Browder & Mystiska Ryska Dödsfall I SVT

2022-10-30
Finansmannen Bill Browder var tidigare verksam i Ryssland och har själv fått erfara hur både politik och våld fungerar där. Efter att ha gjort sig ovän med regimen har han hotats till livet. Han känner sig säker på vad som ligger bakom de mystiska dödsfallen bland den politiska och ekonomiska eliten i Ryssland – nämligen pengar.
– I takt med att sanktionerna biter så kommer fler människor att dödas, säger han till SVT Nyheter.
I slutet av januari hittas en chef inom det ryska oljebolaget Gazprom död med uppskurna handleder. Bredvid honom låg ett självmordsbrev. I februari påträffas finans- och säkerhetschefen på Gazprom hängd. Även det utreds som självmord.
Sedan rullar det på. Flera av de oligarker och höga chefer som hittas döda har kopplingar till oljeindustrin. En är hängd i ett räcke i sin trädgård, en ramlar ut från ett fönster på ett sjukhus, flera hittas skjutna, en drunknar efter att ha ramlat av sin motorbåt och en ramlar nedför en mycket lång trappa. En annan får en hjärtattack efter att ha behandlats av shamaner mot bakfylla – med grodgift.
”Finns ett mönster”
Totalt kan det handla om minst 14 dödsfall. Enligt SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström är det anmärkningsvärt många, men inte troligt att alla skulle vara beställda mord.
– Men några kan nog verkligen vara det, säger han.
Bill Browder är övertygad om att det i flera fall handlar om planerade mord.
– Det sker inte så här många (dödsfall) inom olje- och gasindustrin under ett år utan att det finns ett mönster, konstaterar han.
Bill Browder var en framgångsrik affärsman i Ryssland som hamnade i onåd efter att ha börjat granska korruption. Hans advokat fängslades och dog. Nu är han en aktiv Putinkritiker och människorättsaktivist.
Kamp om pengar och makt
Bill Browder säger att det just nu pågår en enorm kamp om pengar och makt inom framför allt olje- och gasindustrin, eftersom sanktionerna drabbat andra delar av den ryska ekonomin.
– Olja och gas är områden där pengar fortfarande flödar, säger Bill Browder.
Enligt honom är regeringen direkt inblandad i dödsfallen, eftersom politik och ekonomi är så tätt sammankopplade i landet.
– Regeringen är inte bara medveten om vad som sker, utan ligger bakom det.
Bert Sundström uttrycker sig försiktigare.
– Det kan inte uteslutas att staten och säkerhetstjänsten har ett finger med i spelet, konstaterar han ändå.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram