Dramatiskt Minskad Rysk Artillerield

2023-01-11
" Ryssarnas artilleribeskjutning har minskat dramatiskt i Ukraina – på vissa håll med 75 procent. Möjliga orsaker är sinande förråd eller att styrkorna bytt taktik, uppger amerikanska och ukrainska befattningshavare.
– Det har länge har spekulerats i att lagren är på väg att tömmas, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Sedan starten på kriget har Ukraina inte haft något annat val än att ransonera sin ammunition och har avfyrat i snitt 4 000–7 000 skott om dagen, vilket är betydligt mindre än de ryska styrkorna, uppger CNN.
Nu uppges ryssarnas artilleribeskjutning ha minskat kraftigt, i jämförelse med när den var som störst. Enligt amerikanska befattningshavare har skotten minskat från 20 000 till cirka 5 000 om dagen, medan Ukraina bedömer att det handlar om en nedgång från 60 000 till 20 000 skott.
Men minskningen är inte jämnt fördelad över tid och rum. På vissa håll har beskjutningen minskat med 75 procent. Samtidigt finns det dagar då ryssarna avfyrar betydligt mer artilleri, särskilt kring städerna Bachmut och Kreminna i öster samt i Cherson i söder.
Befattningshavarna har ingen säker förklaring till att artilleribeskjutningen har minskat. En möjlig orsak är att ryssarna ransonerar sin ammunition i takt med att förråden sinar, en annan att de har bytt taktik på grund av ukrainarnas framgångar.
Normalt sett går ryssarnas strategi ut på att kraftigt beskjuta mål med artilleri och raketer, vilket attackerna mot Mariupol and Melitopol är tydliga exempel på. Nu verkar det som att Ryssland allt mer fokuserar på att stärka sina försvarsbefästningar, särskilt i Zaporizjzja, enligt brittiska försvarsministeriet. Ett eventuellt strategibyte skulle kunna vara kopplat till general Sergej Surovikin som tog över befälet för den ryska militären i Ukraina i höstas.
Samtidigt påpekar en amerikansk militär befattningshavare att ryssarna fortfarande bedöms ha mer artilleriammunition än Ukraina.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, säger att det är mycket svårt att bedöma ryssarnas tillgång på ammunition men att det länge har spekulerats i att lagren är på väg att tömmas. Det finns bland annat obekräftade uppgifter om att Ryssland försöker köpa ammunition från Nordkorea.
– Det finns trovärdiga uppgifter från ukrainsk sida som talar om minskad rysk artilleribeskjutning. Den exakta orsaken är oklar, men det är inte osannolikt att det beror på brist på ammunition. Ganska initierade bedömare har talat om att det skulle ske någon gång vid årsskiftet, säger han till DN.
Även i ryska Telegramkanaler har det talats om att styrkorna har för lite ammunition.
– I en video relativt nyligen kallade Wagnersoldater försvarsminister Sjojgu för bög för att de hade för lite ammunition. Det har också förekommit att man har klagat på att nyproducerad ammunition har en hög andel blindgångare, säger han och syftar på soldater i den privata kontraktsarmén Wagnergruppen.
Han tror inte att ryssarna frivilligt har bytt taktik.
– Mycket av deras taktik bygger på artillerield, det är inte för inte som artilleriet brukar kallas för ”krigets gud” i Ryssland. Det är så de har vunnit framgångar i Donbass, att de har skjutit oerhört mycket artillerield.
Hur skulle brist på ammunition påverka kriget?
– Att det går sämre för ryssarna. Om de måste skjuta mindre får de problem att göra något offensivt, men det försvårar också deras möjligheter till försvar. Möjligen skulle de kunna ersätta artilleriet med en mängd soldater, men det är inte riktigt lika framgångsrikt.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram