Fartökande Avrustningsiver

2023-01-25
" Efter det tyska beslutet att skicka stridsvagnar till Ukraina öppnas dörren för fler länder. Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att det inte är uteslutet att Sveriges Stridsvagn 122 kan bli aktuell i ett senare skede.
Inte uteslutet att Sverige skickar ”Stridsvagn 122”
Stridsvagnar ses som en avgörande faktor när det kommer till rena markstrider, och är därför något som länge har efterfrågats av Ukraina för att försvara landet mot en väntad rysk offensiv och för att kunna återta områden.
Tysklands förbundskansler har nu beslutat att landet ska skicka tysktillverkade Leopard 2 till Ukraina, rapporterade Der Spiegel. Ett besked som också kan öppna upp diskussioner om Sveriges hållning.
”I dagsläget förbereds det inte för en donation av stridsvagnar från Sverige men det är inte uteslutet att detta kan ske i ett senare skede”, säger försvarsminister Pål Jonsson (M) i ett skriftligt svar till SvD, ett besked som Sveriges Radio tidigare rapporterat om.
Länder som Sverige, USA och Frankrike har tidigare endast skickat så kallade pansarfordon, det vill säga fordon med visst skydd och som kan transportera eller attackera, men som står långt ifrån en stridsvagns kapacitet.
– Om ett pansarskyttefordon, till exempel Stridsfordon 90 (det pansarfordon Sverige redan beslutat att skicka), hamnar i en duellsituation med en stridsvagn drar sig pansarskyttefordonet undan. Det är självmord att försöka att ge sig in i strid på det sättet, säger Johannes Andersen, forskare på avdelningen för försvarsteknik på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Det har både med stridsvagnarnas skyddsnivå och eldkraft att göra. Ett ”lättare” pansarskyttefordon kan i princip inte förstöra en stridsvagn om den inte träffar med automatkanonen på något av de få sårbara områdena som finns, som stridsvagnens baksida – och blir i sin tur sannolikt totalförstört vid en träff av en stridsvagn.
På grund av det har Ukraina efterfrågat just stridsvagnar för att stå emot ryskt avancemang och vidare kunna återta land. Den typ av stridsvagnar som Ryssland och Ukraina använder är i princip likvärdiga men Ukraina är i ett numerärt underläge, enligt Johannes Andersen på FOI.
I Sverige, Finland, Norge och Danmark består stridsvagnsflottan av olika versioner av Tysklands Leopard 2. Den svenska versionen av Leopard 2 kallas ”Stridsvagn 122” och det finns drygt 120 stycken i Sverige.
En sådan stridsvagn kostar mellan 70–120 miljoner kronor, beroende på vilken typ av teknik den utrustas med och om det finns möjlighet till inhemsk tillverkning eller inte.
– Det finns de som är dyrare, och det finns de som är billigare. Men det är i den häraden, säger Johannes Andersen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram