Försvarsmakten Bekräftar Hemliga Militära Transporter På Estonia

2022-12-22
Försvarsmakten medger nu att Estonia användes till ytterligare hemliga militära transporter. SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade redan 2004 att två transporter ska ha skett, men enligt ett nytt dokument ska det handla om ”en handfull”.
Försvarsmakten erkänner nu ytterligare militära transporter med passagerarfartyget Estonia. Det som en del av ett biståndsprogram att stödja de baltiska staterna.
I ett svar på en förfrågan från Haverikommissionen skriver myndigheten att man har ”fått uppgifter om att Försvarsmakten har genomfört ytterligare några transporter ombord på Estonia”, något som Sverige Radio var först med att rapportera. Det ska handla om ”en handfull transporter”, men Försvarsmakten har inga detaljer om dessa.
En tidigare utredning slog fast att det inte skedde några militärtransporter under natten då Estonia förliste, vilket Försvarsmakten står fast vid i dokumentet.
– Försvarsmakten vidgår att det kan ha förekommit ytterligare någon eller några transporter tidigare, på Estonia. Sen är det nya den överenskommelse som har funnits om införsel av militärmateriel i Sverige. Den överenskommelsen mellan Tullen och Försvarsmakten, den offentliggör Försvarsmakten nu, säger Jonas Bäckstrand, ordförande för Estoniautredningen till SR.
Regeringen ska också ha haft kännedom om avtalet mellan Tullen och Försvarsmakten.
SVT avslöjade: Bilar med krigsmateriel
Ända sedan Estoniaolyckan inträffade den 28 september 1994 har det förekommit rykten att färjan hade militär last ombord på olycksnatten. Haverikommissionen avfärdade ryktena som fantasier eftersom de ansågs sakna substans. Estonias bildäck undersöktes aldrig. Men 2004 kunde SVT:s Uppdrag Granskning avslöja att det vid två tillfällen, två veckor respektive en vecka före olyckan, kom bilar lastade med krigsmateriel till Sverige med Estonia.
Svenska försvarsmakten organiserade transporterna, sannolikt i samarbete med någon eller några inom Ericssonkoncernen. Tullen hade lovat militären att inte kontrollera bilarnas last, något som Tullverket senare bekräftade.
Att Försvarsmakten först nu bekräftar uppgifterna beror på att Haverikommisisonen under två års tid utrett Estoniaförlisningen på nytt mot bakgrund av den dokumentär som avslöjade ett nytt okänt hål i fartygets skrov. Utredarna har som en del i det ställt frågor till Försvarsmakten om de militära transporterna. Det är dock oklart när de hemliga transporterna ska ha skett.
Passagerarfärjan Estonia förliste natten mot den 28 september 1994, knappt halvvägs mellan Tallinn och Stockholm. 852 människor omkom i katastrofen, varav 501 svenskar.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram