" BAE Systems Hägglunds har fått sin största order någonsin. Slovakien köper in drygt 150 stridsfordon för över 14 miljarder kronor. Det försämrade säkerhetsläget gör att flera länder är på gång med nya stora beställningar.
Hägglunds får jätteorder på stridsfordon
Den svenska försvarsindustrin har börjat skala upp produktionen i spåren av Rysslands krig i Ukraina. På måndagen kom beskedet att Slovakien nu köper 152 stridsfordon, CV90, från BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Formellt sker det genom en affär mellan svenska och slovakiska staten.
– Det är nästan så man får nypa sig i armen för att tro att det är sant. Det här är den största order vi någonsin tagit, säger Tommy Gustafsson-Rask, vd för bolaget som tillverkar stridsfordon och bandvagnar.
Det tidigare rekordet var på 8 miljarder kronor. Den nya ordern är värd hela 14,5 miljarder kronor.
Både hos BAE Systems Hägglunds och hos Saab har beställningarna på olika typer av försvarsmateriel ökat sedan en tid tillbaka. De order som kommer nu är till stor del en följd av att flera länder i Europa börjat stärka sina försvar redan efter Rysslands agerande för åtta år sedan.
– Slovakien köper CV90 för att de har ett Nato-åtagande att sätta upp en tung mekaniserad brigad. Det beslutet kom efter Rysslands annektering av Krim 2014, säger Tommy Gustafsson-Rask.
Det försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa har också lett till att BAE Systems i Örnsköldsvik ökat antalet anställda från 800 till 1 300 personer. Nu behövs ytterligare ett hundratal personer som ska vara med och tillverka de nya stridsfordonen.
Sedan Ryssland gick till direkt angrepp mot Ukraina i februari i år har flera länder – däribland Sverige, Tyskland, Polen och Storbritannien – gjort klart att de ökar satsningarna på försvaret än mer.
Kriget har också lett till att länder som skickat vapen till Ukraina nu måste fylla på sina egna lager. Nyligen fick Saab en beställning från Storbritannien på närmare 3 miljarder kronor på pansarvärnsvapnet NLAW, som med stor framgång använts av den ukrainska militären.
Det riktigt stora beställningarna har dock dröjt – tills nu.
– Det är först nu vi börjar få förfrågningar om nya upphandlingar. Även om politikerna ändrar inriktning tar det tid innan det märks. Men nästa år kommer vi att få se ett uppsving, säger Tommy Gustafsson-Rask, som räknar med att försäljningen fyrfaldigas de kommande fem åren.
Enligt uppgifter till SvD har BAE Systems Hägglunds också flera stora kontrakt på gång. I slutet av veckan väntas Sverige, Storbritannien och Tyskland bestämma sig för att gemensamt köpa in 436 bandvagnar för 8 miljarder kronor.
Den affären har varit på gång en tid och bygger på ett samarbete mellan de tre länderna.
Någon gång under första kvartalet väntas Tjeckien bestämma sig för att köpa in 210 stridsfordon CV90 för någonstans mellan 15 och 20 miljarder kronor.
Tommy Gustafsson-Rask vill inte kommentera de affärerna. Han uppger bara att företaget förhandlat med Tjeckien i nio år och att kriget i Ukraina nu gör att landet närmar sig ett beslut.
Det ökade intresset för att skaffa nya vapen och annan utrustning till militären har också lett till en oro för att industrin inte ska klara att öka produktionen. Sveriges överbefälhavare Micael Bydén har till exempel varnat för att den som då hamnar långt bak i kön riskerar att bli utan.
En stor order på bandvagnar från Sverige, Tyskland och Storbritannien är på gång till BAE Systems Hägglunds.
Tommy Gustafson-Rask påpekar att just nu kan BAE Systems Hägglunds öka produktionen med hjälp av sina lokala samarbetspartner. Men senare kan det bli svårare.
– I slutet av 2023 och 2024 kommer behovet att vara högre än kapaciteten. Den som beställer stridsfordon i slutet av 2023 kan få vänta till 2029 innan de får något, säger han."