Stormaktsfasonerna synes vara på väg upp i ljuset av verkligheten med sin Stockholmsbyråkrati..
"Legendarisk 1600-talsflaggskepps tvilling hittades i Sverige
Orb, ett systerfartyg till det världsberömda Vasa, var ett av de skräckinjagande krigsfartygen som sjösattes av den svenske monarken Gustav II Adolf för att befästa nationens marina dominans över Östersjön. Även om hon inte sjönk på sin jungfruresa, till skillnad från sin mer kända kusin, hamnade hon ändå på havsbotten.
Kungaskeppet Äpplet (Orb) från 1600-talet har hittats på botten nära ön Vaxön i Stockholms skärgård.
Havsarkeologer vid Vrakmuseet (Vrak) identifierade skeppsvraket som Orb, en tvilling till det berömda flaggskeppet Vasa, som nu är ett museum och en av Stockholms främsta sevärdheter, eftersom det är byggt av samma ek.
Platsen och fyndet stämde överens med de historiska dokumenten, måtten är korrekta och konstruktionsdetaljerna är identiska med Vasa. Årsringarna avslöjade att eken fälldes 1627, men också att den kommer från Ängsö i västra Mälaren, där veden till Vasa preparerades.
Precis som Vasa är Orb välbevarad, trots 370 år i saltvatten, med den nedre halvan mer eller mindre intakt.
Historiskt sett har den marina infarten till Stockholm nära staden Vaxholm blockerats av många utslitna fartyg för att avvärja fiender. Orb hittades i ett av sunden, tillsammans med mindre skepp från samma tid, Apollon och Maria.
Den rangliga och dåligt konstruerade Vasa och ökänt sjönk på sin jungfruresa 1628. Orb, byggd parallellt och färdig ett år senare, var nästan identisk, men byggdes något bredare för att öka stabiliteten. Trots de förändringar som genomfördes, inte minst efter Vasas klibbiga slut, var Orb fortfarande svårmanövrerad.
– Till skillnad från Vasa seglar det, men det är inget framgångsrikt fartyg, säger marinarkeolog Patrik Höglund vid Vrakmuseet.
Den svenske monarken Gustav II Adolf (ofta kallad Gustavus Adolf utanför Sverige) beställde totalt fyra stora krigsfartyg med dubbla kanondäck för att befästa nationens marina dominans över Östersjön. Förutom Vasa byggdes Orb, Kronan och Sceptern. Orben såg aldrig sjöslag , men tjänade ändå i trettioåriga kriget (1618-1648), en av de längsta och mest destruktiva konflikterna i europeisk historia, som ett transportskepp , och sågs snarare som en symbol för makt och status.
Under den eran kostade stora fartyg mycket pengar och bar en enorm eldkraft, men användes snarare för skrämsel- eller prestigeuppdrag, till skillnad från billigare medelstora fartyg som var mycket mer sjödugliga.
Efter 30 år i tjänst försökte Sverige sälja Orb till bland annat Frankrike, vilket vek just för att hon inte seglade så bra. Istället tömdes hon på kanoner och andra värdesaker och sänktes utan mast men i övrigt intakt. Vraket ligger inom ett militärt skyddsområde där totalt dykförbud och undersökningarna har därför skett i samarbete med marinen.
Till skillnad från Vasa, som växte upp 1961 och är en av huvudstadens huvudattraktioner, som ser hundratusentals besökare varje år, kommer Orb inte att räddas, om det inte anses absolut nödvändigt för vetenskapliga ändamål. Men nästa vår hoppas marinarkeologer göra nya dyk för att dokumentera vraket med 3D-teknik och se om några skulpturer och andra dekorationer finns kvar.
Ja det är ju när nog så att man får för sig att vi sätter agendan för berättandet
Tricky Dick gillar ju dock inte mig sådär överdrivet, men det lämnar mig därför också faktiskt tämligen kall
Spelet bakom Stormaktstiden och Stockholmsbyråkratin är bara vad det är.
