under åren 2007–2015.
Granskningen ledde till att Finansinspektionen gav Swedbank rekordböter på 4 miljarder kronor, för allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker.
Även Stockholmsbörsen delade ut böter, på nästan 50 miljoner, bland annat för att Swedbank inte hade hanterat vetskapen om Uppdrag gransknings kommande program som insiderinformation.
Rättegången mot Swedbanks tidigare vd inleddes den 4 oktober 2022 och pågick i sammanlagt sju veckor. Hon åtalades misstänkt för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, samt för röjande av insiderinformation.
Birgitte Bonnesen har konsekvent nekat till alla anklagelser.
Det är ännu oklart om onsdagens dom kommer överklagas."
'Tingsrätten bedömde enligt ett pressmeddelande att vissa av vd:ns uttalanden har varit otydliga och ofullständiga när det gäller bankens arbete mot penningtvätt.
*Det handlar framför allt om uttalanden som vd:n gjorde i Svenska Dagbladet och Dagens industri angående Swedbanks kopplingar till Danske Banks estländska filial under 2007–2015.
”De uttalanden som har gjorts har dock varit allmänt hållna och såvitt framkommit i huvudsak korrekta. I vart fall har vd:n inte sagt att Swedbank har varit befriat från problem i sitt arbete mot penningtvätt.
*Åtalet för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation har därför lämnats utan bifall”, skriver tingsrätten.