"Enligt Ericsson ger den förlängda granskningen bolaget möjlighet till fortsatt stärkt styrning, riskhantering och tid för att hitta rätt ramverk för regelefterlevnad.
Det är dock inget frivilligt åtagande utan snarare att jämföra med en bevakad permission. Trots tre år av övervakning har telekomjätten inte lyckats övertyga den amerikanska myndigheten om att rutinerna är på plats för att bolaget ska vara redo att lämna boet.
Att Ericssons toppar välkomnar överrocken kan, om man vill vara snäll, vara ett tecken på ödmjukhet efter all turbulens. Det kan också ses som att det finns en viss lättnad över att kunna köpa sig mer tid – åtminstone ur vd Börje Ekholms perspektiv.
Så sent som i mars röstade mer än 10 procent av bolagsstämman nej till ansvarsfrihet både för både honom och Ericssons övriga styrelse. Förtroendet från storägarna att låta samma personer sköta Ericssons strategiska beslut framåt var däremot intakt.
Situationen där styrelsen nekas ansvarsfrihet och samtidigt väljs om har beskrivits som unik ur ett svenskt storbolagsperspektiv. I praktiken innebär det att styrelsen får undersöka förutsättningarna för att väcka talan mot sig själva. Denna utredning är enligt Di:s tidigare uppgifter igång, men löper i mycket makligt tempo.
Ericsson har duckat Di:s frågor om hur det går med saken och med fortsatt pågående amerikansk övervakning blir detta en enkel utväg att hänvisa till ”pågående utredning” för att hålla fast vid den taktiken.
För aktieägarna innebär det däremot fortsatt osäkerhet, inte minst kring hur Ericsson kommer att ledas framöver. Di har tidigare rapporterat att ordförande Ronnie Leten ska ha tröttnat efter korruptionsskandalerna och avgångskrav på Börje Ekholm finns redan.
ABG Sundal Collier gick i oktober ut med en skarp analys där analyshuset såg ett vd-byte som en bra start för folkaktien, även om det inte skulle lösa alla problem. Ericsson-aktien klassades samtidigt som oinvesterbar av ABG, så länge signalen från styrelserummet är att det är acceptabelt att bli ertappad på bar gärning för att muta IS-terrorister, rutinmässigt missa förväntningarna och göra dåliga förvärv.
Nu får det amerikanska justitiedepartementet ett år till på sig att utreda Ericsson och en sak är klar – framkommer det ytterligare oegentligheter kommer tålamodet att vara slut. Att hitta en lämplig ersättare till Börje Ekholm, som dessutom är villig att ta över en stukad och hårt ansatt telekomjätte, är dessvärre ingen enkel sak."