Samhällsdåligt Vinstmaximerande Försvarsindustri

2022-12-01
Ja det där med att ha en enskilt vinstmaximerande försvarsindustri är inte så bra för samhället... 😉
"Ukraina trycker tillbaka den ryska armén tack vare vapen från väst.
Men om det naiva woke-kapitalet fått bestämma hade Putin redan vunnit.
Ukraina krigar heroiskt mot den ryska invasionsarmén. Med hjälp av stora leveranser av avancerade vapensystem från väst har de ukrainska försvararna rentav lyckats återta stora områden från Ryssland.
Vittnesmålen från de befriade områdena om avrättningar, våldtäkter och tortyr mot civila som utförts av ryska styrkor visar att det är en moraliskt riktig politik. Om inte Ukraina fått hjälp att försvara sig hade offren varit betydligt fler.
Men de generösa leveranserna har tärt på vapenförråden i väst. I kriget i Ukraina har det redan förbrukats mer vapen än vad som gjordes i krigen i Irak och Afghanistan sammantaget, berättar Ben Hodges, tidigare chef för de amerikanska styrkorna i Europa, för Svenska Dagbladet.
Än är lagren i väst inte tömda. Men det kommer att ta tid att fylla på dem i den takt som behövs. Försvarsföretagen behöver nu bygga upp nya produktionslinjer och varva upp tillverkningen av allt från artilleriammunition till skott för pansar- och luftvärn. Ukraina har på ett halvår exempelvis fått 8 500 exemplar av pansarvärnsroboten Javelin. Men årsproduktionen ligger bara på omkring 1 000 robotar.
Situationen hade dock varit ännu mer besvärlig om hållbarhetsivrarna inom finansindustrin hade hunnit få större genomslag för sina idéer.
I början av februari – mindre än en månad före Rysslands invasion – ondgjorde sig Lettlands försvarsminister Artis Pabriks över svenska bankers syn på försvarsföretag.
En svensk bank, Pabriks ville inte säga vilken – men troligen handlar det om SEB eller Swedbank som dominerar den lettiska finansmarknaden – hade då nyligen vägrat att ge lån till ett lettiskt försvarsföretag med hänvisning till sina ”etiska standards”.
Miljoner människors frihet och säkerhet i Ukraina är beroende av att försvarsindustrin i väst lyckas spotta fram vapen.
Det var svenska banker inte ensamma om. Att utesluta försvarsföretag var snarare legio bland finansaktörer i väst som strävade efter att vara ”hållbara” och ”woke”.
Men hur kan det vara etiskt att vägra investera i företag som försvarar den europeiska säkerhetsordningen mot Rysslands maktspråk? undrade Pabriks i en intervju med Financial Times.
Efter invasionen har hans synpunkter fått ett bredare genomslag. SEB:s fonder har hävt sitt totalförbud mot att investera i försvarsföretag. Vapenindustrin verkar också ha strukits från ett EU-initiativ som skulle göra det svårare för vissa branscher att få finansiering.
Det blev väl för konstigt att med ena handen förse Ukraina med vapen och med den andra försöka försvåra för företagen som tillverkar dem.
Det finns goda skäl att kritiskt granska vapenindustrin. Branschen är exempelvis notoriskt dålig på att bekämpa korruption. Och många företag beväpnar inte bara försvarare utan också förtryckare.
Men det är hög tid att begrava de naiva tankarna om att vapenföretag skulle vara onda per se – vilket aktörer som Svanen-märkningen fortfarande agerar utifrån, nio månader in i kriget.
Den bistra sanningen är att miljoner människors frihet och säkerhet i Ukraina är beroende av att försvarsindustrin i väst lyckas spotta fram vapen i snabbare takt än den ryska.
Vi borde sätta en ära i att klara det."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram