Spionprogram som används "olagligt" i Grekland, Spanien, Polen och Ungern: parlamentsledamöter
Spionprogram har använts "olagligt" för att utföra övervakning i minst fyra EU-länder – Grekland, Spanien, Polen och Ungern – enligt ett utkast till rapport från Europaparlamentet som presenterades på tisdagen.
"Misbruket av spionprogram i EU:s medlemsländer är ett allvarligt hot mot demokratin på hela kontinenten", sa lagstiftaren som ledde arbetet med rapporten, den holländska parlamentsledamoten Sophie in 't Veld, på en presskonferens.
Hon sa att i en demokrati borde sätta människor under övervakning vara ett undantag.
"Det borde inte vara möjligt att missbruka det i politiska syften ... eller i syfte att hålla fast vid makten, manipulera val eller i syfte att dölja korruption," sa In 't Veld.
Hon tillade att nationella regeringar borde "vara ansvariga inför medborgarna, vara ansvariga inför allmänheten, du vet, vara ansvariga inför de personer som har blivit olagliga mål."
Frågan har fått större betydelse i EU:s lagstiftare eftersom bevis har hopats på att flera länder – bland dem EU:s medlemsstater – använder spionprogram som planterats på människors mobiltelefoner för att i hemlighet övervaka deras kommunikation.
Mycket uppmärksamhet har ägnats åt Pegasus spionprogram, skapat av ett israeliskt företag, NSO Group, och sålt till regeringar runt om i världen.
En multinationell journalistisk undersökning förra året avslöjade att Pegasus hade använts mot människorättsaktivister, politiker, journalister och andra.
Men även andra spionprogram är inblandade.
I Europa har Greklands regering fångats av anklagelser om att den använde programvara som heter "Predator" för att försöka spionera på oppositionsledaren.
Det ledde till att Greklands underrättelsechef och en nära medhjälpare till premiärminister Kyriakos Mitsotakis tvingades avgå. Grekiska journalister har också vidtagit rättsliga åtgärder efter att ha fastställt att de också var måltavla av spionprogram.
Spaniens spionchef fick sparken i maj för sin roll i en skandal som involverade regeringen angående hackning av mobiltelefoner från politiker och katalanska separatistledare.
In 't Veld sa att i Polen och Ungern, två EU-länder som styrs av populistiska regeringar med politik som har varit i strid med Bryssels syn på rättsstatsprincipen, "är spionprogram en integrerad del av ett system ... utformat för att kontrollera och t.o.m. förtrycka medborgarna”.
Hon noterade också att det behövdes mer granskning på Cypern med tanke på att spionprogram användes där, och påstod att landet var "navet för export av spionprogram".
Och hon kritiserade bristande samarbete från respektive regerings sida med EU:s parlamentariska utredning.
In 't Veld krävde ett moratorium för försäljning, förvärv, överföring och användning av spionprogram i EU, vilket endast skulle hävas från fall till fall där allmänt accepterade nationella säkerhetsskäl visades och kontroller var på plats.
När parlamentets betänkande om spionprogram är färdigställt ska det tas upp till omröstning om antagandet, vilket förväntas tidigast i mars nästa år.