" Ryssland har satt in särskilda styrkor som ska skjuta desertörer och ordervägrare i Ukraina. Det skriver brittiska försvarsdepartementet i sin senaste uppdatering av underrättelseinformation.
– Det är obegripligt att man i ett modernt krig hotar sina egna för att de ska strida, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
På flera håll i Ukraina har det kommit rapporter om att den ryska stridsmoralen sviktar. Bland annat i Cherson i södra Ukraina där Ryssland fått svårt att förflytta materiel och personal då flera viktiga broar förstörts.
Nu kommer rapporter från Storbritannien om att Ryssland troligen har skapat speciella anti-reträttstyrkor som ska se till att de ryska soldaterna inte flyr från sina poster.
I en uppdatering av underrättelseinformation skriver det brittiska försvarsdepartementet att styrkorna, som också kallas för barriärtrupper eller blockeringsenheter, har i uppgift att skjuta sina egna soldater om de genomför en reträtt.
– Det har ryktats en del om det här de senaste månaderna, men nu kommer fler uppgifter som tyder på att det stämmer. Man ska komma ihåg att många av uppgifterna offentliggjorts av den ukrainska säkerhetstjänsten, men jag bedömer att det sannolikt stämmer, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan.
Britterna skriver även att de ryska generalerna sannolikt har beordrat sina befäl att skjuta skarpt mot personer som försöker desertera, och att de har fått tillåtelse att döda desertörerna.
– Det är obegripligt att man i ett modernt krig hotar sina egna för att de ska strida. Det är ett tydligt tecken på att det finns ett allvarligt systemfel i den ryska militären, säger Joakim Paasikivi.
Eftersom Ryssland beskjuter sina egna soldater bryter de förmodligen inte mot krigets lagar, förklarar Jann Kleffner, professor i folkrätt vid Försvarshögskolan.
– I krigets lagar i internationella väpnade konflikter finns det väldigt få paragrafer som berör en parts agerande mot sina egna styrkor. Frågan är snarare om Ryssland bryter mot de mänskliga rättigheterna, som reglerar förhållandet mellan stat och medborgare på ett annat sätt, säger Kleffner.
De brittiska uppgifterna är de senaste i raden av saker som pekar på ett stort missnöje hos den ryska militären.
I september publicerade New York Times en artikel efter att ha tagit del av tusentals samtal från mars mellan ryska soldater vid fronten och deras familjer på hemmaplan. Där vittnar soldaterna om att de känner sig lurade av president Vladimir Putin och att bristen på mat och förnödenheter redan var stor.
Efter att Putin meddelade att reservister skulle kallas in till kriget har det uppstått nytt missnöje. Under mobiliseringen har det rapporterats att ryska reservister har behövt köpa in sin egen utrustning och många har skickats till fronten med bristfällig träning.
På fredagen skrev Putin även under en lag som tillåter tvångsmobilisering av ryska medborgare som begått allvarlig brott, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.
Ryska fångar har redan kallats in till kriget, men då genom den ökända ryska privatarmén Wagnergruppen.
– I praktiken är beslutet en formalisering av det man kringgått med Wagners rekrytering, men det är svårt att veta varför man tagit beslutet, säger Joakim Paasikivi och fortsätter:
– Grundproblemet för Ryssland är att det går dåligt och det försöker de lösa genom att få fler kroppar och vapen till fronten."