" Med mindre än en månad kvar till deadline bestämde sig Karin Smirnoff för att skriva om större delen av ”Havsörnens skrik”, den sjunde boken i Stieg Larssons Millenniumserie, som sålt i över 100 miljoner exemplar hittills.
”Jag hade ett annat spår från början som jag övergav, det känns som att jag har skrivit två böcker, eller iallafall en och en halv. De sista tre veckorna var helt vansinniga.”
Författaren Karin Smirnoff har onekligen varit en av bokbranschens största snackisar under de senaste åren och en succé för förlaget Polaris. Tre veckor efter att hennes debutbok ”Jag for ner till bror” gavs ut blev den nominerad till det prestigefyllda Augustpriset. Sviten, med de två efterföljande böckerna ”Vi for upp till mor” och ”Sen for jag hem”, har sammanlagt sålts i över 500 000 exemplar, rättigheterna har sålts till nio länder och trilogin ska nu bli tv-serie.
Redan innan den sista av David Lagercrantz böcker i Millenniumserien lanserades kom uppgifterna om att förvaltarna till rättigheterna av Stieg Larsson serie, Moggliden AB, öppnade för fler böcker. Hösten 2021 stod det klart att Polaris hade köpt rättigheterna till ytterligare tre böcker i Millenniumserien. Kort därefter fick Karin Smirnoff frågan från förlagschef Jonas Axelsson, som fick ett tveklöst ja till svar. Mycket på grund av karaktären Lisbeth Salander som Karin Smirnoff tycker påminner om Jana Kippo, huvudkaraktären i hennes egen romansvit.
”Kippo-fansen kommer att känna igen sig. Det går inte att radera bort språket. Salander är lite lik Jana också, eller tvärtom. De har någon slags likhet i att de står utanför allting på något sätt, det är ganska karga, men känsliga personer.”
Karin Smirnoff har valt att inte plocka upp någon tråd från David Lagercrantz sista bok, utan har förflyttat karaktärerna Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist till Norrbotten och den fiktiva orten Gasskas.
Batterifabriker som byggs i Skellefteå och stålbolag och gruvor som aviserar att all traditionell framställning av stål ska fasas ut och ersättas med grönt stål. Den så kallade gröna, industriella omställningen i norr utgör ett av flera teman i den miljö som boken utspelar sig i.
”Här nere tänker man kanske bara att det är Kiruna som flyttas. Men det är hela Västerbotten och Norrbotten som förändras. Man räknar med 30 procent ökad befolkningsmängd på 10 år. Min tes är att när miljarderna rullar in kommer allt annat också. Det bekräftar också polisen, att det uppstår helt nya brott.”
”En annan aspekt är den här kolonialiseringen av Norrbotten, och till viss del Västerbotten, som pågått i hundratals år, där alla resurser från norra Sverige alltid förts bort från regionen. Det kommer alltid folk utifrån och exploaterar områden, utnyttjar människor och trycker bort ursprungsbefolkningen. De är ganska hänsynslösa.”
Karin Smirnoff bor i västerbottniska Hertsånger en timme norr om Umeå. Hon understryker att ämnet i boken inte är hennes egna politiska pamflett, utan att det är frågor som är aktuella och intressanta när man sätter dem i ett sammanhang.
”Det är väldigt mycket greenwashing hit och dit. Man lyfter gärna fram allt det fina med de enorma vindparkerna, men det blir industrimark istället för betesmark för renar och enormt mycket fauna. Det är lite den typen av frågor som jag tittar på fast från olika håll.”
En återkommande beskrivning från dem som kritiserat att Stieg Larssons bokserie fortsätter att skrivas av andra författare är att det är gravplundring.
”Jag har tänkt utifrån mina egna böcker och att mina barn ärver de immateriella rättigheterna när jag dör. Vill de fortsätta med Jana Kippo är det roligt. Det är ett sätt att föra vidare konsten, jag ser det mer så. Att kalla det för gravplundring är löjligt. Konst bygger på annan konst, hur man än vänder och vrider på det. Det är så konsten lever och utvecklas. Jag tycker inte att det är något fel, jag har inga moraliska betänkligheter kring det.”
Känner du dig pressad?
”Inte inför hela texten. Sedan är det klart att det finns en press utifrån. Det är ett ganska stort projekt. Det är tre böcker, väldigt många människor inblandade och det ska säljas över hela världen. Det kommer säkerligen att kännas ganska jobbigt när det är dags för recensioner. Den där galna pressen som jag vet att Lagercrantz pratade om känner inte jag på samma sätt. Jag hade inte velat byta med honom och vara den första som tog över efter Stieg Larsson, det hade varit betydligt jobbigare.”
Vad är ditt drömscenario nu när boken kommer ut?
”Att jag får sova en hel natt. Jag har sovit dåligt de senaste två månaderna, jag har varit så stressad. Det är en stor apparat med många människor inblandade. Det är det som bygger upp en stress. Jag har vaknat flera gånger per natt och känt mig som ett lik på morgonen. Jag vill tillbaka hem.”"