Ja är det inte fantastiskt när enskilda intressen kan göra som de vill


" SEB har inlett en satsning för att säga upp kunder som inte uppfyller penningtvättslagens krav. Nu strömmar upprörda överklaganden in till Finansinspektionen. Där har ex-kunderna inget att hämta.
”Vi beklagar att vi lämnat fel information”, säger SEB:s presschef Niklas Magnusson.
Som Di nyligen berättat förekommer SEB, enligt polisuppgifter, uppseende ofta i polisutredningar om bedrägerier och penningtvätt. I torsdags dömdes till exempel en 27-årig känd kriminell i Göteborg för att ha tvättat drygt 700.000 kronor via sitt SEB-konto, pengar som egentligen skulle ha gått till Astra Zeneca.
För att minska riskerna tar banken nu i med hårdhandskarna. Kunder som inte gett tillfredsställande uppgifter om sina pengar har de senaste veckorna fått både konton och bank-id indragna, kan Di berätta.
I hopp om att få stanna kvar hos SEB har ett 20-tal av dessa vänt sig till Finansinspektionen, detta efter en skriftlig uppmaning från banken. Handlingar som Di tagit del av visar att det i många fall handlar om trogna kunder som nu känner vanmakt.
”Jag kan inte identifiera mig någonstans”, klagar en person som haft konto i SEB sedan barndomen och inte längre kan använda sitt bank-id.
Nu vänder de utsatta kunderna sig till Finansinspektionen.
En annan säger sig ha hanterat ”miljardbelopp” via SEB genom åren och ägnat mycket tid åt att redogöra för varje större transaktion.
”Vår familj har gjort och gör mycket affärer genom SEB. /.../ Vi borde av många skäl vara kända bankkunder.”
En företagare medger att han har tagit ut stora kontantsummor för att betala utländsk arbetskraft, men hävdar att han redovisat allt till Skatteverket. I andra fall handlar det om personer som inte kunnat redogöra för stora insättningar.
”Jag vet inte på vilket sätt min vän har fått tag på dom pengarna”, skriver en före detta kontoinnehavare om en ifrågasatt transaktion.
Men oavsett argument kommer ingen av de cirka 20 klagandena att få någon hjälp av Finansinspektionen. Och det har en enkel förklaring.
”SEB har skrivit fel till sina kunder, vi är ingen överklagandeinsats”, förklarar Yvonne Lindell som är senior finansinspektör på Finansinspektionens konsumentenhet.
Beskedet är att dessa i stället måste vända sig till antingen Allmänna reklamationsnämnden, ARN, eller till en domstol.
”Vårt råd är börja med ARN. Det innebär inte samma ekonomiska risk som att väcka talan i domstol”, säger Fredrik Nordquist, jurist hos rådgivningsorganet Konsumenternas bank- och finansbyrå.
Några förhoppningar om ett snabbt beslut ska de uppsagda kunderna dock inte ha.
”Den normala handläggningstiden hos ARN är sex månader och det hjälper ju knappast den som befinner sig i en akut situation med räkningar att betala. Det är också problematiskt att vara utan bank-id, det är ju nyckeln till det digitala samhället”, fortsätter Fredrik Nordquist.
Att SEB hänvisat de utsparkade kunderna till Finansinspektionen tycker Fredrik Nordquist är ”lite märkligt”.
”All felaktig information är tråkig för konsumenter som befinner sig i ett utsatt läge.”
Inom SEB beklagar man nu misstaget.
”Någon på banken har tyvärr gjort ett fel i informationsgivningen”, säger bankens tillförordnade kommunikationschef Niklas Magnusson utan att kunna svara på hur många kunder som är berörda.
Vad som gått snett kan han heller inte säga.
”Nej, och det är inte någonting vi behöver kommentera”, svarar han och tillägger att kunderna även informerats om möjligheten att stämma banken i domstol.
Hur ser du på de uppsagda kundernas påståenden om att de blivit orättvist behandlade?
”Vi är skyldiga att följa penningtvättsreglerna och jag kan inte kommentera specifika kundärenden. Men man får inte ett konto avslutat utan anledning. Generellt handlar det ofta om att vi inte anser oss ha tillräcklig kundkännedom.”
Penningtvättslagen ställer hårda krav på att banker och finansinstitut håller sig uppdaterade om kundernas transaktioner och affärer. Vid misstanke om penningtvätt eller terrorfinansiering måste en grundlig utredning ske och frågor ställas till kunden. Kvarstår det även därefter en uppenbar risk kan banken bli skyldig att stoppa fortsatta transaktioner och avbryta alla affärsförbindelser.
Sommaren 2020 tvingades SEB böta en miljard till staten sedan Finansinspektionen konstaterat brister i efterlevnaden av penningtvättsreglerna."