Dom Mot Bonnesen Idag

2023-01-25
Ja vi får väl se vad som skall utgöra vidare bakgrund för opinionsbildningen till överklagandet..
" Mycket står på spel i eftermiddag när Stockholms tingsrätt ska meddela domen mot Birgitte Bonnesen. Hon har redan förlorat jobbet och fått sin mångmiljonfallskärm indragen. Nu ska skuldfrågan också avgöras rättsligt.
Den tidigare bankchefen har konsekvent hävdat sin oskuld genom hela rättsprocessen, men slår tingsrätten fast motsatsen kan det vara tal om fängelse.
Att en vd på ett företag av Swedbanks kaliber döms till fängelse beskrivs som något helt nytt i svensk näringslivshistoria.
– Det har ju varit en röd tråd genom hela det här ärendet, att det är unikt, säger Louise Brown, korruptionsrevisor med ett förflutet på Transparency International, numer på konsultbyrån FCG.
Hon tror att en fällande dom kommer att bli vägvisande och även påverka hur Sverige uppfattas i ett internationellt sammanhang. Sverige är nämligen inte så bra som många tror när det kommer till bekämpning av finansiell brottslighet och korruption, menar hon.
– Vi är lite illa däran redan som det är, korruptionsbrott som begås av svenska bolag utomlands uppmärksammas internationellt och den senaste tidens växande problematik med organiserad brottslighet där företag används som brottsverktyg likaså, säger Brown och fortsätter:
– Därför är det så värdefullt att man har ett robust förtroende och tillit till stora aktörer i samhället. Det här kommer färga av sig på hur man prioriterar i den här typen av frågor framgent tror jag.
Fallet handlar i grunden om krishantering. Birgitte Bonnesen står åtalad för grovt svindleri efter att i intervjuer ha gett sken av att Swedbank inte hade några problem med penningtvätt. Något som senare har visat sig inte stämma.
Den andra misstanken gäller röjande av insiderinformation och var den som låg till grund för att förundersökningen inleddes. Detta efter DN:s avslöjande om hur Birgitte Bonnesen berättade för utvalda aktieägare om det kommande penningtvättavslöjandet från ”Uppdrag granskning”, innan det var känt för allmänheten.
Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt på Uppsala universitet, tror att rättsprocessen, oavsett hur det slutar, kommer få betydelse för hur börstoppar hanterar kriser som den Swedbank var i.
– Oavsett utgång i det här målet tror jag att det har lett till att bolagsföreträdare i näringslivet blir försiktigare i sina uttalanden, så att det har fakta på plats, talar med kommunikationsavdelningen en gång extra och så vidare. Det är positivt eftersom informationen till investerarna då har förutsättningar att bli bättre, konstaterar han.
Men det blir inte en enkel fråga att avgöra för tingsrätten.
– Den här typen av stora ekonomiska mål är svåra för domstolen att hantera. Det är komplexa skeenden, det är svårt att klargöra vem som visste vad i vilket läge, hur det som hänt påverkat börskursen eller företagets värde och liknande. I många andra fall, tänk ett misshandelsfall, är skeendet mycket rakare, säger Daniel Stattin.
Även Louise Brown pekar på att detta är svåra ärenden att hantera för domstolarna, och menar att den kommande domen är oerhört betydelsefull.
– Det är extremt svårt att få fällande dom i Sverige och det skickar en signal. Det är stora utmaningar i att få kompetenta resurser för utredning och det tar ofta lång tid. Vi sitter liksom i en rävsax där vi inte ligger så himla bra till internationellt, och samtidigt inte får det att bli bättre, säger hon.
Domen meddelas av Stockholms tingsrätt klockan 13.30 på onsdagen. Åklagarna har yrkat på minst två års fängelse, och Birgitte Bonnesen har konsekvent hävdat sin oskuld."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram