Ericsson Anlitar Sullivan & Cromwell

2022-12-01
Mmmm... så jävla totalt oväntat med avseende på historiens vingslag - Sullivan & Cromwell 😉
" Kampen om huruvida Ericsson ska behöva försvara sig i domstol mot anhöriga till amerikanska terroroffer har nu gått in i ett nytt skede.
I veckan svarade juridiska ombud för telekomjätten på stämningsansökan från augusti.
Grupptalan hävdar som faktum att Ericsson har mutat IS. Därför ska bolaget, med stöd i lagen Justice Against Sponsors of Terrorism Act (JASTA), hållas ansvarigt för amerikanska offer för IS och al-Qaida.
Men stämningsansökan har bland annat fel om Ericssons bolagsstruktur, kopierar andra stämningar, blandar ihop terroristgrupper och kommer efter att eventuella brott preskriberats, dundrar Ericssons advokater.
”Ericsson försöker få JASTA förklarad som oförenlig med USA:s konstitution. Det är inte direkt ett tecken på att Ericsson tar ansvar för vad bolaget har gjort”, säger Ryan Sparacino till Dagens industri.
Genom sin advokatbyrå i Washington D.C. företräder han de 528 individerna i grupptalan. Byrån är liten, med blott 13 anställda listade på hemsidan.
528 ANHÖRIGA STÄMMER
Den 5 augusti stämdes Ericsson vid en domstol i District of Columbia (D.C.)
528 anhöriga till amerikanska offer för IS och al-Qaidas terror kräver ett ännu inte fastställt ekonomiskt ansvar av Ericsson.
Flera mycket kända familjer ingår i grupptalan, bland annat anhöriga till journalisterna James Foley och Steven Sotloff.
De halshöggs i augusti respektive september 2014, varpå videofilmer på morden publicerades på sociala medier.
Ombudet, advokatbyrån Sparacino PLLC, kräver en rättegång som avgörs av jury.
Ericsson ser dock ut att ta stämningen på allra största allvar. Inledningsvis anlitades en mellanstor byrå i Washington D.C., Miller & Chevalier. Men sedan en tid tillbaka har Ericsson engagerat en av USA:s främsta advokatbyråer.
De tre New York-baserade advokaterna Sharon Cohen Levin, Robert Giuffra och David Rein har alla under hösten beviljats tillstånd att utöva sitt yrke i D.C., ett standardförfarande för att företräda en klient i en annan delstat.
Samtliga tre är delägare på Sullivan & Cromwell, en global advokatbyrå med huvudkontor i New York.
Den är en av de så kallade White Shoe-byråerna, med över hundraåriga anor och huvudsaklig rekrytering från de bästa juristutbildningarna på Ivy League-universiteten.
Sullivan & Cromwells 900 advokater drog 2021 in motsvarande 18,5 miljarder kronor, och rankades av tidskriften The American Lawyer som en av världens mest lönsamma byråer.
Enligt tidskriften tjänade en delägare i snitt över 60 miljoner kronor förra året.
Sharon Cohen Levin, Robert Giuffra och David Rein tillhör dessutom byråns absoluta elit.
Sharon Cohen Levin var tidigare åklagare vid justitiedepartementets södra New York-distrikt, som hanterar de stora finansmålen, under två decennier. Affärstidningen Forbes har liknat henne vid basebollegendaren Babe Ruth för sin höga procent vunna mål. (Babe Ruth slog flest home-runs i ligan under tolv säsonger runt 1920-talet.)
Robert Giuffra är en av de högsta cheferna på byrån, och den ende advokat i USA som ståtar med nio utnämningar som MVP, årets mest värdefulla spelare, från juristtjänsten Law360.
Byrån framhåller hur Robert Giuffra fick klagomål från 150 000 konsumenter mot Volkswagen och Audi i det så kallade dieselgate, med manipulerade utsläppsmätare, avskrivna i USA.
David Rein beskrivs som central för att få USA:s högsta domstol att avvisa en dom i lägre instans där delstaten Arkansas pensionsfond för lärare stämde Goldman Sachs för förluster under finanskrisen 2008.
De ekonomiska konsekvenserna om Ericsson skulle förlora i en eventuell rättegång är mycket svåra att uppskatta.
Di:s genomgång visar att det handlar om totalt 193 offer. 170 dödades i direkt anslutning till dåden – oftast självmordsbombningar eller så kallade IED-bomber. Av de 23 som överlevde har en dött av PTSD-stress, och de flesta övriga fått en eller flera kroppsdelar bortsprängda.
Målet är inte det enda där företag anklagas för att via mutor ha finansierat islamistiska terrorister. Men hittills har inget sådant avgjorts.
Ericssons presstjänst svarar att den ”känner till ärendet men avböjer att kommentera”.
Fram till i veckan har målet uteslutande berört formalia, fortfarande har inte ens frågan om det lever upp till kriterierna för att prövas varit uppe till behandling.
”De klagande ser fram mot sin dag i rätten”, säger dock Ryan Sparacino.
Domaren i målet, Colleen Kollar-Kotelly, är en 79-åring med över 25 års erfarenhet från den federala domstolen i D.C. Hon har rättsligt kört över flera tidigare presidenter, och avslog en begäran om att ingripa mot när Saddam Hussein avrättades.
Sedan tidigare representerar Sparacino över 3 000 amerikanska familjer som fått familjemedlemmar dödade i Irak eller Afghanistan, och anklagar flera globala läkemedelsbolag för att mutor till Iraks hälsodepartement gått till terror. Ett av de utpekade bolagen är Astra Zeneca, som precis som Ericsson kontrolleras av Wallenbergsfären."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram