" Telia skulle ta över ägarskapet av premiumtjänsten C More – men bara ett drygt år senare har telekomjätten ändrat sig.
Nu ska tv- och medieverksamheterna på nytt ”konsolideras” under TV4 och en ny vd.
”De dressar bruden för att sälja”, gissar den mångårige TV4-chefen och medieexperten Jan Scherman.
Telia köpte TV4 och C More som ett paket av Bonnierkoncernen i slutet av 2019. Ett drygt år senare, i april 2021, delades enheterna upp. Enligt den tillträdande vd:n och chefen för Telias tv- och medieverksamhet, Mathias Berg, gjordes uppdelningen för att sätta större fokus på TV4:s reklamaffär och på C Mores prenumerationsaffär.
”Allison Kirkby kom in med en enorm energi, fokus på kunden men också med en förväntan på förbättringar, och det här kommer att göra båda delarna gott”, sa Mathias Berg till Di då.
Nu omkullkastas hela den idén i vad som framstår som ett regelrätt misslyckande att vända krisande C More. Telia själv lägger locket på kring vad som lett fram till den nya organisationsförändringen.
Medieexperten och journalisten Jan Scherman, själv vd på TV4 fram till 2011, menar dock att mycket talar för att Telia genom manövern paketerar kanalerna för att lättare få till en försäljning.
”Det har varit min hypotes länge. TV4 och C More är förbundna av saker som rättighetsköp, planering, synergier i administration och promotion av program. När man bröt ut C More från TV4 uppstod en komplikation. Nu finns en enhet som går att sälja”, säger han.
Teorin får stöd från ytterligare experter Di talat med. Att Telia så sent som för två veckor sedan misslyckades att nå ett nytt avtal om att distribuera Viaplay tolkas av en erfaren branschkälla som att telejätten inte längre är beredda att satsa helhjärtat på tv-erbjudandet.
”Det kan bara tolkas som att de är redo att sälja det som var Bonnier Broadcasting”, säger personen som vill vara anonym.
Den som ska leda den nya sammanslagna tv- och medieverksamheten inom Telia blir Mathias Berg, tidigare vice vd och ansvarig för den reklamfinansierade verksamheten, med TV4 och TV4 Play.
Ett logiskt skifte, menar Jan Scherman, som också ser ett nytt politiskt tryck att separera tv-delen av Telia från kärnverksamheten.
”Moderaterna skrev utförligt om det i sitt mediepolitiska program i juli förra året och har inte ändrat sig. SD är också väldigt tydliga med det. Det finns ett tydligt politiskt tryck på att minska statens ägande i media och det här är lågt hängande frukt för den nya regeringen att göra något”, säger Scherman vidare.
Frågan vem som kan vara intresserad av att köpa Telias tv- och medieverksamhet är dock den stora frågan. Jan Scherman har själv lanserat både riskkapitalbolag som utländska aktörer som möjliga kandidater.
”Schibsted skulle kunna vara en köpare, men aktiekurser och läget talar emot även om det vore extremt logiskt. Men det är det här som är Telias huvudvärk. De betalade 10 miljarder kronor men kommer att behöva ta en nedskrivningsplump för att bli av med det.”