Pelé Död

2022-12-30
Ja tänk vilken effekt som informationshanteringen kan skapa...
" Barchefen föddes ett år efter att Pelé gett Brasilien dess första VM-guld, sommaren i Sverige 1958. Under sin uppväxt följde han Pelés framgångar som kröntes med ett tredje VM-guld i Mexiko 1970.
– Jag var helt tagen av hans spelstil. Han lekte bort sina motståndare. För mig är han den största av alla. Större än både Messi och Maradona, säger João Lima.
När han hörde på nyheterna för två veckor sedan att sjukhuset inlett palliativ vård av Pelé blev han rörd.
– Det var som om mitt hjärta också höll på att stanna, säger João Lima.
På Planalto Chopp, där João Lima jobbat i mer är 30 år, sitter folk förstummade och följer nyhetssändningarna.
– Jag blir ledsen. Han var den som förde ut Brasilien i världen. Han vann tre VM-guld. Det har ingen annan lyckats med, säger Maria de Socorro, 65.
Hon är tagen över dödsbeskedet, men är också kritisk mot honom.
– På planen var han världsbäst, men han var inte lika bra i det privata, säger hon.
Maria de Socorro kritiserar Pelé för att han inte erkände ett av sina barn som han fick med en städerska.
– Jag tycker det var väldigt fult gjort av honom. Dottern krävde inga pengar. Hon ville bara att han skulle erkänna sitt faderskap.
Maria de Socorro är kritisk mot Pelé, för att han inte erkände ett av sina barn.
Till och med när rätten presenterade ett dna-prov som matchade fullt ut gav inte Pelé med sig. Han anlitade advokater som överklagade 13 gånger. Hans dotter Sandra Regina Machado skrev boken ”A Filha que o Rei não Quis” (Dottern som kungen inte ville ha), men det hjälpte inte. När Sandra gick bort i cancer, 42 år gammal, kom han inte till begravningen. I stället skickade han en blomsterkrans.
– Vet du vad Sandras mamma gjorde? Hon brände upp blomsterkransen, berättar Maria de Socorro.
Pelés hantering av sin oönskade dotter har gjort att hans idolskap skadats i Brasilien.
– Jag önskar att han hade skött det bättre, säger hon.
Mitt emot henne sitter ett yngre par som rest från delstaten Paraiba i nordöstra Brasilien för att uppleva det traditionella nyårsfirandet i Rio de Janeiro. De känner också till historien om hans oönskade dotter.
– I det privata var han ingen kung, men på planen var han det. För mig var han världens bästa fotbollsspelare, men så är jag också brasse, säger Junior Saade, 31, och skrattar.
En av de andra barerna i stadsdelen Flamengo där folk samlats efter dödsbeskedet är Maloca. Vid bardisken sitter Roberto Garrito, 71.
– Jag minns när Pelé gjorde sitt tusende mål på Maracanã 1969. Han tillägnade målet alla Brasiliens barn som levde i fattigdom. Det var väldigt fint gjort av honom.
Många andra i Brasilien kritiserar honom för att han inte gjorde mer för att skapa social rättvisa i världens femte största land.
– Jag tror Pelé gjorde så gott han kunde. Det var han som fick sin klubb Santos att turnera i Afrika när inga andra lag gjorde det. Han ordnade till och med så att det blev vapenvila under några dagar i Biafrakriget så att folk skulle gå och se honom spela, säger Roberto Garrito.
Han är glad att Pelé lyckades samla alla sina erkända barn och barnbarn på sjukhuset innan han gick bort.
– Det var fint att de samlades kring honom. Må han vila i frid."
Jag var med på pressträffen innan festen och undrade vilket som var hans starkaste minne från sommaren 1958.
– Jag vet inte om jag kan ta upp det här, svarade Pelé och skrattade.
Världens mest berömde fotbollsspelare mindes landslagslägret på Turisthotellet i Hindås vid Västra Nedsjön inför gruppspelet mot Österrike, England och Sovjet.
