" ”Nu i oktober, den 10:e närmare bestämt, nådde priset på diesel 28.52 kronor per liter, vilket är det högsta någonsin i Sverige. Och även om priset backat till 27,67 kronor litern så är det fortsatt extremt högt i ett historiskt perspektiv”, säger Lennart Olsson, chef för prissättning och biobränslen på Circle K, som är en av de stora drivmedelskedjorna både globalt och i Sverige.
Höga drivmedelspriser har i år slagit hårt mot alltifrån privathushåll till företag. Som mest dramatisk var utvecklingen i mars kort efter Rysslands invasion av Ukraina då bränslepriserna skenade och slog rekord på löpande band. Efter starka krav och en het politisk debatt gick den dåvarande regeringen med på att lindra effekterna av bränsleprischocken genom sänkta skatter.
Den 1 maj sänktes skatten på bensin och diesel med totalt 1,81 kronor per liter. Det bidrog till att priset på bensin snabbt föll tillbaka till strax över 20 kronor litern. Dieseln backade samtidigt till 24,31 kronor litern.
Sedan dess har utvecklingen präglats av stora svängningar. Och senaste tiden har främst dieselpriset åter skjutit i höjden till nya rekordnivåer. Ett viktigt skäl är att en stor del skattesänkningen bara var tillfällig. Och den 1 oktober höjdes åter energiskatten på bensin och diesel med 1,31 kronor/liter inklusive moms.
Trots höjningen är priset på bensin, som för närvarande ligger på 21,59 kronor per liter mätt som rekommenderat riktpris på bemannade stationer, betydligt under tidigare toppnivåer. Och prisskillnaden jämfört med den långt dyrare dieseln är stor.
”Att just dieselpriset är så högt beror på flera strukturella faktorer. Vi har sedan lång tid ett underskott på produktion av diesel i Europa. Och det har utökats genom att den tidigare stora importen från Ryssland strypts nästan helt efter att kriget i Ukraina bröt ut”, säger Lennart Olsson, och fortsätter.
”Samtidigt förvärrades försörjningsläget ytterligare av stora strejker i raffinaderisektorn i Frankrike. De har avslutats nu, men utbudsläget är fortsatt väldigt tajt för diesel”
Statliga Energimyndigheten varnade nyligen för risk för brist och höjda priser på diesel. Och i sin senaste lägesrapport om Sveriges energiläge uppger Energimyndigheten att den fortsatt ser en förhöjd risk för störningar i drivmedelsförsörjningen, av främst den vinteranpassade så kallade vinterdieseln.
”Energimyndigheten bedömer att en redan stram marknad för mellandestillat och främst vinterdiesel kan komma att stramas åt ytterligare. Energimyndigheten följer händelseutvecklingen”, står det vidare i lägesrapporten.
Flera av de stora drivmedelsbolagen Di talat med delar bilden av en stram marknad för diesel.
”Någon akut risk för direkt brist på diesel ser vi inte i nuläget. Däremot bidrar den strama marknaden till att priserna är mycket höga”, säger Stefan Samuelsson, chef för affärsområdet Retail på St1.
När det gäller utvecklingen för drivmedelspriserna framåt är osäkerheten monumental. Och drivmedelsköparna bör ställa in sig på en fortsatt oviss och svängig prisutveckling, anser han.
”Det är omöjligt att veta hur priset kommer att bli, eftersom det är så många faktorer som kan påverka som till exempel kriget, dollarkurs och eventuella politiska åtgärder som exempelvis nya tillfälliga skattesänkningar som nya regeringen kanske vidtar”, säger Stefan Samuelsson."