Brittisk Inrikespolitik

2022-10-21
Ja nu kan ju exempelvis Boris gå i mål med flaggan i topp, eftersom ingen kan klandra honom för att partiet går under, ja och då blir ju BTW stödet för Kungahuset som det blir...
" Efter bara 44 dagar som premiärminister meddelade Liz Truss på torsdagen att hon avgår. På torsdag eftermiddag ställde hon sig vid podiet utanför 10 Downing Street och sa:
– Jag har talat med kungen och meddelat att jag avgår som de konservativas ledare.
Beskedet kom efter ett särskilt kaotiskt dygn i Westminster då konservativa parlamentariker uppges ha gråtit och hamnat i luven på varandra under en omröstning om frackning.
Samtidigt stod det klart att Liz Truss förlorat sina parlamentarikers förtroende.
Flera av hennes partikollegor uttalade sig öppet kritiskt om henne i brittiska medier. Närmare 20 konservativa parlamentariker krävde att hon skulle avgå, ännu fler uppges ha skrivit till det inflytelserika 1922-kommitténs ordförande Graham Brady. Ett möte med Brady innebar slutet på både Theresa Mays och Boris Johnsons tid på 10 Downing Street.
Och efter en träff med Graham Brady på torsdag förmiddag meddelade alltså Liz Truss att hon avgår. Hon blir samtidigt Storbritanniens kortvarigaste premiärminister någonsin. Det sätter stopp för de febrila diskussionerna om när hon ska avgå.
Nu fortsätter lika febrila diskussioner om vem som ska ta över efter henne. Det finns ingen klar efterträdare.
Vad händer nu?
Det konservativa, mäktiga 1922-kommittén bestämmer hur reglerna ska se ut för ett nytt partiledarval. Det som står klart under torsdag eftermiddag är att valet inte innebär samma utdragna process som under sommaren.
Då röstade majoriteten av de konservativas drygt 160 000 partimedlemmar på Liz Truss. Även nu väntas medlemmarna få delta i omröstningen – medier spekulerar att den kommer att ske digitalt.
I sitt avskedstal meddelade Liz Truss att en efterträdare ska väljas redan nästa vecka. Graham Brady uppger att partiledarvalet avslutas nästa fredag och att en ny partiledare och premiärminister utnämnts innan de konservativa ska presentera sin budget den 31 oktober.
Men exakt vem det blir är inte alls klart.
Kan Boris Johnson komma tillbaka?
Boris Johnson uppges fortfarande vara de konservativa partimedlemmarnas favorit. Han har varit på semester i Karibien under de senaste veckorna och hållit sig borta från kaoset i Westminster. Enligt The Times kommer Boris Johnson att ställa upp i partiledarvalet.
Den konservativa parlamentarikern Paul Bristow säger till Sky News att väljare tagit kontakt med honom för att uttrycka sitt stöd för den förra premiärministern.
Johnson beskrivs ofta som politikern som kan leda de konservativa till en valseger. Han gav partiet en historisk seger i parlamentsvalet 2019 då han lyckades tilltala både forna Labourväljare i fattigare valdistrikt i norra England och marknadsliberala väljare i södra England.
Under Liz Truss har de konservativa rasat i mätningarna och Labour har nu ett försprång på närmare 36 procentenheter.
Men Boris Johnson – som tvingades avgå efter att det stod klart att han brutit mot reglerna under Storbritanniens många lockdowns – är en kontroversiell person.
”Han är fortfarande partimedlemmarnas favorit. Kan det här bli hans andra chans eller kommer de konservativa parlamentarikerna att stoppa honom”, skriver The Times politiska korrespondent Steven Swinford på Twitter.
Andra möjliga efterträdare är den förra finansministern Rishi Sunak – som förlorade mot Liz Truss i sommarens partiledarval. Eller underhusets ledare Penny Mordaunt, som kom på tredje plats i partiledarvalet. Finansminister Jeremy Hunt har meddelat att han inte ställer upp, likaså veteranpolitikern Michael Gove.
Mycket hänger på hur det konservativa partiledarvalet kommer att gå till den här gången. Och vem det blir som får rösta fram partiets nästa ledare.
Blir det parlamentsval?
Oppositionspartiet Labour kräver ett nytt parlamentsval.
”Britterna förtjänar något bättre än den här svängdörren av kaos”, skriver Labourledaren Keir Starmer i ett uttalande.
