Matig Konkursvinter

2022-10-14
Ja korruptionen går inte att bestraffa i nämnvärd omfattning och människors möjliga mötesplatser försvinner, sent skall syndaren vakna 😉
"Det är bara dryga året sedan ST skrev om Axum, en ny etiopisk restaurang som slog upp portarna i Sundsvall. Nu har verksamheten gått i konkurs.
– Förra tisdagen var jag glad och lagade mat som vanligt, och på torsdagen ansökte jag om konkurs. Det hade inte blivit bra om jag inte hade gjort det, säger ägaren Sara Isaksson.
Flera faktorer ligger bakom beslutet. Dels har processen för att få alkoholtillstånd dragit ut på tiden, dels har utgifterna för råvaror, hyra och el stigit.
– Jag har varit inne på restaurangen i helgen också, jag kan inte släppa den. Den var mitt allt, säger hon.
Nu står Axums lokaler på Köpmangatan tomma.
"Jag har jobbat så hårt. Jag har lagat maten, städat och stått i kassan själv. Det var mitt drömjobb och jag fick väldigt bra feedback från kunderna. Det gjorde mig glad och gjorde att jag ville fortsätta jobba hårt", säger Sara Isaksson.
Flera restaurangverksamheter i och runt Sundsvall har det tufft och talar om att framtiden är oviss. Bland annat har BIM och Manik tvingats stänga, och både Tant Anci och Fröken Sara och Galtströms café och restaurang är till salu.
Enligt Thomas Jakobsson, chefsekonom på branchorganisationen Visita, är det sannolikt att små verksamheter drabbas först när ekonomin blir sämre.
– Det är lite tidigt att säga hur det slår, men på kostnadssidan är små aktörer mer utsatta. Ökade kostnader blir mer påtagliga och de har mindre möjlighet att påverka utgifterna, säger han.
Thomas Jakobsson ser många gäddor som lurar i vassen för restaurangbranschen.
Sannolikt är det vi ser nu bara början.
– Efterfrågan återvände med råge efter pandemin, därefter har vi sett att det börjar sjunka lite i försäljningen. Det är helt förväntat med det ekonomiska läge vi har. Osäkerheten är stor men samtidigt vet vi att försäljningen kommer att sakta in mer, frågan är hur fort och med hur mycket, säger Thomas Jakobsson.
Nu slår dessutom krisen olika hårt mot olika delar av befolkningen – och sannolikt på ett bekymmersamt vis för restaurangnäringen.
– Det är tydligt att högt belånade, oftast yngre hushåll i storstäder, är de som är mest oroliga för framtiden. Det råkar vara restaurangernas mest frekventa gäster, säger Thomas Jakobsson.
Sannolikt väntar fler tomma lokaler framöver. I augusti ökade antalet konkurser med 12 procent, jämfört med samma månad förra året. Antalet anställda som drabbades av konkurser ökade med 474 procent, enligt Tillväxtanalys.
Samtidigt finns det vissa "krockkuddar", som Thomas Jakobsson uttrycker det. Till exempel tror han att fler väljer bort utlandssemestrar, något som brukar gynna svensk restaurangnäring.
– Problemet är att det ser likadant ut i alla länder, och vi lär tappa en del utländsk turism, säger han.
Vilka politiska åtgärder vill ni, som branschorganisation, se?
– I det här läget kan man inte kan höja skatter. Det gäller både alkohol och arbetsgivaravgiften för unga. Vi har upplevt historiskt stora kostnadsökningar, men det kommer att bli ännu värre."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram