Dieselprisvarnande Experter

2022-12-10
Så tar vi lite Dieselfråga igen, men nu kan inte möjligtvis de opinionsbildningsmässiga effekterna som åsyftas misstolkas.
"Förbud mot rysk diesel riskerar att driva upp priserna till nya rekordnivåer.
”Riskerna är höga, dieselmarknaden kommer tajtas till i Europa när oljan ska fraktas längre sträckor”, säger energianalytikern Samuel Ciszuk.
Samtidigt får regeringens åtgärder mot höga bränslepriser hård kritik.
Bränslepriserna har skjutit i höjden efter att Ryssland invaderade Ukraina i februari. I mars sattes nytt prisrekord på 28 kronor litern – ett rekord som tangerades i oktober. Sedan dess har dieselpriset backat för att i dag ligga på omkring 23 kronor, dock fortfarande 20 procent högre än för ett år sedan.
Prissänkningen förklaras med fallande pris på råolja. Men nu varnar experter för att dieselpriset återigen kan ta fart. I februari träder EU:s förbud mot på ryskt drivmedel i kraft, vilket kommer att tvinga Europa att hitta nya leverantörer för diesel och flygbränsle. Längre transportvägar och störningar i leveranskedjan med försäkringsproblematik riskerar att pressa upp dieselpriset, varnar Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis.
”Det kommer att bli kort om produkttankers för att frakta en mycket längre sträcka, fler tankers kommer att behövas för att hålla uppe leveranskedjan. Dieselmarknaden kommer tajtas till i Europa i februari, det kan få ett kraftigt utslag på priset.”
Samuel Ciszuk utesluter inte att dieselpriset kan nå samma rekordnivå som i oktober.
”Vi har ett större importbehov av diesel än av bensin. Vi har tung trafik men också mycket lätt trafik som går på diesel i Europa. Jag tror att det kan bli svårt att fylla upp europeiska försörjningen.”
I början av veckan införde EU ett pristak på rysk olja tillsammans med ett stopp för import till sjöss av rysk råolja. Än så länge syns inga direkta effekter – och Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer kallar sanktionen ”tandlös”.
”I det korta perspektivet påverkas vi inte av det skälet att pristaket ligger över det som Ryssland redan säljer sin olja för på världsmarknaden. Men ju fler sanktioner man lägger, desto större risk är det för hämndaktioner”, säger han.
Han håller dock med om att förbudet mot dieseln kan få mer dramatiska konsekvenser:
”Drivmedelsförbudet som tickar in här i februari är mer oroande, det måste Europa ersätta från annat håll med ökade transportkostnader.”
Samtidigt som höjda bränslepriser hotar har regeringen lovat att sänka reduktionsplikten, det vill säga inblandningen av biodrivmedel, till EU:s lägsta nivå. Under valrörelsen pratades det om sänkningar av dieselpriset på mellan 5 och 7 kronor kronor per liter.
Långa kontrakt med drivmedelsproducenterna har gjort att sänkningen inte kommer kunna genomföras förrän den 1 januari 2024. Och huruvida det kommer att handla om så mycket som 5–7 kronor litern råder det delade meningar kring.
Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige, påminner om att EU:s lägstanivå är under förhandling.
”Vi vet inte hur stor sänknigen blir. Regeringen har avvaktat för att se hur klimatambitionerna utvecklar sig inom EU och inom ramen för 'Fit for 55'-paketet”, säger hon.
”Fit for 55” är EU:s klimatpaket och syftar till att få den europeiska miljö- och klimatlagstiftningen att styra mot målet om att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030.
”Just nu sitter man och förhandlar om hur mycket EU ska öka sina klimatambitioner, så i dag vet vi inte vad EU:s lägstanivå för den europeiska reduktionsplikten kommer att vara 2024.”
I dag ligger reduktionsplikten för diesel på 30,5 procent – och i EU har man pratat om 13–15 procent. Men Jessica Alenius påpekar att jämförelsen mellan Sveriges och EU:s reduktionsplikt haltar.
”I vissa länder kan man inkludera biogas och el och det har vi inte i Sverige där reduktionsplikten bara är för flytande drivmedel. Men man pratar om en fördubblad plikt inom EU.”
Jessica Alenius hänvisar också till utvecklingen på oljemarknaden och att vi inte vet hur de ryska sanktionerna slår mot priserna. Biodrivmedel är fortfarande dyrare att producera men ett ökat utbud har gjort att prisgapet mellan fossilt och förnybart har minskat.
”Ett lägre dieselutbud kommer förmodligen att ge ett högre pris, samtidigt vet vi att det planeras för högre volymer av biodrivmedel som HVO, där har vi under 2022 haft ett stramt utbud. Men de närmaste åren kommer efterfrågan och utbud att ligga mer i balans. Så den priseffekt man var ute efter i valrörelsen kommer inte att bli så stor”, säger Jessica Alenius."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram