Etnografiska Museet & Nattavaara

2022-12-08
Ja hur var det igen med Skansen och Nordiska museet...

https://www.facebook.com/groups/39582463951/posts/10159735048873952/

UPPDATERING: Falken från Atjekåive: ETNOGRAFISKA MUSEET HAR SKRIFTLIGT ERKÄNT ATT DE LJUGIT. Jag har aldrig litat på dem men det är ju ett steg framåt att de äntligen skriftligt skriver något.
— Vi har ett nutida namn på någon som försvarar plundringarna och rasbiologin i norr. (Allmänna handlingar kan ju citeras lagligt.)
— Det ju publiceras bredvid de "fina" bilderna på tjuven Eric von Rosén som stal vår falk. Det är helt obegripligt för mig hur någon vill hamna i det sällskapet nuförtiden.
— Och så finns ju Stockholms universitets öppna föreläsningen där svensk kolonialism i norr likställs med europeisk kolonialism i Afrika, och plundringarna i norr med plundringen av Benin-bronserna.
Uppföljning lär komma.
=======================================
Maria Dahlström <Maria.Dahlstrom@varldskulturmuseerna.se>
Idag, 09:48
Hej Maria,
Vi kan inte skriva att sejten 1905.10.0048 har återlämnats till folket i Nattavaarabygden, så som du föreslår. Någon sådan process har inte skett och vi har förstått att det i dagsläget finns olika åsikter om vad som är bästa plats för den här sejten. Museets (magasinerade) samlingar är tillgängliga för allmänheten, i den mån personalen kan ta emot besök, detta kan dock inte ske regelbundet eftersom personalen också har många andra uppdrag.
När Ájtte bildades fick Etnografiska museet en förfrågan om att deponera samiska samlingar där, vilket beslutades om redan 1983 och sedan verkställdes 1988. Denna sejte ingår i den depositionen, vilket vi tidigare informerat dig om. Men eftersom den inte återfanns förrän senare så skickades den inte till Jokkmokk med övriga samlingar.
Ájtte är museet för samisk kultur i Sverige, och bedömningen är att det är ett lämpligare museum för fortsatt förvaltning av Etnografiska museets samiska föremål, givet deras uppdrag. Nu pågår en process att överföra ägandeskapet och resterande föremål i depositionen till Ájtte. Överförandet sker i enlighet med den svenska museilagen och de förordningar som styr det allmänna museiväsendet. Den bästa platsen och hanteringen av föremål kan dock alltid diskuteras, det gäller för alla föremål i museisamlingar, och det kommer fortsatt att vara möjligt att framföra åsikter, och ställa krav på, återlämnande.
Vänliga hälsningar
Maria
--------
Maria Dahlström
Intendent
Världskulturmuseerna
Djurgårdsbrunnsvägen 34
115 27 Stockholm
Tel 010-456 11 92
maria.dahlstrom@varldskulturmuseerna.se
====================================
Hej!
Du har alltså ljugit rakt i ansiktet till mina föräldrar, mig och hela vårt folk.

Uppenbarligen var det också en fullständig lögn när du sa att ni ändrat syn och börjat ta hänsyn till urfolks rättigheter. Har Etnografiska museet överhuvudtaget någon förståelse för andra kulturer?

Vi vill inte att vår falk ska vara fånge på Ájtte. Det borde vara uppenbart. Hellre att den bor på Etnografiska museet.

Det är inte ett dött föremål utan levande och helig för oss.

Det här ärligt talat exakt samma koloniala och rasbiologiska synsätt som när den stals.

Nu förstår jag Stockholms universitets öppna föreläsning där svensk kolonialism i norr likställdes med den europeiska kolonialismen i Afrika, och plundringarna i norr med plundringen av Benin-bronserna.

Vad är syftet med Etnografiska museets agerande? Orsaka maximala skador hos "primitiva" folk? Försvara kolonialismen och rasbiologin till varje pris?
Maria Israelsson
Nattavaarabygden
====================================
Hej!
Vi förstod ju såklart att du ljög oss rakt i ansiktet. Etnografiska museet är ju inte precis kända för att ha någon högre moral.

Men nu har vi äntligen skriftligt fått ett nutida namn så att man kan publicera citat bredvid de "fina" familjefotografierna på tjuven Eric von Rosén. Ni vet nog vilka "familjefotografierna" är. Och ordagranna citat från allmänna handling kan man ju citera helt lagligt.

Vi skulle gärna vilja få en bild som vi kan använda bredvid "familjefotografierna".

Vi har många följare i många länder.

Vi kan inte begripa hur någon som frivilligt väljer att bli symbolen för "Sveriges motsvarighet till plundringarna av Benin-bronserna".

Ännu mer obegripligt när Etnografiska museet bara blivit pålurad stöldgods och inte stulit själva. Men det är ju ert frivilliga val.

Hade jag varit in din position så skulle jag ha städat upp det här så fort som möjligt. Men ni kanske är stolta över att vara "Sveriges motsvarighet till plundringarna av Benin-bronserna"?

Med vänliga hälsningar,
Maria Israelsson
Nattavaarabygden

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram