Det svenska Rättssystemet
Mastodont-rättegång planeras i Lundin-målet
Sveriges kanske största rättegång genom tiderna planeras till nästa år. Bara sakframställningarna i målet mot Ian Lundin, Alexander Schneiter och Lundin-bolaget kommer ta drygt 80 förhandlingsdagar i anspråk. Drygt 30 målsäganden ska höras och cirka 60 vittnen.
Det var i slutet av oktober som fyra åklagare, tolv advokater, en bolagsjurist, två utredare från polisen, två handläggare från tingsrätten, en tingsnotarie och en av Stockholm tingsrätts rådmän träffades för att planera Sveriges kanske största rättegång genom tiderna.
Tilltalade i målet är företagsledarna Ian Lundin och Alexandre Schneiter, som dock inte var närvarande vid sammanträdet. Åklagarnas motpart är även Orrön Energy, tidigare Lundin Energy och Lundin Oil.
Målet rör medhjälp till folkrättsbrott i Sydsudan mellan åren 1999-2003. Det handlar om en utredning som har omnämnts som den största i svensk historia. I Stockholms tingsrätt har målet pågått sedan år 2014 och i november 2022 hade 1 219 aktbilagor registrerats i målet.
Förberedelserna inför huvudförhandling i målet har skjutits fram tidigare på grund av Alexandre Schneiters fråga om avvisning av åtalet. Den frågan ligger just nu i Högsta Domstolen där beslut väntas i dagarna. I slutet av september beslutade dock Stockholms tingsrätt att förberedelserna i målet ska fortsätta, även om denna fråga inte är avgjord.
Tid för HUF
Under sammanträdet i slutet av oktober 2022, tar försvaret återigen upp frågan om ”den oklara gärningsbeskrivningen” och menar att detta innebär ett problem för den fortsatta planeringen. Men parterna är ändock positiva till att hålla planeringssammanträde. Åklagarsidan menar att det är av stor vikt att målet förs framåt och målsägandebiträdena delar åklagarens uppfattning.
Åklagaren uppger att huvudförhandling bör kunna påbörjas redan vecka 15, efter påskhelgen 2023. Åklagaren kan då hålla hela sin sakframställan innan sommaruppehållet, menar han. Åklagaren har planerat för 20 dagars sakframställning i målet.
Försvararna uppger dock att de har en gemensam linje som innebär att huvudförhandlingen påbörjas den 5 september 2023.
Målsäganden och vittnen
Åklagaren som har lämnat in ett förslag på huvudförhandlingsplan redovisar att 34 målsäganden ska höras varav cirka 13 personer genom personlig närvaro och resterande på länk. Två av de målsäganden har hunnit avlida under förundersökningens gång men deras berättelse ska läsas upp. I målet finns även 57 vittnen, bland dessa tidigare utrikesministern och den tidigare styrelseledamoten i Lundin-bolaget Carl Bildt men även Aftonbladet-journalisten,Oisín Cantwell.
Advokat Torgny Wetterberg uppger att örsvaret beträffande Ian Lundin behöver 36 förhandlingsdagar för sakframställan, tre dagar för slutanföranden samt att tillkommande förhör kommer att utgöra sex–sju förhandlingsdagar.
Advokat Olle Kullinger uppger att försvaret beträffande Alexandre Schneiter uppskattningsvis behöver 25 förhandlingsdagar för sakframställan och att tre förhandlingsdagar är tillfyllest för slutanförande.
Advokat Biörn Riese uppger att bolaget preliminärt behöver en–två förhandlingsdagar för sakframställan och två–tre förhandlingsdagar för slutanföranden.
Advokat Percy Bratt, som är målsägandebiträde i målet, uppger att han uppskattar att han behöver två–tre dagar för sakframställan. Helst vill han att dessa sker i samband med förhören.
Advokat Thomas Bodström, som också är målsägandebiträde i målet, anger att han uppskattningsvis behöver tre dagar för sakframställan. Han håller med om att dessa helst bör göras i samband med förhören.
Han uppger vidare att målsägandebiträdena arbetar intensivt med de enskilda anspråken och att de siktar på att det är färdigställt innan årsskiftet.
Platser i rättssalen
Parterna är överens om att det saknas behov av en säkerhetssal.
Åklagaren uppger att det behövs fyra platser för åklagaren.
Advokat Percy Bratt uppger att målsägandena inte kommer vilja följa förhandlingen på plats, det är endast när de hörs som de kommer befinna sig i rättssalen.
Advokat Torgny Wetterberg uppger att försvaret beträffande Ian Lundin kommer behöva fyra platser, inklusive Ian Lundin.
Advokat Olle Kullinger uppger att försvaret beträffande Alexandre Schneiter normalt kommer att behöva tre platser för försvararna, men med möjlighet till en extra plats för en biträdande jurist under enskilda förhandlingsdagar.
Advokat Biörn Riese uppger att bolaget som mest kommer att behöva sex platser i rättssalen, men för de flesta förhandlingsdagar kommer det räcka med en eller två platser.
Åklagaren uppger vidare att samtliga moment utgör en del av ett händelseförlopp och att de tilltalade bör vara närvarande under hela huvudförhandlingen.
De som är närvarande under sammanträdet konstaterar att det kan behövas en extrasal för media och allmänheten vid inledningen av förhandlingen.
Jävsfråga för rättens ledamöter
Ordföranden lyfter även frågan om det utgör jäv för rättens ledamöter att inneha aktier i andra bolag än Orrön Energy AB där Lundinsfären har ett ägarintresse. Åklagaren uppger att det skulle kunna utgöra jäv.
Försvaret ställer sig frågande till att ett sådant innehav skulle utgöra jäv och tillägger att Ian Lundin inte längre innehar några styrelseuppdrag eller andra uppdrag i de aktuella bolagen samt att han inte avser redovisa sina eventuella aktieinnehav.
Åklagaren bekräftar även under sammanträdet att inget i förundersökningen är belagt med sekretess. Advokat Biörn Reise anför att det rör sig om ett börsnoterat bolag, således kan det dyka upp frågor som gör att bolaget kan behöva gå ut med pressmeddelanden, men ingen sådan fråga är aktuell i nuläget.
Åklagaren meddelar senare i ett telefonsamtal till domstolen att han inte avser anmäla jäv om en av rättens ledamöter äger aktier i ett bolag där Lundinsfären har ett ägarintresse.