Tänka sig att detta kommer just nu när amerikanska HD öppnar ett fönster som de inte gärna kan stänga, vem kunde väl ha anat att detta har varit planerat i mer än flera decennier

SÅ länge som människan inte är mogen för frihet under ansvar - det vill säga tar ansvar för sin egen utveckling utan att skada andra, så är ju tingens ordning vad den är även i den meningen...

" Få har haft större inflytande i Silicon Valley än ”spindeln” Peter Thiel. Nyligen betalade han flera hundra miljoner dollar för att försöka få in likasinnade i senaten. Men hans ambitioner spås vara långt större än så.
Vid första anblick framstår den kortklippta mannen på scenen inte nödvändigtvis som en mångmiljardär.
Han bär en mörkblå farfarsskjorta med uppkavlade ärmar. Framför honom står en halvfull vattenflaska. Han gestikulerar ivrigt medan han berättar att han varit ”en kulturkrigare” i 35 år.
– Som konservativ libertarian är den ständiga oron att vår kamp blir ett enda långt nederlag, säger Peter Thiel.
Konferensen han medverkar i, ett slutet evenemang om öppenhet på Silicon Valleys elituniversitet Stanford, skapade rabalder redan innan den började.
Men kontroverser är inte främmande för konferensens huvudattraktion Peter Thiel.
Mångmiljardären Peter Thiel var en av huvudtalarna när Republikanerna höll nationell kongress under valkampanjen 2016.
Mångmiljardären Peter Thiel var en av huvudtalarna när Republikanerna höll nationell kongress under valkampanjen 2016. Foto: Rick Wilking/Reuters
De flesta förknippar Silicon Valley med Elon Musk, Mark Zuckerberg och den avlidna Steve Jobs. Peter Thiel är en långt mer okänd, nästan mytisk figur – men minst lika mäktig enligt dem som följt hans karriär.
– Han har haft en otroligt viktig inverkan på Silicon Valley. Inte bara genom de företag han varit med att skapa och investera i, han har också haft ett enormt ideologiskt inflytande, säger författaren och Bloomberg-journalisten Max Chafkin.
I Chafkins icke-auktoriserade biografi ”The Contrarian” – ett begrepp som hänvisar till en investerare som är motvalls och ofta går mot strömmen – framställs Peter Thiel som en slags slug spindel, som främjar en närmast fascistisk ideologi genom sitt enorma och mäktiga nätverk.
– Han har byggt upp en sorts kult kring sig själv som person, säger Max Chafkin.
– Nu försöker han göra samma sak inom politiken som han har gjort i Silicon Valley. Han försöker störa ordningen i amerikansk politik, för att uttrycka det enkelt.
Peter Thiel kommer ursprungligen från Tyskland men växte upp i USA och i södra Afrika. I ”The Contrarian”, som bygger på intervjuer med hundratals källor, beskriver Chafkin honom som ett annorlunda barn. En begåvad schackspelare och science fiction-nörd, som ofta hamnade utanför och blev mobbad av sina klasskamrater.
När Thiel började på Stanford intog han rollen som högerorienterad provokatör och grundade exempelvis tidningen ”The Stanford Review” som riktade sig mot en konservativ målgrupp.
– Konceptet gick ut på att ”politisk korrekthet” förstörde Stanford, säger Chafkin.
Efter att Thiel fullföljt sina juridikstudier provade han sig fram som advokat och investerare i New York, innan han 1998 var med och grundade ett av de två bolag som senare skulle bli Paypal.
Peter Thiel och Elon Musk var med och byggde betalningsföretaget Paypal. Thiel tog över vd-rollen efter att Elon Musk avsattes under sin smekmånad.
Betalningsbolaget skulle visa sig bli en guldbiljett för Thiel, som klev upp som toppchef efter att Elon Musk utmanövrerats. När företaget såldes till Ebay 2002 ägde Thiel aktier för 55 miljoner dollar, motsvarande 583 miljoner kronor.
Senare skulle han, och flera av hans Paypal-kollegor, bli så pass mäktiga i Silicon Valley att de fick smeknamnet ”Paypal-maffian” – ett epitet de gladeligen tycktes omfamna.
I en Fortune-artikel från 2007 är 13 av dem avbildade på en italiensk restaurang, poserande i dyra kostymer och tunga guldkedjor. I mitten sitter Peter Thiel, med högar av pokermarker på bordet framför sig.
Många av ”maffiamedlemmarna” var dock inte kollegor från Paypal, påpekar Max Chafkin.
– Det här nätverket växte faktiskt fram genom den aktivistiska tidningen som Thiel startade på Stanford, säger han.
Efter den 11 september blev Peter Thiel allt mer upptagen av islamistisk terrorism. 2003 var han med och grundade företaget Palantir, som samlar in och analyserar stora mängder data i syfte att avslöja kriminella och terrorister.
Året därpå investerade han, som första externa investerare, 500 000 dollar i Facebook. Draget säkrade honom en andel på över 10 procent i bolaget och en plats i styrelsen.
2005 etablerade han riskfonden Founders Fund, en förgrening av Thiels hedgefond Clarium Capital.
Man skulle kunna tro att entreprenören och investeraren hade fullt upp medan han byggde ett allt större inflytande inom startup-världen i Silicon Valley – men Peter Thiel fortsatte samtidigt vara politiskt aktiv.
– Det som skiljer honom från hans kollegor är att han inte bara ser sig själv som en affärsman, utan som en politisk kraft, säger Max Chafkin.
De senaste åren har Peter Thiel fått lika mycket publicitet för sin politiska verksamhet som för sina affärer.
Riskfonden Founders Fund etablerade en slags praxis där företagens grundare står i centrum, nästan som allsmäktiga ledare. En liknande filosofi präglar även Peter Thiels politiska ideologi enligt Chafkin.
2009 publicerade Peter Thiel den mycket omdiskuterade essän ”The education of a Libertarian” – där han argumenterade för att världens öde kan bli helt avhängigt en enda person. En person som kommer att skapa en ”frihetsmaskin” för att säkra kapitalismen.
”Jag tror inte längre att frihet och demokrati kan förenas”, skriver Thiel i ett av de mest citerade avsnitten i texten.
Han hävdar vidare att världen har gått utför sedan 1920-talet – bland annat på grund av att kvinnor fick rösträtt och att välfärdsbidragen ökat. Ett av Thiels förslag på lösningar är att bygga så kallade ”flytande stater” till havs för att undvika myndigheterna.
Thiel har i tidigare intervjuer sagt att han är ”emot döden” och gör satsningar på livsförlängande teknologi.
I en senare del av samma text backar han på åsikten om kvinnors rösträtt och menar att ingen bör förlora sin rätt att rösta, men han poängterar också att han inte tror att folkomröstningar ”kommer att förbättra någonting”.
”Politik gör människor arga, förstör relationer och polariserar”, skriver Thiel i en kommentar till sin essä, och fortsätter: ”det är därför jag förespråkar att vi fokuserar vår energi på något annat, fredliga projekt som vissa kanske skulle uppfatta som utopiska”.
Men, under det följande decenniet skulle mångmiljardären själv ta sig allt längre in i politikens värld.
Thiel stöttade bland annat presidentkampanjen för klimatskeptikern Ron Paul och skänkte en miljon dollar för att hjälpa republikanen Ted Cruz att bli vald som senator i Texas.
Och 2016 gick chockvågor genom Demokraternas högborg Silicon Valley när Thiel gav motsvarande 11 miljoner kronor till Donald Trumps presidentkampanj – precis efter att den ökända videon där Trump säger ”Grab them by the pussy” spridits till allmänheten.
När Republikanerna höll sitt nationella konvent var Peter Thiel en av huvudtalarna och när Trump blev president fick Thiel en central roll i övergångsregeringen.
Peter Thiel var del av den tidigare presidentens övergångsregering och ordnade bland annat ett möte med toppchefer inom teknikbranschen.
Hans uppgift var att hitta personer som kunde hjälpa till att ”skapa oreda i byråkratin”, men få av de namn han ville se blev godkända.
– Folk trodde att Trump var den som försökte störa ordningen. De hade ingen aning om att det i själva verket var förslag som kom från Thiel, säger Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon i boken ”The Contrarian”.
Under Trumps tid som president slöt regeringen minst 29 avtal med Thiels bolag Palantir, för ett totalt värde på över 10 miljarder dollar.
Men Thiel själv drog sig tillbaka från Trump-administrationen mot slutet av Trumps presidentskap.
Inför valet 2020 var han en stark förespråkare för att Facebook inte skulle faktakolla politisk reklam enligt Wall Street Journal, men han undvek att stödja Donald Trumps valkampanj.
Hans politiska karriär var fortfarande långt ifrån över.
I februari meddelade Meta, tidigare känt som Facebook, att Peter Thiel skulle kliva av från sitt styrelseuppdrag efter 17 år – med en vinst på flera miljarder kronor i fickan. Tech-miljardären ville koncentrera sig på mellanårsvalet, skrev amerikanska medier.
Dessutom ville han finansiera det amerikanska ”kulturkriget” genom nya företag – som den konservativa dejtingappen ”The Right Stuff” enligt Washington Post.
– Han har blivit en slags kulturell entreprenör inom högerradikal nationalism, säger Moira Weigel, professor vid Northeastern University, som följt techbranschen på nära håll som redaktör för Logic Magazine och ”Voices from The Valley”.
I årets mellanårsval stöttade Peter Thiel flera kandidater som förnekar att Joe Biden blev rättmätigt vald till president. Han var själv värd för en insamling till Harriet Hageman, som besegrade Trump-kritikern Liz Cheney i primärvalet.
Men, majoriteten av potten har gått till senatkampanjerna för J D Vance i Ohio och Blake Masters i Arizona. Tillsammans har de två fått drygt 310 miljoner kronor från mångmiljardären. Dessutom hjälpte han dem att säkra stöd från ex-presidenten Donald Trump.
Kandidaterna är inte slumpmässigt utvalda.
J D Vance gjorde avtryck som författare med självbiografin ”Hillbilly Elegy” som handlar om en svår uppväxt i Ohio. Han har tidigare kritiserat Donald Trump hårt men har nu omfamnat den tidigare presidenten.
J D Vance var tidigare styrelseledamot i Thiels riskkapitalbolag Mithril Capital Management och Thiel har även investerat i hans fond. Blake Masters skrev, tillsammans med Thiel, den bästsäljande startup-bibeln ”Zero to One” och var tills nyligen ordförande för Thiel Foundation.
Thiels drag har väckt kritik. ”När miljardärer kan manipulera våra val på det här sättet så dör vår demokrati”, twittrade Berkely-professorn Robert Reich, som tidigare var arbetsmarknadsminister för Demokraterna.
Såväl J D Vance som Blake Masters är Trump-sympatisörer som förespråkar en strikt invandringspolitik och ekonomisk nationalism.
– Thiels stöd har varit helt avgörande för dessa kandidater, säger Max Chafkin, som tror att det finns två anledningar till att Thiel gått in med så pass tungt stöd i just deras kampanjer.
– Han har alltid uppskattat att ha vänner i maktpositioner, men de har också väldigt likartade ideologiska mål, säger han.
Peter Thiel har pumpat in många miljoner i kampanjen för senatkandidaten Blake Masters i Arizona.
J D Vance nådde sitt mål, och vann senatorsplatsen för Ohio. Sämre gick det för Blake Masters, som förlorade i Arizona.
Men Peter Thiels mål sträcker sig dock längre än mellanårsvalet, menar Chafkin.
– Jag tror att han kommer att bli en beskyddare av Trump-rörelsen – efter Trump, säger han.
Mångmiljardären ger sällan intervjuer, men under konferensen på Stanford gav han en fingervisning om sina framtida politiska ambitioner. Presskåren var hänvisad till Zoom, utan möjlighet att ställa frågor. Och i hans tal var det tydligt att Thiels politiska åsikter inte förändrats särskilt mycket sedan han skrev ”The education of a Libertarian”.
Thiel pratade bland annat om hur världen enligt honom stagnerat under de senaste 50 åren – och om sin djupa skepticism mot statliga regleringar.
Samtidigt beskrev han den nuvarande regeringen och ”de liberala” som närmast totalitära, på gränsen till fascistiska.
Han sa ingenting om mellanårsvalet, och mycket var vagt. Men enligt professor Moira Weigel är det budskap som Thiel haft genom åren fortsatt tydligt.
– Det här är en man som upprepade gånger sagt att det demokratiska samhällskontraktet begränsar kapitalismen, säger hon.
– Och han har gjort klart att kapitalism är viktigare än demokrati."

Ernest Thiel skickades 1874, vid 15 års ålder, till Hamburg för praktiktjänstgöring på den välrenommerade Norddeutsche Bank. Vid återkomsten 1877 anställdes han vid Stockholms Enskilda Bank, där han senare skulle bli nära vän med grundarens äldste son K.A. Wallenberg. År 1881 gick han över till den nyligen grundade bankirfirman Louis Fraenckel & Co, en av de ledande inom den svenska obligationsmarknaden, där han fick en årslön på 4 000 kronor.
Redan 1884 utsågs han till chef för Härnösandsbankens filialkontor i Stockholm, där hans goda insatser ledde fram till en årslön på 15 000 kronor och därtill en tiondel av bankens vinst. Thiels första stora finansoperation gjordes i december 1885 i samband med konverteringen av ett svenskt statslån på 72 miljoner kronor. Med hjälp av sina tyska bankkontakter lyckades han konkurrera ut såväl Skandinaviska Kredit AB som sin före detta arbetsgivare Louis Fraenckel. Affären gav inte bara betydande prestige utan även en personlig provision på 250 000 kronor, ett för tiden enormt belopp.
Förorten Saltsjöbaden tillkom på 1890-talet på initiativ av två personer, K.A. Wallenberg och Ernest Thiel, vars idé var att skapa en exklusiv villa- och badort vid Östersjökusten nära Stockholm. Thiel var efter Wallenberg näst största aktieägare i det bolag, som stod bakom projektet (Järnvägsaktiebolaget Stockholm-Saltsjön), och han var även en bland de första som tillsammans med sin bror Arthur Thiel lät bygga sitt sommarnöje här ute (se Villa Bikupan och Ackevillan).
När Stockholms Enskilda Bank vid slutet av 1880-talet gav sig in på utlandsmarknaden tackade Ernest Thiel ja till ett förslag om samarbete från K. A. Wallenberg, som 1886 hade tillträtt som chef för familjebanken, lockad av de stora vinsterna på emissionsmarknaden. Detta blev inledningen till ett närmare tjugo år långt kompanjonskap. K. A. Wallenbergs begåvning och vinningslystnad låg i paritet med Thiels samtidigt som han stöttades av en bank, som var finansiellt långt starkare än Härnösandsbanken.
Flera av de två kompanjonernas vinstgivande obligationsaffärer kom att kritiseras i pressen. Vid ett tillfälle, 1889 års operalån, hade andra banker – av Thiel och Wallenberg – erbjudits att delta i obligationskonverteringen, men på villkor att de betalade en inträdesavgift. Pålagan motiverades med att ett tyskt bankkonsortium hade option på affären och krävde ersättning för att avstå från denna. Det visade sig senare att något optionsavtal inte existerade. De oetiska uppläggen kom att skada inte endast de två bankmännens anseende utan även de banker, vilka de representerade. Marcus Wallenberg har i senare minnesanteckningar kritiserat sin äldre bror för dennes deltagande i otillbörliga affärer och betecknar häri Thiel som "Knuts onda genius".[3][4]
Ernest Thiel hade en mycket stor samling konst i sitt och hustrun Signe Marias privatpalats, Villa Eolskulle, som de hade låtit uppföra 1905-1907 på Blockhusudden på Djurgården efter ritningar av arkitekten Ferdinand Boberg. Han hade öga för konst och samlade verk av konstnärer som Bruno Liljefors, Carl Larsson, Anders Zorn och Edvard Munch.
Deflationskrisen 1920-1922 var en av de faktorer, som medförde att Thiels aktieportfölj, bestående av stora poster i gruvor samt järn- och metallverk, snabbt tappade i värde och hans finansiella tillgångar kom att förintas. Han tvingades svårt skuldtyngd till att 1924 även sälja bostaden med tillhörande konstsamling till staten, som ombildade fastigheten Villa Eolskulle och dess konst och inventarier till museum under namnet Thielska galleriet. Det statliga förvärvet, som genomfördes under regeringen Branting III gav Thiel 1,5 miljoner kronor. Det var ett belopp, som gav ett visst överskott, vilket han investerade i ett antal hyresfastigheter i Stockholm, men de goda åren var till ända.
Thiel lät även sitt porträtt målas av Eugene Jansson (1902),[5] Edvard Munch (1907), och Carl Larsson (1915), samt fotograferas av Henry B. Goodwin (1918).
Ernest Thiel gjorde sig också känd som översättare av Nietzsche, och skrev sina memoarer, Vara eller synas vara: minnen och anteckningar avslutade 1946, som Tage Thiel utgav 1969. En andra utgåva kom 1990 med ett förord av Ulf Linde. Några av Thiels dikter har blivit tonsatta av Hugo Alfvén.
Ernest Thiel var vid början av 1900-talet, med beaktande av likvid förmögenhet, Sveriges rikaste person. Vid hans bortgång 1947, uppgick den totala förmögenheten dock endast till 4 245 kronor.

Wallenberg är vad de är, men det gäller även för Sachs och Thiel och det handlar inte om religion, det handlar om egennytta.
Peter Andreas Thiel, född 11 oktober 1967, är en tyskfödd amerikansk entreprenör, riskkapitalist, hedgefondförvaltare och samhällsdebattör. Thiel grundade PayPal med Max Levchin och Elon Musk och var dess VD. Han grundade också Palantir, där han är ordförande. Han var den första utomstående investeraren i Facebook, och köpte 10,2 procent av aktierna 2004 för 500 000 amerikanska dollar, och sitter i bolagets styrelse.
Thiel är ordförande i Clarium Capital, en global makrohedgefond med 700 miljoner dollar i tillgångar under förvaltning; partner i Founders Fund, en riskkapitalfond med 2 miljarder dollar i förvaltat kapital, medgrundare och ordförande i investeringskommitté i Mithril Capital Management; och en av grundarna och ordförande i Valar Ventures.
Thiel har en förmögenhet på över 2,7 miljarder dollar. Thiel bor i San Francisco och har skrivit boken Zero to One.
I syfte att få nyhetssajten Gawker (USA) stängd på grund av tidigare publiceringar, som Peter Thiel ansåg vara stötande eller felaktiga, låg han bakom en hemlig finansiering av Hulk Hogans stämning emot Gawker.
Är det verkligen helt omöjligt att fler har sett kopplingarna bak i tiden....