Om man lägger till motverkan mot kärnan i den globaliststyrda Djupa Staten i ekvationen, så klarnar det betydligt...
" I grannlandet Finland har Sveriges agerande gentemot Turkiet vid flera tillfällen uppmärksammats. Nu senast efter att en docka föreställande turkiske presidenten Erdogan hängdes upp utanför Stadshuset i Stockholm.
En av dem som förvånades över den kraftiga svenska kritiken mot dockprotesten var finländska tidningen Hufvudstadsbladets ledarskribent Tommy Westerlund.
– Det är den reaktion som jag är mest överraskad av hittills. Sverige visade för stor förståelse för Turkiets reaktion. Demonstrationen var inget lagbrott i Sverige och då ska man inte behöva stryka Turkiet medhårs, säger han.
Tommy Westerlund anser inte att det föreligger någon stor skillnad mellan hur Sverige och Finland har hanterat Natofrågan i sig. Olikheterna beror snarare på att Turkiet har ställt större krav på Sverige än på Finland.
– Dessutom har formen av protester, som med dockan, inte förekommit i Finland, säger han.
Tyskland stöttar ett svenskt och finskt medlemskap i Nato, det meddelande förbundskansler Olaf Scholz i maj 2022 när Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin besökte Berlin.
Hur har finländarna reagerat på det svenska agerandet?
– Det finns de som överraskats över Sveriges bemötande av Erdogan och tänker att ”ska Sverige som alltid stått upp för de mänskliga rättigheterna nu bara för att blidka Turkiet vända ryggen mot de principerna?” Men det finns de som tycker att det är bra med lite bugande så vi kanske snabbare går in i Nato.
Vad tror du skulle hända om Turkiet godkänner Finland men inte Sverige?
– Turkiet kan göra som de vill men Sverige och Finland kommer att gå in i Nato tillsammans.
Tommy Westerlund får medhåll från den finländske diplomatveteranen René Nyberg, som har spenderat många yrkesverksamma år i Ryssland och forna Sovjetunionen.
– Det spelet kommer inte Finland att spela, framhåller han.
René Nyberg vill inte prata för ingående om Turkiet under den pågående Natoprocessen, men uppmanar grannländerna att ha tålamod.
– Is i magen. Det är otäckt att det har blivit en så stor sak med Turkiet när det handlar om två kapabla länder som Sverige och Finland. Behåll nerverna. Saken avgörs inte med vad Sverige gör eller inte gör. Nato-medlemskapet kommer men det tar tid och nu har vi USA med oss, säger han.
Den svenska regeringen tog i höstas avstånd från den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD inför statsminister Ulf Kristerssons resa till Turkiet. Beslutet ledde till reaktioner bland finska politiker. Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) var en av dem. Hon tycker sig se en tydlig skillnad mellan den svenska och finländska strategin gentemot Turkiet.
– Finland har kanske valt att hålla tillbaka, vara passiva och framhålla att vi har ett rättssystem som vi upplever uppfyller alla krav i arbetet mot terrorism, säger hon och lägger till:
– Det handlar om att signalera till Erdogan att det inte går att pressa oss.
Det svenska avståndstagandet från YPG och PYD väckte oro även bland kurder i Finland över hur de skulle behandlas, berättar Eva Biaudet.
– För Sverige som har betydligt fler kurder hade det varit viktigt att visa att de kan känna lika mycket tillit till sina regeringar som vi alla andra gör.
– I Sverige finns det fler som har en personlig relation till Turkiet än i Finland. Det är ett märkligt propagandakrig där Erdogan utnyttjar rädslor och oro. Därför är det särskilt viktigt att hela tiden visa mot Erdogan och egna medborgare att det inte finns anledning att tro att våra länder ändrar sina egna lagar.
Även riksdagsledamoten från den Socialdemokratiska riksdagsgruppen (SDP), Kimmo Kiljunen, reagerade på Sveriges svar efter dockprotesten.
– Det blev en stark reaktion. I ett fritt demokratiskt samhälle har vi rätt att demonstrera. Historiskt har vi haft mer provokativa demonstrationer än så. Turkiet ville utnyttja situationen till sin egen fördel, säger han.
Ju fler eftergifter vi ger Erdogan desto mer håller vi med honom om att våra goda värderingar inte har någon betydelse i Nato.
Kimmo Kiljunen anser att den svensk-finska Natoprocessen har kommit att handla allt mer om att slå vakt om de västerländska värderingarna och principerna.
– Ju fler eftergifter vi ger Erdogan desto mer håller vi med honom om att våra goda värderingar inte har någon betydelse i Nato, säger han.
Även Kimmo Kiljunen noterar en skillnad i den svenska och finländska strategin gentemot Turkiet.
– Den finländska strategin är mer grå än den svenska när det gäller att ge Turkiet eftergifter, säger han och skrattar utan att vilja utveckla mer."