"Så nog är fyndet av Äpplet intressant. Men ännu viktigare än upptäckten i sig är medvetenheten om vilka historiska ramar som omgärdade örlogsskeppet när det begav sig."
" Så har det hänt igen. Ännu ett stort skeppsvrak från den svenska stormaktstiden har lokaliserats på Östersjöns botten, en ståtlig påminnelse om en tid då omvärlden skulle lära sig att frukta Sverige och dess armé och flotta.
Om blott medel finns till hands lär Vasas systerskepp Äpplet under de närmaste åren att bli föremål för intensiv forskning, och även om vraket – vilket är mest sannolikt – huvudsakligen förblir en undervattenssevärdhet har ännu en fascinerande pusselbit lagts till historien om det svenska stormaktsväldet.
Men det är viktigt att ha helhetsbilden klar för sig. Någon större sensation är fyndet inte. Vi har hela tiden känt till att Äpplet funnits, och dess historia fram till sänkningen – när skeppet inte längre fyllde någon funktion för riket – är i sina huvuddrag känd i forskarkretsar. Dessutom är Äpplet inte ensamt.
Det finns mängder av skeppsvrak utanför våra kuster, både kända fartyg och skepp som väntar på att bli identifierade, en tragisk men naturlig konsekvens av de många sjöslagen och sjötransporterna under 1500-, 1600- och 1700-talen. Vad som är verkligt intressant är de gigantiska krigsekonomiska satsningar som skeppsvraken vittnar om. På 1620-talet, då Vasa och Äpplet byggdes, tog Sverige sjumilakliv mot en internationell maktposition och rustade upp riket på ett sätt som fyllde omvärlden med både respekt och fruktan.
Regalskeppet Vasa på Vasamuseet.
Regalskeppet Vasa på Vasamuseet. Foto: Ali Lorestani/TT
Bakgrunden var inte, vilket många gärna tror, deltagandet i trettioåriga kriget. Det tog vid först i nästa skede, när Vasa sjunkit och Äpplet kunde omdisponeras för detta ändamål. Det förödmjukande nederlaget mot Danmark i Kalmarkriget 1611–1613, de ständiga tvisterna med ryssarna och den till synes eviga släktfejden mellan Gustav II Adolf och kusinen Sigismund av Polen – som det var meningen att Vasa och Äpplet skulle strida mot – resulterade i att Sverige förvandlades till en offensiv krigsmaskin.
Allra dyrast var dock satsningen på flottan, som blev en av Nordeuropas starkaste
Till lands omformades armén genom att tiotusentals pojkar sattes i hårdträning samtidigt som banbrytande experiment genomfördes med lätt fältartilleri. Prästernas kyrkobokföring användes effektivt för att myndigheterna skulle få översikt över antalet disponibla soldater. På 1620-talet omorganiserades krigsmakten dessutom genom tillkomsten av läns- och landskapsspecifika regementen. Allra dyrast var dock satsningen på flottan, som blev en av Nordeuropas starkaste, med örlogsfartyg som var så innovativt stora och farliga att de ibland inte gick att använda – som i fallet med Vasa, som ju sjönk på sin jungfrufärd 1628.
Det faktum att grannrikena var svaga och splittrade gjorde att de svenska kungarna och deras dödligt kompetenta bondesoldater under flera decennier kunde föra en lika blodig som lyckosam utrikespolitik, och Äpplet var ett av de medel som togs i bruk för att projektet skulle fungera. Sett ur nutidssynvinkel ter sig hela denna historia som både sorglig och barbarisk, med osannolikt stora förluster i människoliv och med radikala territoriella förskjutningar som ännu präglar Europas karta.
Så nog är fyndet av Äpplet intressant. Men ännu viktigare än upptäckten i sig är medvetenheten om vilka historiska ramar som omgärdade örlogsskeppet när det begav sig."