Men nästa parlamentsval ska hållas först om två år – om underhuset inte röstar för ett nyval. Något de konservativa, med sin rekordstora majoritet, inte väntas göra då de senaste mätningarna visar att de kunde förlora över 300 av sina platser i underhuset.
Men det som hände i onsdags var något nytt. Det gränsade till fysiskt våld.
Det menar i alla fall Nicholas Aylott, docent vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik.
– Det blev extremt infekterat. Och det gick snabbt. Det utspelade sig scener där man fysiskt försökte påverka andra ledamöter att rösta på ett visst sätt. Jag tror det aldrig har hänt tidigare.
Men den här gången var det inte ledamöter från olika partier som bråkade. Utan konservativa ledamöter som bråkade med andra konservativa. Och det var egentligen ingen viktig fråga. Det handlade om att parlamentsledamöter skulle få säga sitt om regeringens frackingplaner (ett sätt att utvinna skiffergas).
BBC rapporterade om händelsen.
Enligt Nicholas Aylott illustrerar bråket i parlamentet väl det interna kaos som just nu råder i partiet och som har eskalerat till full storm i och med Liz Truss avgång.
– Partiet befinner sig in någon slags nära-döden-upplevelse. Jag tror att det i värsta fall kan utveckla sig till en ren existentiell kris för de konservativa. Att partiet faktiskt går under, säger Nicholas Aylott.
Han berättar om vad som hände det kanadensiska konservativa regeringspartiet i mitten av 1990-talet. En känd episod för statsvetare.
– De gick från regeringsställning till att få bara två mandat efter en misslyckad regeringsperiod i Kanada. Det är inte helt otänkbart att nåt liknande skulle kunna hände i Storbritannien, säger Nicholas Aylott.
Just nu har det engelska arbetarpartiet, Labour, en förkrossande majoritet av väljarstödet, det visar flera opinionsundersökningar. Senast i början av 2025 ska val hållas i England.
Det konservativa partiet har nu en vecka på sig att ta fram en ny partiledare, som ska bli Storbritanniens nya premiärminister.
– Splittringen i det konservativa partiet handlar egentligen inte så mycket om ideologi. Mer om personlighet och mentalitet. Alla inom partiet är nog överens om att skatterna ska ner, men man har olika åsikter om hur fort man ska gå fram, säger han.
Det finns också ett scenario där Liz Truss avgång kan få positiva effekter, menar Nicholas Aylott.
– Att partiet blir så chockat att man slutar att bråka. Det har länge funnits något rebelliskt i partiet och det har varit svårt att nå konsensus. Det här kanske kan ändra på det.
De konservativa har en komplicerad valprocess för att ta fram en ny partiledare. I somras gick man ut och frågade sina partimedlemmar, drygt 160 000. Det blev inte bra, enligt Nicholas Aylott.
– Det var uppenbart för många att Liz Truss inte var lämplig, ändå valde medlemmarna henne. Hon beskrivs som excentrisk av många, ideologiskt styrd och dessutom inte någon bra talare.
– Min bild är att man den här gången kommer göra allt för slippa skicka frågan vidare till partimedlemmarna runt om i landet. Att man hellre vill att parlamentsledamöterna ska avgöra frågan. Men det är oklart hur reglerna exakt ser ut.
Enligt Aylott finns det olika modeller att välja mellan på. Antingen växer det fram ett namn som alla kan enas kring, en konsensuslösning.
Alternativet är att det blir två kandidater som får konkurrera med varandra öppet och så blir det någon slags omröstning.
– Jag tror att Rishi Sunak och Penny Mordaunt ligger bra till. De kom tvåa och trea i somras när Liz Truss vann omröstningen. Och av de två tror jag Rishi Sunak är favorit. Han är före detta finansminister och upplevs nog som ett säkrare kort i det här läget.
– Men även Michael Gove kan bli aktuell. Han är en erfaren och kompetent politiker som varit med länge och haft flera ministeruppdrag. Dessutom talar många om att Boris Johnson vill göra comeback.
Finns det nåt scenario där de konservativa självmant lämnar ifrån sig makten till Labour?
– Det tror jag inte. Det skulle möjligtvis vara om det blir en stor splittring, att man delar hela partiet. Men det finns inget som talar för det i dagsläget."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram