Befolkningsanpassad Polis

2022-12-17
Vad är det då för jävla poliskår som, inte ens klarar av att hantera den interna korruptionen...
Att Dan Eliasson såväl som Staaf var alltså helt och fullt tillsatt för att skapa en exponerande optik för folkbildningens skull - med eller utan stackel - det är inte ens längre någonting som man behöver diskutera.
Vad som däremot nu måste diskuteras, är om det verkligen är lämpligt med poliser i övrigt som faktiskt inte i någon egentlig mening resultatmässigt, ens har lyckats motverka det fenomen som de nu helt plötsligt så ljudligt uttrycker sig ha upplevt förekomsten av inom kåren.
Svaret är givetvis ett malmklangssljudande - NEJ det är inte alls lämpligt.
Fisken ruttnar från huvudet ja, men problemet är nu att rötan faktisk har trängt rakt igenom hela strukturen och ner i massan av den breda befolkning, vilken nu förargat uttrycker sitt missnöje - medan de i all egentlig mening i själva verket gärna hade agerat precis likadant så länge som de inte åker fast själva.
" Sedan omorganisationen 2015 har missnöjet jäst inom polisen kring chefstillsättningarna. Men stormen då runt förre rikspolischefen Dan Eliasson har nu blivit till en orkan. Gör krisen att polisen riskerar att förlora både politikernas förtroende och folkets kärlek?
Missnöjet har jäst sedan 2015: ”Ingen hemlighet”
När rapporteringen om vice rikspolischef Mats Löfving och hans tillsättande av Linda Staaf som underrättelsechef tog fart förra veckan samlades polisledningen i Stockholm, och några fler inbjudna, till ett extrainsatt möte.
Enligt en av mötesdeltagarna ville rikspolischefen Anders Thornberg veta om uppgifterna i medierna påverkade förtroendet för Mats Löfving.
– Det blev stundtals upprörd stämning där vissa ansåg att han borde sparkas omgående. Flera kvinnliga chefer var riktigt irriterade, säger en av mötesdeltagarna.
“Mannen med nio liv”, som Mats Löfving ibland kallats av anställda, har tillhört toppskiktet i svensk polis i flera år, senast som vice rikspolischef och regionpolischef i Stockholm och på Gotland.
– Om det stämmer att Löfving anställt Linda Staaf på fel grunder undrar man hur det sett ut i andra anställningar, säger en polis som SvD pratat med.
Såväl polisfacket som en rad anställda har länge kritiserat hur man tillsätter chefer inom polisen.
“Det är ingen hemlighet att Polisförbundet under lång tid haft kritiska synpunkter på hur rekryteringar och tillsättningar generellt går till inom Polismyndigheten”, skriver facket.
Polishärvan handlar inte bara om förtroendet för Mats Löfving – eller hans chef Anders Thornberg – utan om förtroendet för polisen som myndighet. En myndighet som varit hårt prioriterad av den nya regeringen.
Och kritiken inom polisen kring ledarskapet har funnits länge.
En viktig utgångspunkt är 2015 då polisen omorganiserades i grunden och skulle bli en enda enhetlig myndighet. Förändringen innebar en rad nya titlar och befattningar – alla avdelningar skulle börja arbeta på ett nytt sätt mot en central ledning.
I toppen klev Dan Eliasson in som generaldirektör och blev ansiktet utåt för den kritiserade förändringen. Samma månad anställdes Mats Löfving som chef för nybildade Nationella operativa avdelningen, Noa. Även Linda Staaf var en del av det nya skiktet polischefer som tillträdde då.
Tanken var att omorganisationen skulle bidra till tydligare ledning och styrning samtidigt som resurser skulle frigöras för att öka den lokala polisnärvaron.
Men hur den genomfördes kritiserades häftigt av både anställda och utomstående, bland annat för att man började byta ut erfarna chefer och ersätta dem med nya chefer där ”förändringsbenägenhet och följsamhet blev ledord”, som en rad poliser skriver i ett öppet brev i Expressen den 19 maj i år. De kallar också omorganisationen för “ett haveri utan dess like”.
Dan Eliasson beskrev senare att han beslutade sig för att “stänga igen spjällen” för kritiken, omorganiseringen skulle genomföras trots att det gjorde ont, man kunde inte stanna halvvägs.
