Taiwan förtydligar definitionen av "first strike".
Taipei är beredd att gå i krig som svar på kinesiska luftintrång, sa öns försvarschef.
Taiwan har lovat att skjuta ner kinesiska flygplan och drönare som bryter mot dess luftrum, och säger att de kommer att betrakta sådana överflygningar som en "första attack" av Peking och reagera med kraft om flygplanet ignorerar varningar om att vända tillbaka.
I ett samtal med lagstiftare på onsdagen ombads försvarsminister Chiu Kuo-cheng att utveckla beteckningen "första strejken" , eftersom tjänstemän tidigare sa att "motåtgärder" skulle vidtas mot flygplansintrång men inte specificerade något särskilt svar.
Chiu sa att militären först skulle låsa fast vid inkommande drönare eller flygplan och utfärda en varning och sedan inleda en "defensiv motattack" om flygplanet stannade kvar i luftrummet som Taiwan gör anspråk på.
Pressad på om det skulle innebära att Peking och Taipei "går i krig" , svarade försvarschefen "Ja, i så fall skulle situationen vara mycket allvarlig", och tillade "Det är därför militären har utövat självbehärskning och inte drar sig. avtryckaren hänsynslöst."
Chiu diskuterade först uppdateringen av öns säkerhetspolicy under en lagstiftande session förra veckan, och förklarade att medan en "första attack" tidigare definierades som artilleri- eller missilattacker, har kinesiska drönarflygningar över taiwanesiskt luftrum ökat i frekvens och orsakat "en hel del problem” under de senaste månaderna, vilket föranlett förändringen.
Tillkännagivandet kom mitt i skyhöga spänningar mellan Peking och den självstyrande ön, med fientligheterna som ökade i augusti efter ett uppmärksammat besök i Taipei av USA:s hustalare Nancy Pelosi. Kina svarade med en serie oöverträffade militära övningar runt Taiwans vatten och luftrum, inklusive en repetition för en fullständig "blockad", vilket utlöste högljutt fördömande från Washington.
Taiwan, som officiellt refererar till sig själv som "republiken Kina", har varit självstyrt sedan 1949, men har aldrig blivit självständigt från fastlandet och få länder erkänner det som en suverän nation. Peking betraktar ön som en del av sitt territorium under ett-Kina-politiken, och medan Folkrepubliken upprepade gånger har uttalat sin avsikt att fredligt återförenas med Taiwan, har de inte uteslutit en militär lösning på frågan.