" Partner eller aggressiv rival. När förbundskansler Olaf Scholz i dag reser till Peking som första västledare efter Xi Jinpings historiska återval rasar i Tyskland en infekterad debatt om synen på Kina. På spel står miljardmarknader.
I förra veckan gav tyska regeringen klartecken för statsägda kinesiska rederibjässen Cosco som får köpa in sig i en av terminalerna i hamnen i Hamburg som är en av Europa viktigaste. Alla berörda ministerier hade i förväg varnat – men förbundskansler Olaf Scholz drev igenom affären.
På tur står nu ytterligare en känslig investering. Svenska Silex som är ett helägt dotterbolag till kinesiska koncernen Sai Microelectronics väntas få grönt ljus för att ta över halvledartillverkaren Elmos i Dortmund, trots varningar från branschexperter och från tyska underrättelsetjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz.
Mot den bakgrunden reser i dag Olaf Scholz till Peking i spetsen för en tysk näringslivsdelegation med tunga företagsledare från bland annat Siemens, Volkswagen, Deutsche Bank, Adidas, Bayer och Basf.
– Det kommer att bli en propagandaseger för den kinesiska ledningen, kritiserar oppositionsledaren Friedrich Merz från kristdemokratiska CDU.
Mikko Huotari, chef för tankesmedjan Mercator Institute for China Studies, tror att Kina kommer att iscensätta Olaf Scholz besök som en hyllning till Xi Jinpings historiska återval.
– Scholz är uppenbarligen beredd att betala det priset för att främja både sina egna intressen och tyska företags intressen, skriver han i en rapport inför besöket.
Kina är i dag Tysklands viktigaste handelspartner och svarar direkt och indirekt för omkring tre procent av jobben i Tyskland, enligt ekonomiska forskningsinstitutet Institut der deutschen Wirtschaft.
För tyska företag som Adidas står Kina för en femtedel av omsättningen. Volkswagen som är Europas största biltillverkare hade förra året 38 procent av försäljningen i Kina precis som Infineon, Tysklands största tillverkare av halvledare.
Tyskland riskerar dessutom att bli allt mer beroende av Kinas råvaror och världsledande teknologier inom allt från artificiell intelligens till batteriteknik.
Kina svarar idag globalt för 80 procent av centrala komponenter för förnybar energi och för komponenter i halvledartillverkningen. Fyra fjärdedelar av komponenterna som används i vindturbiner kommer från Kina, enligt Mercator Institute for China Studies.
Hård kritik kommer nu från människorättsgrupper och kinesiska dissidenter som uppmanar Scholz att ställa in Kinabesöket. Dolkun Isa, chef för uiguriska världskongressen anklagar Tyskland för att ”välja profit före mänskliga rättigheter”.
Uigurerna som är ett turkfolk bosatt i den autonoma regionen Xinjiang beskyller Peking för en brutal assimilationspolitik och för att förtrycka, tortera och våldta uigurer.
Regeringen i Berlin är djupt splittrad i synen på Kina. Utrikesminister Annalena Baerbock kräver en ny strategi som som bygger på schyst konkurrens, öppna marknader och respekt för internationella rätt och mänskliga rättigheter.
– Vi är överens om att Tyskland inte kan kapa banden till Kina. Men vi måste också se att Kina är en konkurrent och systemrival, sa hon i början av veckan.
Liberala regeringspartiet är ännu tydligare.
– Tyskland får aldrig mer bli beroende av en autokratisk stat, manade i början av veckan FDP:s partisekreterare Bijan Djir-Sarai och hänvisade till Tysklands beroende av rysk gas.
Splittringen i regeringen skapar enligt Mikko Huotari från tankesmedjan Merics en farlig osäkerhet om Tysklands kurs.
– Ledningen i Peking kommer att försöka utnyttja Scholz resa för egna syften samtidigt som den sprider osäkerhet bland Tysklands partner i Europa, skriver han i en kommentar."