Frågan är om inte tiden nu hunnit i kapp upplägget och att det är dags för en uppdatering – men ISS tillvägagångssätt kan ifrågasättas.
Industrivärdens vd Helena Stjärnholm sitter i styrelsen för Ericsson – en av flera svenska industriklenoder där Lundbergsfärens maktbolag har ett röststarkt ägande.
André Oscar Wallenberg grundade Stockholms Enskilda Bank år 1856. Nästan 170 år senare är Stockholms Enskilda Bank, i dag känd som SEB, en av grundbultarna i Investor – familjen Wallenbergs investmentbolag där aktieposterna i de olika bolagen summeras till över 600 miljarder kronor. Till Wallenbergsfären bör även det privata ägarbolaget FAM räknas, med ägarposter värda tiotals miljarder kronor.
Familjen Wallenberg och Sverige har haft ett ömsesidigt gynnsamt utbyte. Hundratusentals svenskar arbetar i bolag som på ett eller annat sätt har att göra med familjen Wallenberg och dessutom har familjen bidragit med många miljarder kronor till svensk forskning.
I denna kontext har de dubbla aktieslagen tjänat Sverige väl. Sannolikt har de stoppat många uppköp och gjort att svenska företag också stannat i Sverige.
Men frågan är om inte tiderna förändrats. Alla svenskar pensionssparar i fonder vilket gjort att svenska institutionella ägare nu är en betydande maktfaktor på börsen. Det bör öka möjligheterna att behålla svenska bolag i Sverige, trots avsaknad av röststarka aktier.
B-AKTIER – EN IDÉ AV IVAR KREUGER
Upplägget med dubbla aktieslag var något som den svenske finansmannen Ivar Kreuger introducerade på 1920-talet. B-aktien som berättigade till samma utdelning som A-aktien men hade endast hade en tusendels röst av A-aktien. Det gjorde att Kreuger kunde behålla makten i bolagen.
Vi har även fått se baksidorna av de dubbla aktieslagen. I USA bränner Meta, Facebooks ägarbolag, hundratals miljarder kronor på att bygga ”metaverse” vilket fått aktien att rasa och många minoritetsägare att slå bakut. Men vad minoritetsägarna tycker spelar ingen roll då vd:n Mark Zuckerberg dominerar bolaget via röststarka aktier.
Man behöver inte ens titta över Atlanten för varnande exempel. Telekomjätten Ericsson har de senaste två decennierna levererat en något blygsam totalavkastning på drygt 150 procent på börsen – klart sämre än Stockholmsbörsens totalavkastningsindex SIXRX som stigit med över 870 procent motsvarande period.
Investor kontrollerar nästan 24 procent av rösterna men bara 8 procent av Ericsson-aktierna. Ericsson utgör endast cirka 3 procent av Investors totala tillgångar.
För investmentbolagskollegan Industrivärden är diskrepansen ännu större. Industrivärden kontrollerar hela 15 procent av rösterna i Ericsson men endast 2,6 procent av aktierna.
Hade Ericssons kräftgång varit lika accepterad om Industrivärdens och Investors röststyrka i bolaget stod i proportion till antalet aktier?
Långsiktiga ägare som familjen Wallenberg är bra för Sverige. Men ISS ambition om att motverka de dubbla aktieslagen är en lämplig modern uppdatering – det finns ändå förutsättningar att behålla företagen i Sverige.
Dock är det rimligt att ifrågasätta tillvägagångssättet av ISS. Att rekommendera att rösta mot ansvarsfrihet framstår som ännu ett exempel där representanter för det passiva kapitalet helt och hållet saknar fingertoppskänsla. Det lär tyvärr inte vara sista gången."