Statskontoret kom senare fram till att polisen visserligen fått bättre verktyg för att bedriva sitt uppdrag, men också att det inte blivit någon förbättring gällande polisnärvaro för medborgarna eller i utredningsarbetet.
Många poliser slutade under den perioden.
Det var en av de värsta interna kriserna för polisen, men den skiljer sig från den senaste polishärvan, där brottsmisstankar stått i centrum. Anmälningar om jäv och arbetsmiljöproblem har lagts ned, men sedan plockats upp igen först efter mediernas granskning.
Utredningen om biträdande rikspolischefen Mats Löfvings rekrytering av Linda Staaf har återupptagits, han utreds för grovt tjänstefel och riskerar minst sex månaders fängelse om han döms. Och samtidigt pressas rikspolischefen Anders Thornberg hårt.
Missnöjet som funnits sedan 2015 att bubbla upp igen, särskilt gällande rekryteringarna.
Flera poliser som SvD pratat med använder ord som vänskapskorruption och jäv, en beskriver att hela organisationen har en ”röta” i hur chefstjänster tillsätts. Såväl Statens överklagandenämnd och JO tidigare kritiserat Polismyndigheten för hur tillsättningar gått till.
En av poliserna SvD talat med tycker att man borde titta mindre på det enskilda fallet med Löfving och Staaf och i stället lyfta blicken.
– Det är synd om det blir för mycket fokus på den påstådda relationen och på att Staaf är kvinna. Det är bättre att man går till botten med polisens vänskapsrekryteringar och jäv, säger polisen som vill vara anonym.
Att myndigheter i allmänhet och Polismyndigheten i synnerhet anklagas för korruption är mycket allvarligt, säger Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, som i många år forskat på myndigheters roll i en välfungerande demokratier.
Den empiriska forskningen visar att den viktigaste ingrediensen för en väl fungerande demokrati är att medborgarna känner tillit till varandra, men framför allt att de känner tillit till tjänstemän i offentlig förvaltning.
– Om man ska förklara vad som är en grundbult för ett väl fungerande samhälle med hög social tillit, hittar vi att myndigheternas agerande blir förebilder för hur samhället ska skötas, säger Bo Rothstein.
Hur allvarligt är det att de anställda inte har förtroende för att det går rätt till när man tillsätter tjänster?
– Det är precis lika allvarligt som om medborgarna inte har förtroende, kanske ännu allvarligare. När man tittar på väl fungerade organisationer har de ofta en sak gemensamt: förtroendet bland medarbetare och till ledningen är helt väsentligt.
Polisen och kåren har åtnjutit ett stort förtroende hos allmänheten de senaste åren, ett förtroende som inte har fläckats av turbulensen inom myndigheten i samband med omorganisationen. Tvärt om har förtroendet för både kåren och myndigheten i allmänhet stigit för varje år sedan dess, enligt SOM-institutets årliga mätningar.
I och med gängens intåg och den politiska debatten har polisen också fått stor uppmärksamhet från politiker. De senaste åren har de fått än större befogenheter för att bekämpa brott, men också än mer pengar. På sju år har anslaget ökat med 60 procent.
Om polishärvan kommer att påverka förtroendet för polisen är för tidigt att säga, säger Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Men han betonar att statliga tjänstemän har en unikt viktig position i samhället.
– Därför är alla sådana här händelser med stor sannolikhet skadliga för den generella sociala tilliten i samhället.
Att det dessutom är en härva som omfattar just ledningen hos Polismyndigheten gör potentialen till förtroendeskada än större, säger Rothstein.
– Det kinesiska ordspråket är förmodligen rätt: fisken ruttnar från huvudet ner.
Rikspolischef Thornberg gjorde en intervju med TT mer än en vecka efter Expressens publicering. Han sade då att rapporteringen kan ha lett till en förtroendeskada.
– Det jag säger är att det är en väldigt allvarlig fråga som kan påverka förtroendet för polisen, sa han.
Men det finns två saker som kan minska risken för att det ska kunna uppstå frågor om jäv och bristande ansvar enligt Bo Rothstein: extern granskning av revision eller media, och utbildning.
När Expressen släppte granskningen om potentiellt jäv i rekryteringen till Noa var det flera poliser som reagerade med lättnad.
– Jag kan bara säga äntligen. Genom åren har jag sett hur chefer väljer sina vänner framför de som har relevant erfarenhet. Om det kan få ett slut nu vet jag att många jublar, säger en polis som vill vara anonym."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram