Moraliskt Syftad Adress

2022-11-30
Är inte detta främst ett tecken på en hel massa andra moraliskt tvivelaktiga syften - från myndigheters sida....
Varför var-är det ett sådant motstånd från myndigheter mot att någon folkbokför sig på en Pastorsexpedition....
" Amanda och Josefin, som egentligen heter något annat, vet aldrig vad som väntar bakom dörren de plingar på. I funktionsjackan med Skatteverkets logga på ligger ett portabelt larm. Det räcker med ett hastigt tryck på den röda knappen för att ett vaktbolag ska rycka ut.
De styr stegen mot ett sexvåningshus intill Järvafältet i norra Stockholm och letar upp rätt lägenhet, en trerummare från miljonprogrammets glansdagar. Sju män i olika åldrar är skrivna på adressen. De har inga kända kopplingar till varandra vilket har fått handläggarna hos Skatteverket att fatta misstankar. Efter flera fruktlösa försök att nå mannen som står på hyreskontraktet via brev och telefon väntar nu ett oanmält hembesök i gryningen. De plingar på.
Efter en kort stund gläntar en man på dörren.
I slutet av förra året hade Sverige 10 452 326 invånare – officiellt. Men ingen vet hur många människor som verkligen vistas i landet. Varken Polisen eller Migrationsverket vill ge en uppskattning av storleken på det så kallade skuggsamhället, människorna som går under myndigheternas radar.
Det är därför som partierna bakom Tidöavtalet vill genomföra en ”storskalig nationell” folkräkning – den första i Sverige på flera decennier. Regeringen satsar närmare en halv miljard kronor i budgeten de kommande tre åren på att räkna invånarna, även om det råder oklarheter kring hur det ska gå till.
Men redan i dag kan Skatteverket göra oanmälda hembesök. Efter en lagändring tidigare i höstas har myndigheten fått ökade möjligheter att knacka på, även tidigt i en utredning.
Flera uppmärksammade fall har blixtbelyst frågan om vilken koll svenska myndigheter egentligen har på vem som bor var i landet.
2019 avslöjades att Iraks försvarsminister var folkbokförd i en miljonprogramslägenhet i Vårby och kvitterade ut svenska bidrag – samtidigt som han fick lön av den irakiska staten.
Faktum är att närmare 200 000 svenskar tros vara felaktigt folkbokförda, enligt Skatteverkets beräkningar. Detta trots att det sedan 2018 är olagligt att medvetet lämna oriktiga uppgifter om var man är bosatt. I vissa fall beror felet på slarv och okunskap, som när någon flyttat hemifrån och glömt anmäla den nya adressen. Ibland är syftet att begå brott.
Förra året slog Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm larm om att ”folkbokföringen utnyttjas som verktyg för brott mot välfärden”. Hon varnade för att insatserna mot fusk inte är tillräckliga och menade att det råder ”en kapplöpning mellan oss och den organiserade brottsligheten”.
200 000 svenskar är folkbokförda på fel adress, enligt Skatteverkets uppskattning.
Sedan dess har myndigheten tillsammans med polis, åklagare och Försäkringskassan trappat upp jakten på felaktigt folkbokförda. Under ett tillslag förra året hittades 500 adresser som misstänktes ingå i ”avancerade brottsupplägg”. Adresserna kunde kopplas till bland annat svartarbete, penningtvätt, skattebrott, bedrägerier och skenäktenskap. Det beskrevs som toppen av ett isberg. Man har också rensat upp bland de så kallade samordningsnumren som ges till den som inte ska vara folkbokförd i Sverige men behöver ha kontakt med myndigheter. De används ofta i olika brottsupplägg.
– Jämfört med många andra länder så har vi i Sverige ett lågt fel i folkbokföringen. Men det är ingen tvekan om att vi på sina håll har problem på ett bekymmersamt sätt, säger Peter Sävje, chef för Skatteverkets folkbokföring.
– Över tid så har lagarna och reglerna som omgärdar folkbokföringen inte hängt med i den allmänna utvecklingen där verkligheten har blivit mer komplex.
EU-inträdet, migrationsströmmar och förändrade familjeförhållanden har förändrat förutsättningarna.
– Det är inte som på den tiden då kyrkan hade hand om böckerna och man gick till pastorsexpeditionen och anmälde sig, säger han.
Partierna i regeringsunderlaget vill genomföra en storskalig nationell folkräkning. Regeringen har avsatt närmare en halv miljard i budgeten under de kommande tre åren.
Dörren till trerummaren intill Järvafältet skjuts upp på glänt och en morgontrött man sticker ut huvudet.
I en röd plastmapp förvarar Amanda och Josefin information om de sju männen som står skrivna på adressen – men vad som verkligen möter dem vet de inte när de plingat på. Att göra oanmälda hembesök kan vara känsligt.
– Nästan alla är trevliga när vi knackar på. Många vill bjuda på fika och vill visa mer av bostaden än vad vi behöver se, säger Amanda som inte vill ha med sitt namn eller bild i tidningen av hänsyn till sin yrkesutövning.
Under de fyra år kollegorna gjort hembesök har de hittills aldrig behövt trycka på larmknappen i jackfickan. Även den här mannen är vänlig och svarar på Amanda och Josefins frågor. Det visar sig att fyra av de sju männen som står skrivna på adressen inte bor där.
– Det kan verka som en småsak att vara skriven på fel adress. men stora delar av det svenska systemet hänger ju på var man är folkbokförd, säger Josefin som också vill vara anonym.
Sedan i höstas har Skatteverket fått utökade möjligheter att göra så kallade kontrollbesök hemma hos människor där det finns misstankar om fel i folkbokföringen.
För många myndigheter och privata aktörer, som banker och försäkringsbolag, är information från Folkbokföringen avgörande. Det är till adressen man är skriven på som röstkortet skickas och beskattningen sker och pensioner betalas ut. Och det är utifrån var man är skriven som samhället planerar för service som skola, kollektivtrafik, vård och omsorg.
– Just därför är det så viktigt att det blir rätt. Folkbokföringen ska spegla verkligheten.
Amanda och Josefin noterar fyndet och far vidare till nästa besök, en ombyggd sommarstuga i västra Stockholm. Uppfarten blockeras av fordon av olika modell. Skatteverket får in omkring 100 000 underrättelser om misstänkt fusk varje år. Avsändare är bland annat grannar, hyresvärdar och andra myndigheter. I det här fallet är det en handläggare hos skatteverket som noterat att många – sju personer utan synliga band till varandra – är skrivna på adressen. Ytterligare två personer med samordningsnummer har uppgett huset som kontaktadress.
Men ägaren visar sig ha alla papper i ordning.
– Så är det ibland, man tror att något är fel men allt stämmer, säger Amanda.
Fakta. Fusk med folkbokföringen
Sedan 2018 är det återigen ett brott att medvetet vara skriven på fel adress. Efter en lagändring i höstas har Skatteverket fått ökade möjligheter att göra oanmälda kontrollbesök på adresser där man misstänker fel eller fusk.
Flera myndigheter hämtar information från folkbokföringsregistret, däribland Försäkringskassan, Migrationsverket, Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Transportstyrelsen. Enligt Skatteverkets beräkningar är cirka två procent av svenskarna folkbokförda på fel adress."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram