Sport, Spel & Pengar...

2022-10-23
" Det kommer inte att handla om själva skandalen. Tom Malmquist skriver inte om hur det gick till när ishockey- och bandyspelare i Västra Frölunda, Boden och Boltic ska ha mutats att lägga sig i sina matcher, och hur de som spelade pengar på matcherna i sin tur kunde plocka ut miljoner från statliga Tipstjänst. Det har hans pappa redan berättat.
Boken ”Istid” som kommer ut nästa höst är en skildring av relationen mellan en far och en son, och hur den påverkades av det enorma tryck som följde på avslöjandet.
– Det är ett familjedrama. Men självklart kommer spelskandalen att ligga och vibrera i fonden för det är en stor sak, säger Tom Malmquist.
– Jag vill visa konsekvenserna av ett avslöjande för en journalist. Så kan man säga. Och då är jag en del av det som hans son.
Tom Malmquist fyllde tolv år under tiden för hans pappas avslöjande. När livvakter placerades i och runt huset fick han problem med att sova.
Tom Malmquist fyllde tolv år under tiden för hans pappas avslöjande. När livvakter placerades i och runt huset fick han problem med att sova. Foto: Anette Nantell
Det var för 32 år sedan som Thomas ”Malmen” Malmquist i rollen som, som han själv kallade det, skrivande sportchef på Expressen fick nys om och avslöjade det som kom att bli känt som Spelskandalen. Det började med att Tipstjänst – nuvarande Svenska spel – stoppade spel på Västra Frölundas matcher i ishockeyns elitserie. Därefter kunde ”Malmen” via kontakter och en central källa avslöja att de tre matcherna det gällde var fixade, och även att andra matcher i flera sporter varit det tidigare.
Idrottsvärlden slog bakut. Alla förnekade att läggmatcher skulle förekomma i Sverige. I stället attackerades Expressen och Thomas Malmquists trovärdighet ifrågasattes. Både från idrottshåll men också från andra journalister, på såväl andra som den egna tidningen.
Bland andra Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet, iDag (numera GT) och Dagens Nyheter publicerade dräpande krönikor och artiklar där de förlöjligade och misskrediterade avslöjandet.
En knapp vecka efter avslöjandet i mars 1990 skrev DN:s dåvarande sportchef Bobby Byström: ”Det är min tolkning att Expressen har ingenting att komma med”, i en krönika med rubriken ”Bevis finns inte”. Den inleddes med orden ”Nu växer också övertygelsen hos den svenska idrottens högsta ledning om att den påstådda mutskandalen aldrig existerat”.
”Inte ens vissa av hans privata vänner trodde riktigt på honom”, säger Tom Malmquist om hur attackerna och tvivlen tog hårt på Thomas Malmquist.
”Inte ens vissa av hans privata vänner trodde riktigt på honom”, säger Tom Malmquist om hur attackerna och tvivlen tog hårt på Thomas Malmquist. Foto: Anette Nantell
Det förekom också allvarliga hot, mot Expressen och mot familjen Malmquist. Beväpnade livvakter stationerades dygnet runt i och runt villan i Huddinge. Om andra människor inte kunde tro att mörka krafter fanns i svensk idrott så var det ingen tvekan för dem som levde mitt i stormen.
Tom Malmquist fyllde tolv år under den turbulenta tiden. Han blev så rädd att han inte längre kunde sova om han inte fick ligga på golvet inne i sina föräldrars sovrum.
– Jag har nästan posttraumatiskt stressyndrom på grund av det där. Som jag nu kanske kan hantera. Men jag har ju beteenden som helt klart kommer från den typen av press och hot, säger han i dag.
Polisen utredde spelskandalen, men lade snabbt ner det. Alla inblandade fortsatte att neka. Oviljan att acceptera skandalen gick så långt att dåvarande justitiekanslern Hans Stark 1991 väckte åtal mot Expressens ansvarige utgivare Bo Strömstedt för grovt förtal. En jury vid Stockholms tingsrätt friade dock Expressen på samtliga 176 punkter i tryckfrihetsåtalet.
Men känslan av att vara attackerad och misstrodd tog hårt på Thomas Malmquist.
– Det var fruktansvärt. Inte ens vissa av hans privata vänner trodde riktigt på honom. Det var väl Bo Strömstedt, på ett ungefär, och några till på Expressen som också var på hans sida, säger Tom Malmquist, och berättar att hans pappa under den här tiden började självmedicinera med alkohol.
Thomas Malmquist och Expressens dåvarande chefredaktör Bo Strömstedt i samband med tryckfrihetsmålet 1991. Stockholms tingsrätt friade Expressen på samtliga 176 punkter i åtalet.
Thomas Malmquist och Expressens dåvarande chefredaktör Bo Strömstedt i samband med tryckfrihetsmålet 1991. Stockholms tingsrätt friade Expressen på samtliga 176 punkter i åtalet. Foto: Jan Delden/Expressen/TT
Ett par år efter avslöjandet, 1994, fick ”Malmen” sluta som sportchef och återgå till att vara allmänreporter på Expressen. Utöver alkoholen behövde han sömntabletter för att kunna sova, utvecklade kraftig migrän och slöt sig som människa, säger Tom Malmquist.
– Det hände någonting där. Han kände att han blev utmanövrerad. Han tappade liksom den status han haft tidigare, så han kände sig nog misslyckad och förminskad.
– Det stora traumat för mig var ju att pappa var så nära innan det. Han hade ofta åkt i väg på stora mästerskap och evenemang och var väldigt frånvarande på det sättet, men när han var hemma så kände jag att han var med mig. Sedan kom spelskandalen, trycket på honom och familjen blev mer, och mer och mer. Efter rättegången så drabbades pappa av någon sorts baksmälla. Och det var då han försvann.
Ångrade han någonsin avslöjandet med tanke på att det kostade honom så mycket?
– Han borde ha ångrat sig. Men det var inte något han uttryckte. Om jag hade ställts inför en liknande situation, hade jag då publicerat och avslöjat en sådan grej med tanke på min familj? Jag är ju med pappa på att jag tycker det är viktigt med moral, att man är ärlig och hederlig. Om jag hade gjort det så hade jag lidit av dåligt samvete av att vi tvingades till att ha livvakter och så.
– Men han stod inte upp för det heller, utan han krökade ner sig. Och det är ju ett enormt svek. Han lämnade mig och mamma känslomässigt. Sedan får man balansera det med hur tufft han faktiskt hade det på den tiden och vad han gjorde och hur viktigt det var.
”Han var väldigt noggrann med sanning, vad som var sant och vad som var falskt”, säger Tom Malmquist om sin pappa Thomas ”Malmen” Malmquist.
”Han var väldigt noggrann med sanning, vad som var sant och vad som var falskt”, säger Tom Malmquist om sin pappa Thomas ”Malmen” Malmquist. Foto: Lars Epstein
Långt senare skulle en spelare i Boltic erkänna för Nya Wermlands-Tidningen att det visst hade varit en spelskandal. Att han tillsammans med tre andra spelare hade lagt sig i en match mot Kungälv som slutade 0–8 och att de dessutom satsat pengar på sin egen förlust. Men då var det redan för sent.
– Det var ju skönt för pappa att det kom, men han upplevde nog inte den upprättelse som många journalister tycks tro. Då var han redan nedbruten, säger Tom Malmquist.
Tv-serien ”Spelskandalen”, som just nu visas på SVT, följer sportfantasten Bosse från Piteå som flyttar till Stockholm för att försöka vinna stort på trav och oddsspel. Via nya kontakter får han nys om att uppgjorda matcher förekommer, och snart satsar han stora pengar för att vinna ännu mer. Den är inspirerad av en verklig storspelare som själv medgett sin inblandning i den ljusskygga verksamheten som uppdagades 1990.
Tom Malmquist har inte sett serien. Det kommer han att göra först när han har skrivit färdigt sin egen bok. Han har länge haft kontakt med serieskaparna, men har valt att inte vara delaktig i projektet.
