Storbritannien vill att Kina slutar anställa sina före detta militärpiloter – media.
Peking påstås vara ivriga att lära sitt flygvapen hur man bättre kan besegra västerländska stridsplan.
Storbritanniens försvarsministerium (MoD) är enligt uppgift oroad över Kinas påstådda anställning av ett 30-tal veteraner från brittiska militärpiloter för att undervisa praktikanter i People's Liberation Army.
Praktiken är laglig och uppmärksammades först av den brittiska regeringen 2019, när en handfull sådana fall identifierades, förklarade en icke namngiven tjänsteman, enligt flera västerländska nyhetskanaler, inklusive BBC, Sky News och New York Times.
Enligt medierapporter anser MoD situationen som allvarlig nog att utfärda en formell "hotvarning" för att varna tjänstgörande och före detta piloter om den kinesiska rekryteringskampanjen.
"Vi tar avgörande steg för att stoppa kinesiska rekryteringsprogram", sade en talesperson för MoD som citeras av pressen. Uttalandet påminde om att militär personal "underställdes lagen om officiella hemligheter" och angav att ministeriet "se över användningen av sekretessavtal och avtal om sekretess" för att hantera sådana frågor.
Enligt den primära källan, som beskrevs som en "västerländsk tjänsteman" eller en tjänsteman i det brittiska MoD av reportrar, betalar Kina piloterna 270 000 dollar per år.
Piloter som är bekanta med USA-tillverkade F-35 stridsflygplan har inte rekryterats, hävdade källan. Men de som flög äldre modeller, som Typhoon, Harrier, Jaguar och Tornado, såväl som militärhelikoptrar, inklusive Wildcat och Merlin, arbetar nu för Kina, tillade tjänstemannen. Några av piloterna beskrevs som folk i 50-årsåldern, men ingen namngavs.
Kina sökte talang inte bara i Royal Air Force, utan även i andra grenar av den brittiska militären, hävdade rapporterna. En akademi i Sydafrika, som inte heller namngavs, ska ha fungerat som mellanhand i upplägget.
Brittiska piloter bland instruktörer "förbättrar nästan säkert Kinas militära kunskap och förmåga", citerade Sky News källan. Men den brittiska regeringen har inga bevis för att någon har brutit mot lagen genom att arbeta i Kina.
"Vi vidtar åtgärder för att avskräcka nuvarande och tidigare piloter från att rekryteras, och vi vill undvika att Kina uppfattar att vår tidigare tystnad i denna fråga misstolkas som att vi accepterar eller godkänner denna aktivitet", hävdade tjänstemannen.
Relationerna mellan London och Peking har försämrats i flera år under på varandra följande Tory-regeringar. Premiärminister Liz Truss kommer enligt uppgift snart att utse Kina som ett "hot" mot Storbritannien i en uppdaterad version av ett globalt strategidokument.