Swedbanks plan att förbättra lönsamheten är trovärdig. Utan hotet om amerikanska böter hade både värderingen av aktien och utdelningen varit högre.
Man brukar säga att det är som mörkast före gryningen. I Swedbanks fall har det varit tvärtom. Det såg som bäst ut innan mörkret sänkte sig i form av misstänkt penningtvätt i den baltiska bankverksamheten. Avkastningen på eget kapital toppade på 16,1 procent 2018. Sedan bar det utför för att i fjol landa på 13,2 procent.
På tisdagens investerardag gjorde Jens Henriksson, vd sedan hösten 2019, sitt bästa för att sälja in planen som ska ta banken till målet om en stabil avkastning på eget kapital på 15 procent 2025. Eller rättare sagt – att komma tillbaka till de nivåer som gällde innan skandalen kulminerade våren 2019 med dåvarande vd Birgitte Bonnesens avsked på morgonen samma dag som banken höll bolagsstämma.
Så här långt har debaclet kostat Swedbank 4 miljarder kronor i böter från Finansinspektionen och ytterligare 2,6 miljarder i form av konsultarvoden för de utredningar som ännu pågår för att redan ut vad som hänt. Dessutom tillkommer kostnader för investeringar i it och regelefterlevnad, samt eventuella tappade affärer. Trots det var fjolårets nettovinst på 20,9 miljarder inte långt från toppvinsten på 21,2 miljarder kronor 2018.
Planen omfattar de tre affärsområdena – svensk respektive baltisk bankverksamhet samt Stora företag och institutioner. Målet är att intäkterna i snitt ska öka 3 procentenheter mer än kostnaderna per år. Relationen mellan kostnader och intäkter ska ligga på 40 procent, i fjol var K/I-talet 44 att jämföra med 38 år 2018. Den danska verksamheten avvecklas och ersätts av ett samarbete med andra banker, precis som med de fristående sparbankerna i Sverige.
Genom att förbättra tillgängligheten under pandemin lyckades Swedbank ta tillbaka tappade marknadsandelar på bolån. Nu blir det mer av samma vara i form av en ny kommunikationsplattform och en ny rådgivningsplattform. Samtidigt ska processerna för utlåning och att ta hand om nya kunder automatiseras ytterligare. Det ger dubbel effekt då rådgivarna kan lägga mindre tid på administration och mer på försäljning. Här har Swedbank en bra grund med en marknadsandel på 23 procent på bolån och 21 procent på fondsparande i Sverige. Även i Baltikum har banken en stark position.
Precis som tidigare är målet att ha en buffert på 1-3 procentenheter mer kärnprimärkapital än vad Finansinspektionen kräver. Nytt är att Swedbank efter 2025 siktar på att det räcker med 2 procentenheter i buffert. Det kapitalet som då finns utöver bufferten ska återföras till aktieägarna.
Även policyn att dela ut hälften av årsvinsten kvarstår. Hade inte osäkerheten om eventuella amerikanska böter funnits hade en återgång till 75 procent – en nivå som gällde från 2012 fram till sommaren 2018 – sannolikt varit möjlig. Elefanten i rummet är fortfarande de pågående amerikanska utredningarna. Utan dessa hade aktien också varit högre värderad än 10 procent över eget kapital och nio gånger årets förväntade vinst, enligt Factset.
Vd Jens Henriksson har nu presenterat en trovärdig strategi genom att bygga på vidare på bankens styrkor. Det räcker långt."