– Jag blev lite provocerad när jag såg trailern, att det var lite med glimten i ögat. Lite fartfyllt och roligt så där. Och det är klart att det är en version, en del av berättelsen. Men det är också därför jag känner att det är så otroligt viktigt att jag då lyfter upp pappa. Och för att lyfta upp pappa i det här så måste jag lyfta upp mig själv. Jag är som en betraktare som också påverkades av hans upp- och nergång känslomässigt under den här tiden.
Tom Malmquist har inte sett SVT:s serie men trailern och reagerade på glädjen: ”Det var farliga personer inblandade i det här. Det var inte bara tjo och tjim och mycket pengar.”
Tom Malmquist har inte sett SVT:s serie men trailern och reagerade på glädjen: ”Det var farliga personer inblandade i det här. Det var inte bara tjo och tjim och mycket pengar.” Foto: Anette Nantell
Som en del av arbetet med boken har Tom Malmquist skrivit en text om händelserna i tidningen Vi, som blivit väldigt uppskattad. Vilket han ville göra för att uppmärksamma att berättelsen ser annorlunda ut om man väljer någon annan som protagonist.
– Jag ville så fort som möjligt ge det perspektivet. Att så här var det på riktigt, i alla fall utifrån pappas perspektiv som avslöjade det hela. Det var farliga personer inblandade i det här. Det var inte bara tjo och tjim och mycket pengar.
Spelskandalen var inte Thomas Malmquists enda avslöjande om fusk i idrottsvärlden. Redan 1975 skrev han från bordtennis-VM i Calcutta om hur Kina ägnade sig åt uppgjorda matcher, och vid OS i Los Angeles 1984 berättade han att svenska brottare och tyngdlyftare var dopade. Båda scoopen avfärdades och förlöjligades först, men senare har de inblandade erkänt och sanningen accepterats. Trots det fick ”Malmen” aldrig något riktigt erkännande för sin faktiska journalistik i den ofta slutna sportvärlden.
– Han gjorde otroligt mycket emot fusk vilket jag tycker är väldigt modernt. Modern journalistik, grävande journalistik. Inte grävande på det sättet att man gräver i arkiven, utan mer att han lyssnade på folk som skvallrade och sedan letade han sig vidare.
Vad hade han för egenskaper, tror du, som gjorde att han lyckades se igenom sportvärlden som han ändå var en del av?
– Han hade en väldigt stark moralisk kompass, tror jag. Han var väldigt noggrann med sanning, vad som var sant och vad som var falskt. Han var rationell, brusade aldrig upp. Han hade en giftig tunga och en giftig penna.
Relationen mellan far och son Malmquist repade sig aldrig riktigt. Distansen mellan dem ökade med åren. När Thomas insjuknade i cancer kunde de mot slutet närma sig varandra igen.
Thomas Malmquist år 2000 med de gamla tidningssidorna som påverkade både idrotts-Sverige, honom själv och hans familj på ett dramatiskt sätt.
Thomas Malmquist år 2000 med de gamla tidningssidorna som påverkade både idrotts-Sverige, honom själv och hans familj på ett dramatiskt sätt. Foto: Jan Düsing/TT
– Då hade jag debuterat som författare och han ville att jag skulle göra något på det här. Men jag ville inte det utan jag ville att pappa skulle skriva det, så att han fick ett sammanhang och en mening igen. Men han ville inte. Han hade inte något mer att tillägga i den här berättelsen.
I dag är Tom Malmquist lika gammal som hans pappa var när han avslöjade spelskandalen, 44 år. Hans dotter är i samma ålder som han själv var runt den tiden. Även det har bidragit till att han nu känner att det är dags att ta itu med den här berättelsen.
– Under lång tid så har jag varit väldigt arg på honom, och jag har offentligt kritiserat honom i intervjuer och mina egna verk. Jag tror att jag först nu bättre kan förstå pappa, så jag kände väl att det var dags att börja gräva i det här familjetraumat.
Känns det tungt att den här förståelsen kommer först nu?
– Nej, jag tycker det är jätteskönt. Det är jobbigt att vara arg och besviken."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram