Många stockholmare vaknade mitt i den nedsnöade novembernatten med illavarslande aningar. Putin? En ny nivå på gängvåldet? Världens undergång?
Twitterflöden och lokala Facebookgrupper kunde dock snabbt lämna lugnande besked. Fenomenet kallas ”åsksnö” och uppkommer när blixtar och åska blandas med en kraftig snöstorm och är relativt vanligt förekommande i USA.
Som yrvaken hobbymeteorolog famlade man dock inte bara efter de vädermässiga utan även de kulturhistoriska föregångarna till fenomenet. Inte ens en utpräglat effektsökande konstnär som Richard Wagner utnyttjade åsksnöns suggestiva verkan i den vädermässigt dramatiska ”Nibelungens ring”, där gudarna ändå ilar mot sin egen undergång längs självaste regnbågen.
Kulturhistorien är full av våldsamma snöstormar och åskväder – men inte många i kombination. Ett av de blixtrande undantagen är filmaren Peter Jackson, som i sin filmatisering av ”Sagan om ringen” lät en åskvigg träffa en bergstopp under en svår snöstorm i Caradhraspasset, dit mörka moln skockats av den ondskefulle trollkarlen Saruman.
Kanske var det mot bakgrund av denna bild som den nattliga åsksnön hos nutidens storstadsmänniskor väckte starkare känslor än till och med Stockholms feministiska snöröjning.
Säkrast, som vanligt, att söka tröst i Bondepraktikan. Här står det om november: ”Höres tå Toordöön/ thet täcknar itt godt åhr.”
Tordön i november – ett gott år. Åh, vilken underbar dröm."