" Det var i fredags som Göteborgs stad gick ut med att en enhetschef på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden och en anhörig till denne hade avskedats.
Den 9 november i fjol polisanmälde kommunen också den tidigare enhetschefen för misstankar om bedrägeri alternativt trolöshet mot huvudman. Stora inköp hade gjorts som inte behövdes till verksamheten – och som inte kunde redovisas.
Bakom avskedandet låg ett anonymt så kallat visselblåsartips om misstänkt jäv vid en anställning.
Av den delvis sekretessbelagda utredningen framgår bakgrunden. Det kortfattade tipset sa att enhetschefen hade anställt sin svärfar som lokalvårdare.
När förvaltningen tittade i personalsystemet framgick att den anställde hade samma efternamn som enhetschefen, men stavningen skiljde sig en aning åt. Åldern på lokalvårdaren indikerade dock att denne ”skulle kunna vara chefens svärfar”, skriver man.
I det läget kontaktades enhetschefen och Göteborgs stads centrala visselblåsarfunktion kopplades in. Där kunde man vid en enkel registerslagning se att lokalvårdarens eget barn var enhetschefens partner ”och att det därmed fanns stöd för misstanken om jäv”.
Det slogs också fast att ”enhetschefen därmed ljugit” i samtal med sin verksamhetschef.
Det visade sig vid kontroll att svärfadern vid det laget redan hade varit anställd i två år och att enhetschefen själv hade skrivit under anställningsavtalet, som i januari 2021 hade övergått till en tillsvidareanställning.
Vidare noterade personalavdelningen att lokalvårdaren inte hade haft någon frånvaro alls och inte heller tagit ut någon semester. Därmed, skriver kommunen, ”finns också stöd för misstankar om att medarbetaren inte varit på plats under arbetstid”.
Enhetschefen stängdes av från sitt arbete 22 september, kort efter att utredningen letts, och avskedandet verkställdes 28 november. Beslutat om avsked har lett till en så kallad tvisteförhandling som inte slutat i enighet.
På DN:s fråga om hur det är möjligt att vara anställd i ett par år utan att vara på arbetsplatsen, säger Tina Isaksson, avdelningschef vid Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen:
– Det är klart att en sån här händelse leder till att vi ser över kontrollsystem och rutiner. Men man måste komma ihåg att som chef har man ett stort ansvar och stora befogenheter. Då försvårar det när det är chefen själv som gjort fel.
Tina Isaksson säger att det ingick i enhetschefens befogenheter att besluta om anställningen. Hur mycket pengar som den numera avskedade enhetschefens obefogade inköp handlar om vill hon inte gå in på.
– Vi ska ha respekt för att polisanmälan handlar om att det behöver grävas mer i den saken."