Kriget I Norr

2022-10-24
Jens Christian Hauge är ett namn som varje Skandinav bör känna till...
" För att förstå varför de norska myndigheterna helst vill glömma fientligheterna i norr måste man gå tillbaka till mellankrigstiden – då Norge var neutralt.
Endast en som deltog i det mest omfattande krig som utkämpades i Norge var dekorerad med krigskorset; General Carl Gustav Fleischer, efter hans död. Totalt 282 har fått denna höga utmärkelse.
– En person som var kritisk till den rådande försvarspolitiken var general Carl Gustav Fleischer. Han var i opposition till Arbeiderpartiet på 1930-talet, och hade öppet kritiserat Norges ovilja att utrusta Försvarsmakten.
Efter den tyska invasionen den 9 april etablerade sig Fleischer som överbefälhavare för de norska styrkorna i Nordnorge.
– Utan samtycke från sina befälhavare inledde han en full mobilisering av militära och civila resurser i norr, och genomförde den enda framgångsrika kampanjen i Norge. Den 24 april går han till motanfall och driver ut tyskarna ur Narvik – med hjälp av de allierade.
En månad senare får Fleischer det svåra beskedet att dra sig ur. Mot sin vilja beordrades han att följa med honom till Storbritannien. Här förlorade han kommandot över arméstyrkorna som han höll på att bygga upp i Skottland. Till sist beordrades han till en underordnad position i Kanada – där han tar sitt liv.
– Han hade en intensiv och konfliktfylld relation med den norska regeringen, och kände sig förnedrad.
Joakimsen hade själv en pappa som deltog som norsk soldat under slaget vid Narvik.
– Han pratade aldrig om vad han varit med om. Men när han fick besök av andra krigsveteraner kunde de sitta uppe och prata hela natten. Har du gjort något som du är stolt över och som är hedervärt pratar du gärna. De här männen kände ingen stolthet, tvärtom, säger Joakimsen.
– Måste komma in i det nationella medvetandet
Han hoppas att 75-årsdagen av krigsutbrottet i Norge ska öka människors medvetenhet.
– Det är väldigt lovvärt att NRK och andra medier skriver och gör tv-serier om kriget i norr. Utrymningen av Finnmark och kampanjen i Narvik måste bli riksegendom.

Soldater från fem länder – Frankrike, Norge, Polen, Storbritannien och Tyskland – utkämpade det ansträngande slaget vid Narvik från 9 april till 10 juni 1940.
Narvik hade strategisk och ekonomisk betydelse för Tyskland, Sovjetunionen och västmakterna. Stora delar av järnmalmen från de svenska gruvfälten i norr skeppades ut därifrån, särskilt vintertid när Bottenviken var frusen. Narvik var också den enda norska staden norr om polcirkeln som var ansluten till järnvägsnätet på norra halvklotet.
Genom att kontrollera Narvik kunde de krigförande antingen träffa fienden eller stärka sin egen position.
Natten till den 10 april 1940 skickas fem jagare in i Ofotfjorden mot de tyska örlogsfartygen i Narvik.
Klockan 04:30 går larmet hos tyskarna, då deras jagare träffades av torpeder från britterna. Tyskarna förlorar tio jagare, flera förrådsfartyg och en ubåt.
Medan styrkor i södra Norge kapitulerade efter kort tid var nordnorska förband de enda som genomförde större offensiva operationer mot invaderande armén.
Lärdomar från invasionen av Narvik den 28 maj var viktiga i de allierades planering inför D-dagen 1944.
Historiker tror att detta slag hjälpte Hitler att ändra sina planer på att invadera Storbritannien samma år.
Slaget om Narvik ägde rum under extrema väderförhållanden, i mörker, på branta bergssidor som störtade ner mot fjordarmarna och i ett avlägset, ogästvänligt område fattigt på vägar och förnödenheter.
Den tyska styrkan var som mest nära 6 000 man medan den allierade styrkan var omkring 24 000. Dessutom fanns det 8 000–10 000 norrmän. Men när matcherna var över hade ingen vunnit och ingen hade förlorat.
Narvik var världsnyheternas centrum i två månader. Under decennierna efter kriget var Narvik möjligen Norges mest kända stad utomlands på grund av detta slag. (Källa: Wikipedia och Norgeshistorie.no)

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram