" Turkiets talman har ställt in Andreas Norléns besök i Ankara efter att en grupp hissat en docka föreställande Turkiets president utanför Stockholms stadshus. Något Sveriges Radio var först med att berätta.
Dockan som sattes upp under torsdagen var hängd upp och ner och anspelade på Mussolinis död, med budskapet att det är så diktatorer slutar.
– Det stämmer att resan ställts in och det är med anledning av händelsen med den upphängda dockan, säger Andreas Norlén till SvD.
Talmannen skulle ha rest till Ankara den 17 januari tillsammans med Finlands talman Matti Vanhanen för att underlätta Natoprocessen.
– Tanken var att vi skulle ha besökt parlamentet som ett led i arbetet med att utveckla våra parlamentariska kontakter med Turkiet. Matti Vanhanen och jag såg att det fanns ett behov av att utveckla kontakterna när tanken är att vi tre länder ska ingå i samma försvarsallians, säger Andreas Norlén.
Han tillägger att resan inte var tänkt som en förhandlingsresa och att det är regeringen som sköter själva förhandlingarna.
– Jag beklagar så klart att resan blivit inställd. Jag ser fortsatt ett behov av att utveckla de parlamentariska kontakterna. Sedan förstår jag de starka turkiska reaktionerna. Jag kände själv ett djupt obehag när jag såg bilderna på den hängda dockan utanför stadshuset. Jag tyckte det var motbjudande. Det är självklart att hot om våld mot politiker inte har någon plats i det demokratiska samtalet, säger Andreas Norlén.
Enligt utrikesdepartementet är talmansbesöket uppskjutet och budskapet från Turkiet är att det kommer äga rum senare.
”Regeringen har förståelse för att Turkiet reagerar, även om vi beklagar att talmansresan är uppskjuten. Relationerna med Turkiet är mycket viktiga för Sverige”, skriver utrikesminister Tobias Billström i ett sms till SvD där han också kritiserar upphängningen av dockan.
”Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra för att möjliggöra en turkisk ratificering av ett svenskt medlemskap i Nato. Aktionen spelar Ryssland i händerna och försvagar vårt land. Detta i den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget. Vi kan inte nog understryka allvaret i detta”, skriver Tobias Billström.
Bakom torsdagens dockprotest står Rojavakommittérna, ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”.
Erdogans talesperson, Fahrettin Altun, skriver på Twitter att "det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone". Sveriges ambassadör i Turkiet kallades på torsdagen till det turkiska utrikesdepartementet i Ankara.
Protesten har fördömts av flera politiker, förutom utrikesminister Tobias Billström också av socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson.
I TV4 sa statsminister Ulf Kristersson på fredagsmorgonen att han betraktade händelsen som ett sabotage.
– Det är ägnat som ett sabotage mot den svenska Natoansökan, det är farligt för svensk säkerhet att agera på det sättet, sa Kristersson.
Källor i regeringskansliet säger att statsministern nu kommer att skärpa tonen mot protesterna. I regeringen oroar man sig också över att den politiska debatten i Sverige har intensifierats och att oppositionen har varit mer kritisk mot regeringens förhandlingar med Turkiet i olika intervjuer.
Flera regeringskällor säger att man uppfattar dubbla budskap från partiledaren Magdalena Andersson och talespersonen Morgan Johansson, där hon har en mer samarbetsinriktad och enande stil, medan han är mer kritisk och politiserar processen.
– När vi tillträdde var tonläget snällare. Man var mer försiktig och enades om de svenska säkerhetsintressena. Nu har det förändrats. Det är klart att det måste finnas diskussion, men man måste också ha förståelse för det allvarliga läget, säger en regeringskälla."