– Vi trodde inte det var sant. Utanför vårt hotell, vid en underbar sjö, badade svenska tjejer topless. Ni vet, helt utan bikiniöverdel. Jag försökte titta undan för att Gud inte skulle straffa mig. Men det var svårt. När jag tänker tillbaka på den sommaren i Sverige är det, fortfarande i dag, femtio år senare, en av de bilderna som dyker upp. Den helt underbara sjön, den friska naturen och de badande tjejerna, svarade Pelé utan att skämmas.
Kurt Hamrin och Pelé ställdes mot varandra i VM-finalen i fotboll 1958. 50 år senare firade de tillsammans minnet av matchen vid en högtid i Brasilia. Foto: Eraldo Peres/AP
På den tiden i Brasilien var det otänkbart att en sjuttonårig, svart spelare kunde ha en blond flickvän, men det var precis vad Pelé lyckades med i Sverige. Han blev tillsammans med en av tjejerna från Hindås. Hon hette Lena och följde med Pelé för att se VM-finalen i Stockholm. De höll kontakt genom åren och när Pelé var tillbaka i Europa för att spela VM i England 1966 sågs de två igen. Men då hade Pelé redan gift sig med brasilianskan Rosemeri dos Reis Cholbi som var gravid. Brasilien gjorde sitt sämsta VM och åkte ut redan i gruppspelet efter att ha förlorat mot både Ungern och Portugal.
Jag har i många år försökt få tag på Lena för att höra hennes berättelse. Jag har ringt till personer som heter Lena i förnamn och bor i Hindås, men utan resultat. Kanske flyttade hon utomlands eller så har hon också gått bort.
På pressträffen med Pelé undvek han att svara på fler frågor om sitt privatliv. I stället pratade vi om VM-finalen den 29 juni 1958. I andra halvlek stod matchen och vägde. Brasilien ledde med 2–1 över Sverige när Pelé tog ned en boll med bröstet i straffområdet. Han gjorde en fint som i Brasilien kallas ”chapéu”, hatten. Pelé chippade bollen över Julle Gustavsson, tog emot den på volley och sköt in 3–1. Det blev ett av de snyggaste målen som någonsin gjorts i ett världsmästerskap.
Jag frågade Pelé hur han vågade göra ”hatten” i en VM-final. Han skrattade.
– Jag vet inte vad som for i mig. På träningarna hade jag stått för mig själv och gjort ”hatten” några gånger. Vad många inte förstår är att jag hade ingen som helst press på mig under mästerskapet. Jag var ung och ny i landslaget. Det var de andra som skulle prestera. Jag kunde kosta på mig att leka. När tillfälle gavs gjorde jag ”hatten” och det blev ju snyggt.
Tolv minuter senare utökade Zagallo ledningen till 4–1. Sverige kom igen och Simonsson gjorde 4–2 i åttionde minuten. Innan slutsignalen ljöd över Råsunda nickade Pelé in slutresultatet 5–2 i nittionde minuten. För första gången var Brasilien världsmästare i fotboll.
Efteråt bröt du samman i en hejdlös gråtattack. Med huvudet i famnen på lagkaptenen Bellini klappades du om av de andra spelarna. Vad tänkte du på i det ögonblicket?
Pelé tittade på mig.
– Jag tror det gick upp för mig vad jag orsakat. Jag anade att jag gjort något stort, att Brasilien fått reda på det. Jag tänkte på min pappa. Hade han hört det på radion? Visste han om det? När jag insåg att han antagligen gjort det kom tårarna.
Nu är en hel fotbollsvärld i tårar. Världens mest kända spelare har gått bort. Han väntas få den största statsbegravningen i Brasilien sedan formel 1-föraren Ayrton Senna körde ihjäl sig på Monzabanan första maj 1994. Det var bara en månad innan landslagssamlingen inför VM 1994. När Brasilien vann sitt fjärde VM-guld på Rose Bowl i Pasadena tillägnade spelarna vinsten till Ayrton Senna och vecklade ut en banderoll på planen: ”Senna… tillsammans gasar vi på.”
Det blev inget sjätte VM-guld för det brasilianska landslaget i Qatar. I så fall hade spelarna med största sannolikhet tillägnat vinsten till Pelé.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram