Musk Fattar Plötsligt I SvD

2022-11-30
Tänk om Musk också vet att Apples tvister med Ericsson handlar om licensavgifter som Apple är tvungna att betala till...
" Twitters nyblivna ägare Elon Musk är en upptagen man.
Utöver att äga Twitter är Musk även storägare och chef för Tesla, SpaceX, Neuralink och Boring Company. Säkerligen finns det fler bolag och titlar att tillskriva honom.
Kanske är det på grund av att han är en upptagen man som han först nu upptäcker allting annat som pågått i techvärlden de senaste åren.
Musk twittrade i veckan: ”Visste du att Apple lägger en hemlig 30-procentig skatt på allting som du köper via App store?”.
Eh, ja? Det vet rimligtvis alla i techvärlden vid det här laget. Det var den frågan som rättsfallet mellan Apple och Epic Games handlade om. Det är samma sak som Spotify gått till EU med klagomål om. Och det pågår flertalet pågående juridiska processer runt om i världen om just dessa 30 procent i skatt, provision, avgift – beroende på vad man vill kalla det.
Det finns absolut ingenting hemligt här – tvärtom får man leta efter en Apple-relaterad fråga som varit mer publik än den här de senaste åren.
För Musk är detta tydligen nyheter. Han har å andra sidan inte drabbats av den förrän nu.
Provisionen som Apple tar gäller inte för alla appar och alla transaktioner. Den berör in-appköp som möjliggör någon form av digital produkt. Att ha en app för att låsa upp din Tesla är således ingenting som faller under den regeln. Men att sälja verifierade konton på Twitter skulle göra det.
När Musk avser att få prenumeranter att stå för halva bolagets intäkter ser kostnadsposten på 30 procent hög ut.
Utöver kostnaderna har Musk även insett att Apple kontrollerar och styr sin egen butik med järnhand. Även detta har varit uppenbart för alla som någon gång gjort en app de senaste tio åren. Han uppmanar Apple att redogöra för alla ”censurhandlingar” som påverkat bolagets kunder.
Det kommer Apple givetvis inte göra. Av ett mycket enkelt skäl: de behöver inte göra det.
Man kan klaga hur högljutt som helst, men det är ett slag i luften. För aktörer som Spotify och Epic Games är stödet i dessa frågor säkert uppskattat, men det lär inte påverka utfallet av alla pågående juridiska processer.
Musk kommer sannolikt också inse att skälet till varför förhållandevis få utvecklare bråkar med Apple är att det kan bli dyrt att ha dem som fiende. Om Apple anser att någonting i Twitter behöver granskas mer noggrant, då kommer jätten att göra det. Det går att överklaga en sådan granskningsprocess – men bara till en annan del av Apple. I praktiken kan affärskritiska funktioner hållas borta från marknaden baserat på inte mycket mer än Apples godtycke.
För Twitter skulle detta kunna bli en katastrof. De är helt beroende av användare på Apples operativsystem, och använder App store som deras viktigaste distributionskanal. Om deras app skulle stängas av därifrån – som Musk säger att Apple hotat med – skulle det bli oerhört svårt för Twitter att kompensera för det.
Det finns skäl till varför alla större appföretag har dyr personal som enkom arbetar med att uppehålla goda relationer till plattformsföretag som Apple och Google. Motsatsen skulle vara ännu mer kostsam.
På horisonten finns det lagförslag som det amerikanska ”Open App Markets Act” som skulle kunna bryta upp befintliga strukturer. Förslaget introducerades för över ett år sedan, men har fortfarande inte kommit någon vart. Att republikanerna är på väg att ta över representanthuset kommer inte att snabba på processen heller.
I just de här frågorna är det lätt att förstå Musks frustration. Marknaden för appar fungerar i praktiken som oligopol där en handfull aktörer har all makt. Men det är inget nytt. Snart kan Musk komma att erfara varför så få har tagit risken att klaga på det."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram