Men det blir ju bra med tillämpningen av Magnitsky Act i så fall


" Svensk domstol har rätt att pröva åtalet mot Lundintoppen Alex Schneiter, konstaterar Högsta domstolen i en dom.
– Det är ett principiellt viktigt beslut för bekämpningen av de internationellt sett allvarligaste brotten, säger kammaråklagare Henrik Attorps.
Beslutet innebär att en historisk rättegång nu kan inledas mot de två tidigare toppcheferna inom det svenska oljebolaget.
Åklagaren anser att bevis finns för att de bidragit till att befolkning i dåvarande Sudan dödats och fördrivits från sina byar, av milis som anlitats för att ansvara för säkerheten där Lundin Oil letade olja kring millennieskiftet.
Alex Schneiter, tidigare vd, och Ian Lundin, tidigare ordförande för Lundin Oil, åtalades i november förra året för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Eftersom Schneiter varken är medborgare eller bosatt i Sverige, har hans försvarare ansett att åtalet ska avvisas – att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom.
Försvarets begäran fått avslag både i tings- och hovrätt. Under torsdagen kom beslutet från HD att Schneiter kan prövas i Sverige.
Domstolen konstaterar att brottet omfattas av så kallad universell jurisdiktion, som innebär att en svensk domstol har rätt att pröva målet oberoende av vem som har begått brottet, vem det har riktats mot och var det har begåtts. Även anknytningen till Sverige bedöms vara tillräcklig.
Kammaråklagare Henrik Attorps, ser det som viktigt för alla framtida liknande mål.
– Det är ett principiellt viktigt beslut för bekämpningen av de internationellt sett allvarligaste brotten, och därför kommer det troligtvis läsas med stort intresse även utanför landets gränser.
Alex Schneiters försvarsadvokat Johan Rainer säger till DN:
– Det är klart att vi är besvikna.
I ett mejl ger han en längre kommentar:
”Alexandre Schneiter delgavs misstanke om brott för sex år sedan och har fortfarande inte delgivits åtalet. Dagens beslut innebär att han kommer att behöva vänta ytterligare minst tre år på att bli frikänd”.
Rainer lyfter att HD-beslutet även innehåller en del positivt för försvaret. Till exempel bygger åtalet på att svenska regler om medhjälp ska tillämpas, medan försvaret menat att internationella medhjälpsregler istället bör tillämpas – något HD öppnar för.
”Vi fortsätter nu att försvara Alexandre Schneiter med full kraft i den stundande processen i tingsrätten”, skriver Rainer.
Advokat Percy Bratt, en av målsägandebiträdena i målet:
– Det är ett beslut som inte bara har bäring på det här fallet utan även generellt eftersom det är så välmotiverat och så tydligt klarlägger rättsläget.
Nederländska Egbert Wesselink vid organisationen Pax, bidrog till den rapport som lade grunden för att en förundersökning inleddes 2010
– Det är ett väldigt viktigt utfall från HD och att Sverige kan fortsätta åtal mot personer som begått krigsbrott. Det är fantastiska nyheter för offren. De två åtalade är väldigt rika och har haft möjlighet att anlita mängder av advokater för att överbelasta det svenska rättssystemet och underminera integriteten för processen, istället för att gå in i sakfrågan. Det här är slutet på fördröjningstekniken som de haft.
Det återstår nu för tingsrätten att sätta upp en plan för när och hur rättegången, som beräknas pågå i minst 1,5 år, ska påbörjas.
Både Alex Schneiter och Ian Lundin nekar till brott.
Fakta. Bakgrund
Den 11 november 2021, efter elva års utredning, väckte svenska åklagare åtal mot Ian Lundin och Alex Schneiter, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003. Ian Lundin var då först Lundin Oils vd och därefter ordförande. Schneiter var vid den tiden prospekteringschef.
Bakgrunden till åtalet är enligt stämningsansökan följande:
Sudan hade länge plågats av inbördeskrig, som med tiden också kommit att handla om kontroll över oljeområden i söder. Området som det aktuella målet handlar om kallas Block 5A, där dåvarande Lundin Oil via ett helägt dotterbolag och enligt ett avtal med Sudans regering 1997 påbörjat oljeprospektering, mot vissa avgifter och delning av framtida inkomster.
Säkerheten och ordningen i området skulle skötas av de södra delstaternas militära styrkor, enligt ett lokalt fredsavtal. Men sedan bolaget börjat sin verksamhet och hittat olja i området inledde landets militär offensiver i samarbete med en allierad milisgrupp, i strid med fredsavtalet. Enligt åklagaren för att skapa förutsättningar för bolagets oljeprospektering. I samband med stridigheterna använde Sudan krigföring som åklagarna anser utgör grovt folkrättsbrott, enligt svensk rätt.
Enligt åklagarna har Ian Lundin och Alex Schneiter styrkt Sudan i sitt uppsåt, bland annat genom att bolaget ställde olika krav på regimen som innebar att militär och milis behövde ta kontroll över olika platser i området genom strid. Under dessa stridigheter har civila fördrivits från sina hem, skadats och dödats, skriver åklagarna i sin stämningsansökan.
Både Ian Lundin och Alex Schneiter nekar till brott. Lundins advokat Torgny Wetterberg beskriver åtalsbeslutet som ”uppseendeväckande felaktigt” och hävdar att bolaget under sin tid i Sudan i stället hjälpte civilbefolkningen ”i väldigt hög utsträckning”.
Källa: Åklagarmyndigheten med flera
Rättad: I en tidigare version gavs Schneiter fel titel under den aktuella perioden. (TT)