Antirysk Hysteri Säger Kreml

2022-11-24
" Personerna som bor på adressen vid platsen för tillslaget är födda i Ryssland och enligt uppgift i flera medier är det ett ryskt par i 60-årsåldern som anhållits.
– Ryssland har inte fått någon officiell information om detta från svenska myndigheter, säger Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, vid en pressträff under torsdagen enligt nyhetsbyrån Interfax.
– Enligt vårt synsätt är rapporteringen om detta i svenska medier en del av en bredare antirysk hysteri i västvärlden. Den russofobiska kampanjen har utvecklats till en verklig spionmani i vissa länder, säger hon.
Det var tidigt under tisdag morgon som Säkerhetspolisen slog till vid ett välbärgat villaområde Stockholmstrakten. Två helikoptrar från Försvarsmakten användes vid insatsen, där flera poliser tog sig in i bostaden samtidigt och grep två personer.
Den ena av personerna anhölls för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt mot främmande makt. Den andra personen anhölls för medhjälp till detsamma. Båda nekar till brott.
Enligt handlingar som åklagare Henrik Olin har lämnat in till tingsrätten har brottsligheten som riktas mot Sverige pågått från sommaren 2014 fram till tisdagens gripande. Brottet som riktar sig mot främmande makt ska ha pågått från januari 2013 fram till gripandet.
– Det vi kan säga är att det är allvarliga misstankar. Grov olovlig underrättelseverksamhet är brottslighet som hotar Sveriges säkerhet. Där har vi från Säkerhetspolisen ett uppdrag som handlar om att skydda Sverige och demokratin. Där ingår att förhindra att Sverige är en plattform för främmande makt att bedriva olovlig underrättelseverksamhet, sade Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo, till TT i tisdags.
Senast under fredagen måste de gripna begäras häktade eller släppas på fri fot."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram