Region Gotland begär hjälp av Socialstyrelsen för att kunna planera för evakuering av patienter och alternativa vårdplatser i händelse av krig.
Skulle ön attackeras i dag är det oklart vad som skulle hända patienterna.
– En metod är att flytta patienter till andra delar av Sverige och eftersom vi är en ö är det betydligt mer komplext än vad det är för någon annan, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapschef på Region Gotland.
Begäran, eller hemställan, skickades till Socialstyrelsen i måndags, vilket författaren Lars Wilderäng tidigare uppmärksammat i sin blogg.
Region Gotland vill att Socialstyrelsen – kunskapsmyndighet för Sveriges vård och omsorg som stöder regioner och kommuner med planer, analyser och kunskapsstöd – hjälper till med att ta fram en plan för hur regionen ska agera i händelse av krig. Frågorna som lyfts är bland andra hur en evakuering av patienter från Visby lasarett till andra delar av ön eller fastlandet skulle gå till och hur transporter till och från ön skulle genomföras om den attackerades.
– En metod är att flytta patienter till andra delar av Sverige och eftersom vi är en ö är det betydligt mer komplext än vad det är för någon annan. Därför begär vi stöd för att kunna genomföra den här planeringen. Vi tycker att Socialstyrelsen ska hålla ihop arbetet. Det är en tung och stor uppgift för en enskild region att hålla ihop och det är inte en enskild regions ansvar. Här behöver man ha ett stort nationellt genomslag och det tror vi att Socialstyrelsen kan bidra med, säger Rikard von Zweigbergk.
Vill ha snabb hjälp av Socialstyrelsen
Region Gotland hoppas på ett snabbt svar från Socialstyrelsen och att arbetet kan dra i gång fortast möjligt.
– Men jag har inte fått något svar än, säger Rikard von Zweigbergk.
Von Zweigbergk menar att beredskapen på en övergripande nivå är god.
– Att det inte finns planer betyder inte att det inte finns förmåga. Förmågan finns i dag. Hela vår krishantering bygger på en generell förmåga så vi ska kunna hantera det som ställs framför oss, men för att få en bättre upplösning i krishanteringen så är det här en viktig del, att kunna ha en planering, annars blir det väldigt tungt.
Hur mycket spelar utvecklingen i omvärlden in?
– Utvecklingen i omvärlden har gjort att frågorna blivit aktuella och belysta. Men man ska ha med sig att vi fick uppdraget att jobba med totalförsvarsutveckling redan 2018 och det var innan pandemin till och med. Den här diskussionen hade kommit ändå, förr eller senare, säger Rikard von Zweigbergk."